Biyopside Kanser Atlanabilirmi

Biyopside Kanser Atlanabilirmi :

Biyopsi prostat dokusunun minik bir kesiti olduğu için kanserin varlığını %75 tespit eder. Eğer biyopsi sonucunda kanser bulunamadıysa ikinci bir biyopsi işlemi kanserin varlığını %91 tespit eder. Üçüncü biyopsi uygulamasında oran %97'ye dördüncü biyopsi uygulamasın da oran 0/099'a çıkar." Biyopsiler altı hafta, üç ay aralıklarla uygulanabilir. Böylece bir önceki biyopsi uygulamasından kaynaklanan şişlikler ve kanamaların geçmesine zaman tanınır, prostat yeniden muayene edilir.

NOT: Eğer biyopsinizin sonucu negatif ise doktorunuzun neden bir tane daha önerdiğini merak edebilirsiniz. Ne kadar fazla biyopsi örneği alırsak, var olan kanseri tespit etme saptama olasılığı o kadar artar. Eğer PSA seviye düzeysinizin yüksekliği ve/veya dijital elle yapılan rektal muayene sonucunda anormalliklerin varsa bulunması bu durum prostat kanserinden kaynaklanıyor nedenli olabilir. Böyle bir riskin varlığında, tespit itanı koyman yapılması, değerlendirip tedaviye başlama şansımızı kaçırmak istemeyiz. İlk biyopsi var olan kanserlerin 0I07'i'ini tespit eder. Bu her dört kanserden birinin tespit edilemediği anlamına gelir. Üçüncü kez biyopsi uygulayarak prostat kanseri tespit şansımızı tanısı koyma şansırruzı %97'ye çıkartırız. Bu nedenden dolayı eğer şüphelerimiz devam ediyorsa üç tam set biyopsi uygulanmasını tavsiye ederim. Bazı doktorlar dolgun satürasyon biyopsisi uygularlar. Bu biyopsilerde 40-50 doku örneği alınır. Bu kadar fazla örneğin alınması genel anestezi yi gerekli kılar. Çok riskli olduğu için bu yön temi önermem, Bu Ayrıca saturasyon biyopsisi dolgun biyopsi uygulamasıyla tedavi gerektirmeyen, önemsiz, minik kanserlere de aşırıya gidilerek tespit edilir kanser tanısı konmuş olur.

Bazen prostat kanserini bulmak için altı ya da daha fazla biyopsi uygulanabilir. Memorial Slogan-Kette ring‘de bir hastaya on iki biyopsi uygulandıktan sonra kanser teşhistanıisı konulabilmiştir. Vakaların çoğunda modern tekniklerle yapılan üç biyopsi yeterli olmaktadır. İkinci uygulamada geçiş bölgesinden iki doku örneği alırım ve dijital elle yapılan rektal muayenede hissettiği m anormal dokulara biyopsiyi odaklarım. Üçüncü biyopsi uygulamasında renkli dupplex dobler ultrasonu ya da spektoskopi ile endokrektal MR kullanmayı uygun buluyorum. 14 Tüm bu çalışmalar kanserin nerde olduğu konusunda bilgi verir. Eğer hastanın prostat büyüklüğüne göre PSA seviyedüzeysi çok yüksekse (PSA yoğunluğu 0.15 üzeri), düşük serbest PSA seviyedüzeysiyle ( % 10'dan az) birlikte yükselmiş PSA oranı büyük olasılıkla kanserin varlığını işaret eder (bkz Bölüm 8, Prostat Kanserini PSA ve Diğer Testlerle Ortaya Çıkarmak.

Gerektiği gibi yapılan biyopsiler sonrasında her altı ayda bir dijital elle yapılan rektal muayeneysini, PSA ve serbest PSA testlerini yaptırmayı öneririm. Eğer şüphelerimi artıran bir sonuç çıkarsa yeniden biyopsi. Uygulamayı öneririm.

NOT: Bazı insanlar biyopsiyle kanserin yayılacağından endişe ederler. Modern biyopsi teknikleriyle bu görüşün doğru olduğunu kanıtlayan hiçbir veri yoktur.15 Geniş iğnelerin kullanıldığı eski tekniklerle kanser bazen bulunduğu yeri boyunca yayılırdı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp