Büyük Göğüs Ucu

Büyük Göğüs Ucu

Büyük Göğüs Ucu Hakkında Bilgiler


Büyük olan meme ucu memenin en yüksek yerinde yer almaktadır. Meme ucundan çok sayıda sinirsel damarcıklar bulunmaktadır. Büyük göğüs ucu hakkında bilgiler yazımızda yer almaktadır.



Büyük meme ucu, memenin en yüksek noktasında yerleşiktir. Boynun en altındaki çentikten 19-21 cm, orta hattan 9-11 cm, meme altı katlantı çizgisinden 5-7 cm uzaklıktadır.

Meme yüzeyinden kabarık, üzeri pütürlü, kahve renkli, etrafında “Areola” denilen yine kahve renkli bir halkanın tam ortasında bulunur. Ucunda meme bezlerinde üretilmiş sütün çıkabileceği gözle zor görülen delikçikler vardır. Etrafında ki halkada “Montgomery tuberkülleri” denilen, işlevi bilinmeyen küçük kabarcıklar bulunur.

Damarsal yapılardan ve sinirlerden çok zengindir. Cinsel uyarı aldığında belirginliği artar, etrafında ki halka daralır.

Yaşla rengi daha da koyulaşır ve uzar. Gebelikte belirginliği artar. Emzirmeyle veya genetik olarak büyüklüğünde değişiklikler olabilir.

Çökük meme başı problemleri

Çökük meme uçları birçok bayanın gizlediği estetik kusurdur ve küçük bir estetik ameliyat ile tamamen düzeltilebilmektedir.

Yüz kadından ikisinde bu sorun bir ya da iki tarafta olmak üzere vardır. Meme başının çökük olması en başta emzirme sırasında sorunlara yol açar. Süt kanalları meme başına açıldığı için bu kısmın içeri dönük olması bebeğin meme başını yakalamasını zorlaştırır ve süt akışına engel olur. Ayrıca görünüşte de estetik açıdan hoş görünmediği için kişinin kendine olan güvenini zedeler, cinsel sorunlara yol açar.

Meme başı, geçirilmiş bir enfeksiyon sonucu, yada gelişimsel olarak içeri çökük olabilir. Bu durumun düzeltilmesi sırasında en çok dikkat edilecek nokta, süt kanallarının korunarak bu çöküklüğün düzeltilmesidir. Meme başındaki çöküklük gelişim çağından beri var ise süt kanallarının oluşmadığının bir işareti olabilir. Bu gibi vakalarda ne kadar dikkat edilirse edilsin gerçekte normal süt kanalları olmadığı için hamilelik sonrası meme başından süt gelmez. Meme başı iki parmak arasında sıkıştırıldığında hiç dışarıya çıkarılamıyorsa böyle bir rahatsızlıktan şüphelenilmelidir. Bu hastalarda cerrahi ile sadece görüntü düzeltilebilir hasta bebeğini emziremeyecektir.

Eğer meme başındaki bu çöküklük sonradan oluşmuş ise büyük ihtimalle sebep, bu bölgenin geçirilmiş enfeksiyonudur. Bu durumda süt kanalları korunmuş olabilir. Sadece meme başını içeri çeken, enfeksiyondan geride kalan bağlar ayrılarak meme başı serbestleştirilir. Ameliyat gerçekleştirilirken diğer dikkat edilen noktalar da, doğal bir görünüm sağlanması ve meme başının hissiyatının korunmasıdır. Bu yüzden ameliyat yapılırken meme başına gelen sinir uçlarının uzağından çalışılır. Muayenede meme başı iki parmak arasında sıkıştırıldığında kısmen veya tamamen dışarı alınabilmektedir ve cerrahi sonrası hasta bebeğini emzirebilecektir.

Bu problemi düzeltmek için birçok yöntem vardır. Yöntem seçilirken meme başının şekli ve çöküklüğün derecesi önemlidir. Tüm yöntemlerin ortak noktası meme başını içeri çeken bağların kesilmesi ve meme başının altına geçici ya da kalıcı bir destek konmasıdır.

Aşırı büyük meme başı problemleri

Meme uçlarının irileşmesi, gelişme çağında oluşabildiği gibi doğum sonrası emzirme sebebiyle de oluşabilir.

Sadece meme uçlarında irilik problemi var ise bu sorun lokal anestezi ile yapılan ufak bir girişim ile düzeltilebilir. Ameliyat sırasında süt kanalları korunur, meme başının normal hissiyatı korunur ve doğal bir görünüm elde edilir. Ameliyatta esas olan doğal görünen ve istediğiniz büyüklükte olan bir meme başı elde etmektir.

Doğuştan meme başı yokluğu

Meme başı doğuştan olmadığı için ya da meme kanseri nedeniyle meme onarımı yapılmış hastalarda meme başı ikinci plana bırakılmış ve yapılmamış olabilir.

Doğuştan meme başının olmaması genellikle meme dokusundaki ve göğüs kasındaki bir eksiklikle birliktedir.

Meme kanseri sonucu memesi alınmış hastalarda meme onarımı sırasında meme başı yapılması genelde ikinci seansa bırakılır.

Ne sebeple olursa olsun meme başı oluşturulmasında öncelikle meme başının çıkıntılı kısmı oluşturulur, daha sonra meme başının koyu kısmını oluşturmak üzere bu bölüme ya profesyonel bir dövmeci tarafından dövme yapılır yada kasık veya genital bölgeden alınan tam kalınlıkta ki deri yaması uygulanır. Bu bölgelerden alınan deri yamaları kahverengine yakın iyileştiklerinden oldukça doğal bir sonuç oluşturmaktadırlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp