Burunun Dış Hastalıkları

Burunun Dış Hastalıkları : BURUN DELİĞİ HASTALIKLARI — Impetigo, çatlaklar, ekzema, sicco- sis, folliculite, fronculose gibi hastalıklardır. Ekseriya tedavileri zordur.Burunda cerahatli, daima akıntı yapan hastalıklarla skrofülö veya artritik bünyeli kimselerde görülür.Bu nahiyedeki iltihabi hallerin ve fronküllerin ciddi komplikasyonlar husule getireceği göz önünde tutulmalıdır. Buradaki venaların vena ophtalmica yolu ile sinüs cavernosus ile olan iştiraki unutulmamalıdır.Impetigo ve siccosis gibi hastalıklarda %] resorcine solüsyonu ile lavaj- lardan sonra ihtiyol veya goundron’lu pomade’lar sürülür. Fronkül ve follikülit- lerde ilk zamanlarda eau boriquée ile pansumanlar yapılır, sulfamitli penicil- linli pomatlar veya aşağıdaki şekilde bir pomade tetbik edilir.

ACNE VULGARlS — Ekseriya yüz ve burunda yer alan derinin kronik iltihabi bir hastalığıdır.

PATOLOJİ — Erginlik çağında yağ bezlerinin fazla faaliyeti neticesi görülür. Enfeksiyona sebep olan amil ekseriya acne basillus ve piyojerı stafilokoktur.

BELİRTİLER— Bu bölge umumiyetle yağlıdır. Yağ bezlerinin ağızları geniş ve açıktır, İltihabi küçük papüller halinde görülürler. Ekseriya lezyon üzerinde bir kabarcık halinde sarımtrak renkte püstül husule gelir, iltihaplanmaya meyil vardır, nedbe bırakmadan iyi olurlar.

TEDAVİ — Hazım bozukluklarını düzeltmek, alkollü içkiler kullanmamak baharlı yemekler yememek ve bilhassa akne husule getiren bromürlü ve iyotlu ilâçlar almamaktır, inatçı vak’alarda röntgen tavsiye olunur.

ACNE ROSECEA — Burun üzerinde husule gelen hiperemi ve telanjek- fazi ile müterafık acne rosecea burun derisinin hipertrofik değişikliği ile ka- rakterize olan kronik bir hastlıktır. Erginlik çağında ileri yaşlarda ve çok defa erkeklerde görülür. Burunda daimi bir kırmızılık mevcuttur. Zaman zaman tekrarlayan telenjektazik genişlemeler hastalığın ilk belirtisini teşkil eder.Hiperemi burun içersinde herhangi bir hastalıktan olabileceği gibi beslenme bozukluklarından ( baharlı yemekler, alkol, kahve, çay gibi maddelerin fazla kullanılması) ileri gelebilir. Kabızlık hastalığın şiddetlenmesine sebep olur. Kadınlarda menstruel bozukluklar hastalığın meydana gelmesini kolaylaştırır.

BELİRTİLER — Burun derisi yağlıdır, yağ bezlerinin ağzı geniştir. Burundaki kırmızı renk iltihabi meğildir, lokal dolaşım bozukluğundan ileri gelir, bu sebepten temasla sıcaklık hissedilmez. Bir çok defa telenjektazi ve kırmızılık yanakların komşu bölümlerini ve çok defa alın ve çenenin orta kısımlarını kaplar. Şiddetli vak’alarda yağ bezleri parlak kırmızı renkte iltihabi akne papil- leri husule getirir, bunların bir kısmı püstül haline geçer. Akne rozasea’nın bu son safhasına rhinophima denir.

TEDAVİ — Sebebin ortadan kaldırılmasile olur. Burun içersinde bir hastalık mevcutsa tedavi edilir. Hafif yemekler tavsiye edilir. Püstül olan vak’a- lar röntgen şuamdan istifade ederler.

RHİNOPHYMA — Burnun yumuşak olan ön ve alt kısmında görülür. Yan kısmında görülen acne rozasea ’dan sonra olur. Derinin altındaki bezler büyür ve çoğalır. Derm kısmında kronik iltihabi bir hal vardır. Burun ma- vimtrak bir renk alır.Galvano - cautère ile tedavi edildiği gibi, radyum ve röntgen şualarından da istifade edilir. Cerrahi tedavi olarak, derinin üst tabakası kaldırılır.

BURUN DIŞ YÜZÜNÜN İYİ VE FENA TABİATLI TİMÖRLERÎ — Bu tümörler deriden kartilajdan, bezlerden ve damarlardan menşelerini alırlar

.İYl TABİATLI TÜMÖRLER— Telenjektaziler, varisler nevus ve anjiotn- lar sık görülür. Vasküler lejyonlar konjenitaldir.

TEDAVİ — Elektro - şirurji, sklerozan solüsyonlar enjeksiyonları, röntgen radyum tatbiki iledir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp