Bionik Kulak

Bionik Kulak

Bionik Kulak hakkında bilgiler


İşitme engeli ve kaybı, kişinin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir rahatsızlık. Günümüzde işitme engeliyle karşı karşıya olan her yaştan insanın, halk arasında biyonik kulak adı verilen koklear implant sayesinde işitme kaybından kurtulması mümkün.Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.


Biyonik kulak ile işitme yeteneğini yeniden kazanmak mümkün

Koklear implant nedir?
Koklear implant, mekanik ses enerjisini elektrik sinyallerine dönüştüren ve bunu doğrudan iç kulağa aktararak ses algılamasını sağlayan elektronik bir cihazdır. Koklear implant iki parçadan oluşuyor. Birincisi, kulak arkasına cilt altına yerleştirilen kısım. Operasyon esnasında bu cihazın uzun elektrotu salyangoz olarak da bilinen iç kulağın içine yerleştiriliyor. Dış sarmaldan başka bir deyişle antenden aktarılan ve ses enerjisi bilgisini taşıyan kodlanmış elektrik enerjisi, elektrod aracılığıyla işitme sinirini uyarmak için iç kulağa aktarılıyor. Hastalar, operasyonla yerleştirilen bu iç parçayı yaşam boyu taşıyorlar. Dış parça ise ses işlemcisi, mikrofon ve dış antenden oluşuyor. Dış sarmal, saçlı deri üzerine yerleştiriliyor ve mıknatısı sayesinde manyetik olarak iç sarmala tutunuyor.

Biyonik kulağın avantajları nelerdir?
Normal işitmeye sahip olan çocuklar, konuşmayı özel bir yardım almadan, aile ortamında öğreniyorlar. İleri derecede ya da çok ağır işitme kaybı olan hastalar en güçlü işitme cihazlarından dahi yararlanamıyorlar. Hiç işitmeyen, başkalarının konuştuklarını duyamayan çocuklar, lisan ve sözel iletişim becerisi geliştiremiyorlar. Koklear implant bu çocuklara çevrelerindeki sesleri tanımlayabilme, lisan geliştirebilme, iş hayatına atılabilme ve kendi ayakları üzerinde gelecek kurabilme olanağı sağlıyor.

İşitme engelli biri biyonik kulakla nasıl duyar?
Kulak zarı ve orta kulaktaki kemikçikler aracılığı ile ses dalgaları mekanik enerji halinde iç kulağa taşınıyor. İşitmeyi sağlayan iç kulak ya da koklea denilen kısım. Burada kulağımıza gelen ses çok küçük hücrelerle, işitme siniri boyunca beyindeki işitme merkezine yol alan elektriksel sinyallere çevriliyor. Böylece iç kulak yapay elektriksel sinyallerle uyarılıyor. Çeşitli nedenlerle işitsel hücrelerin tahrip olduğu sağır hastalarda, koklear implantın işitme sinirini uyarmasıyla işitme yeniden sağlanıyor.

Biyonik kulağın duyduğu sesler nasıldır?
Biyonik kulaklı insanlar, işlenmiş, kodlanmış sesler duyuyorlar. Biz tam bilemiyoruz ama havlunun arkasından konuşuyormuş gibi veya biraz metalik tonda olduğu sanılıyor. Sonuçta işitilenler doğal sesler değil, cihazın bireye sunduğu sesler. Çok erken yaşta koklear implantasyon yapıldığında, bugün erişilen yüksek teknoloji sayesinde aradaki fark hissedilmiyor. Kimi implantlı hastaların lisanı karşısında hayrete düşebiliyoruz.

Biyonik kulak takılan kişi ameliyattan sonra hemen duymaya başlar mı?
Koklear implant sistemini takan kişiler için her ses yenidir. Bu nedenle hastaların implant tarafından üretilen sesi yorumlamayı öğrenmeleri implant sonrası işitme eğitimi almaları büyük önem taşıyor. Koklear implant sesleri işitmeyi her şekilde sağlasa da, kişinin konuşulan dili yalnızca dinlemesi kendiliğinden anlamasına yetmiyor. Asıl konu işitme eğitimi ve böylece işittiğini anlama ve ayırt etme becerisinin kazanılması.

İşitme kaybı tanısının erken konulması ile implant takılması arasındaki sürenin kısalığı, eğitim sürecinin etkisini artırıyor. Konuşmanın kazanılması sonrasında işitme kaybı meydana gelen çocuk ve yetişkinlerin önceden ses algısıyla ilgili deneyimleri bulunuyor. Bu kişilerde sesle ilgili sinyalleri alırken oluşan boşluklar bellek yardımıyla tamamlanabiliyor. Bu nedenle sonradan işitme kayıplı kişiler, dinleme ve konuşulanı anlama aşamalarını daha çabuk geçiyorlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp