Bel Fıtık Belirtileri

Bel Fıtık Belirtileri :

Bel ağrısı; baş ağrılarından sonra insanlan tedavi aramaya zorlayan en önemli ikinci ağrı tipidir ve tüm hastalık nedenlerinin %15′ini oluşturur. 50 yaşına gelen kişilerin yaklaşık %85′i yaşamlannın bir döneminde bel ağnsı çekmiştir. Daha çok erişkinlerde görülen bel ağrısı, verdiği rahatsızlık ve mutsuzluğun yanı sıra çok büyük işgücü kaybına yol açar. Böbrek ve idrar yolu hastalıkları, kadın hastalıkları, bazı kemik ve bağ dokusu hastalıklan ve daha bir çok hastalık bel ağrısına neden olabilir. Bel ağrılarının yalnızca %3′ü bel fıtığına (lomber disk hernisi) bağlıdır.

Omurga kemikleri arasında bulunan ve amortisör görevi gören kıkırdak yastıklara “disk”şeklinde oldukları için intervertebral (omurlar arası) diskler adı verilmiştir. Disklerin dış yüzünde sert ve sağlam bir kıkırdak halka, içinde ise peltemsi bir doku mevcuttur. Sert kıkırdak halkannı yırtılması sonucu içteki yumuşak dokunun diskin dışına çıkmasına disk hernisi (bel fıtığı) denir.

Öne eğilme, öne eğilerek ağırlık kaldırma, itme-çekme gibi belli zorlayıcı hareketler, düşme veya yüksekten atlama gibi durumlar, travmaya neden olan kazalar ve günlük yaşamda belimizin maruz kaldığı mikro travmalar sonucunda bel fıtıkları meydana gelebilir. Bedensel olarak ağır yük altında çalışan meslek grupları, hafif ve az hareket gerektiren mesleklere göre disk hastalığına daha çok tutulabilirler.

Bel fıtığının ilk belirtısi bel ağrısı olabilir. Daha sonra ağrı kalça, bacak ve ayaklara yayılır. Öksürme, hapşırma, ıkınma ile ağrı artar. Giderek ayak ve bacaklarda güçsüzlük başlar ve zamanla bu güçsüzllük artabilir.Bacak ve kalçada adele erimesine bağlı incelmeler ortaya çıkar. Ender olarak idrar ve gaita (büyük abdest) kaçırma görülebilir.

Bel fıtığı hastalığının tanısında iyi bir öykü alma, nörolojik muayene ve görüntüleme . yöntemlerinden yararlanılır. Manyetik rezonans görüntüleme, çeşitli omurga hastalıklarını değerlendirme yeteneğimizi çok arttırmıştır. Bu nedenle çoğu hastada ilk tercih edilen tanı yöntemi olmaktadır.

Bel fıtığı genellikle 4. bel omuruyla 5. bel omuru arasındaki, 5. bel umuruyla 1. sakrum omuru arasındaki disklerde gelişir. Bel fıtığının ilk belirtisi bel ağrısıdır. Hasta ya ani bir hareket sonrasında ya da omurgaya binen ağır bir yük sonrasında bel ağrısından yakınmaya başlar. Fıtıklaşmış olan disk, o bölgedeki omurilik sinirlerine baskı yaptığında ağrı bacaklara doğru yayılır. Bel umurlarının 4., 5. ve 1. sakrum omuru hizasından kaynaklanan omurilik sinirleri, bu düzeylerde baskıya uğradıklarında, beldeki ağrı kalçaya ve uyluğun arka-dış bölgesine doğru yayılır. Bu yayılış siyatik sinirin yayılışına uyar., Bu nedenle bu ağrıya siyatik ağrısı da denir. 4. bel omurunun üstündeki bel omurları hizasında baskıya uğrayan omurilik sinirleri, bacağın ön yüzüne doğru yayılan bir ağrıya neden olurlar. Hasta ıkındığında, hapşırdığında ya da Öksürdüğünde belde bir ağrı ortaya çıkabilir. Hastanın belinde omurga sağa ya da sola doğru anormal bir kıvrım yapmış olabilir. Bu kıvrılmaya “Skolyoz” denir. Sırtüstü yatmakta olan bir hastanın bacağı yukarı kaldırıldığında hastada ağrı ortaya çıkar. Bu hastalarda bel ve bacaklarda duyu kusurları da gelişebilmektedir. Hastalığın teşhisinde, hastanın yakınmaları, klinik belirtileri ve röntgen incelemelerinden yararlanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp