Boyun Zorlaması Ve İncinmesi

Boyun Zorlaması Ve İncinmesi :

Whiplash yaralanma, boyun zorlanma ve incinmelerinin en sık sebebidir. Araç içi trafik kazaları veya ani fren sonucu, boynun kırbaç hareketi yapmasıdır. Bu hareket ile boyun ani olarak ileri ve geri sert bir şekilde hareket eder ve boyun etrafındaki dokularda, bazen de tüm boyun ekleminde ciddi bir incinme-yaralanma meydana gelir. Bunun dışında değişik zorlanma sebepleri de vardır. Bunların bazısında, omuz kuşağının yükünün artması durumunda, boyuna da yük binmiş olur ve incinme belirtileri ortaya çıkar. Ya da boynun veya omuz kuşağının ve kolların, hafif de olsa uzun süre çok yorucu şekilde çalışması ile yine boynu etkileyen bir incinme oluşur. Masa başında uzun saatler çalışma ve yoğun stres de boyun zorlanma ve incinmesini kolaylaştırır.

Şikayetler, Whiplash yaralanmada bazen kazadan hemen sonra başlamaz, birkaç gün içinde giderek artar. Ciddi boyun ağrısı ve hareket kısıtlılığı, başağrısı, sırt ve omuzlarda ağrı, uyumada güçlük gibi şikayetlere sebep olur. Diğerlerinde ise, meydana gelen sebebe bağlı olarak şikayetlerin ortaya çıkışı yine ani olabileceği gibi, belli bir zaman içerisinde yavaş yavaş artarak da şiddetli noktaya ulaşabilir.

Tanıda hem kapsamlı ve ayrıntılı bir muayene, hem de görüntüleme yöntemleri çok önemlidir. Muayene bulguları, hekimi gerekli ek tetkikler konusunda yönlendirir.

Whiplash yaralanmasında ve diğer boyun incinmelerinde tedavi öncelikle, tam istirahat ve uygun ilaç kullanımı ile başlar. Bir haftadan sonra, fizik tedavi ihtiyacı değerlendirilir. Kemik ve eklem yapılarında, instabilite denen bütünlüğün bozulmuş olduğu bir durum tespit edilmişse, cerrahi bir operasyonu gerektirebilir. Tedavinin tüm aşamaları boyunca, hasta yakından takip edilir.

Böylece, akut ve kronik boyun zorlanmalarının sebepleri, oldukça değişkendir. Boyun ve omuz kuşağını çok yoran ve zorlayan işler, ya ani bir boyun zorlanmasına sebep olur ve akut servikal strain olarak değerlendirilir, ya da zaman içinde bir birikimin sonucu olarak ortaya çıkar ve kronik servikal strain olarak kabul edilir. Röntgen ve MR‘da da buna ait bulguları hekim tespit eder. Problemin şiddetine göre tedavi değişkenlik gösterir. Kronik durumlarda genellikle fizik tedavi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp