Bel Fıtığı

Bel Fıtığı

Aniden, bianda gece- gündüz veya birkaç saat içinde beliren hafiften başlayarak gittikçe şiddeti artan ağrılardır. Ağrı sürekli olabileceği gibi zaman zaman sadece belli şekilde yaptığımız istisnai hareketlerle de tekrarlayabilir.

Bel Fıtığı Oluşumu

Bel fıtıkların oluşma nedeni ise newton hareket kanununa uygun olarak gelişmektedir.Şöyle ki, İnsanlar yaşam boyunca yer çekimi ile mücadele içinde olduğundan veya diğer sebeplerden( Hareketsizlik, kazalar, duruş bozukları .Vs) , omurga rotasında ve eklemlerinde düzensizlikler meydana gelmektedir, bu düzensizlikler, uzun bir süre insanlara hiç belirti göstermeden diskleri yıpratmaya devem eder, gerilim belli seviye geldiğinde tepki olarak omurgalarda fıtıklar oluşur. Küçük bir yanlış hareket aniden ağrıların ortaya çıkmasına sebep olur, ağrıların ortaya çıkması omurgada oluşan gerilimin sonucundur.

Omurga yapısında şekil bozuklukları, yıpranmalar nihaiyi olarak omurga en zayıf bölgesinde fıtıklar oluşturmaktadır. ( Not; boyun C4-C5-C-6, bel L4-L5 gibi )
Klasik anlamda fıtıkların oluşumu; hareketsizlik, duruş bozukları, kaza,.. vs ana sebep olarak gösterilir. Klinik araştırmalarda, Düzenli spor yapan ve diğer sebeplerden hiç biri olmayan insanlarda da fıtıklar oluştuğunu sıkça rastlıyoruz.

Yukarıdaki sebep omurgalardaki fıtıkların oluşumunu hızlandırmış olasılığı mümkündür, amma fıtık oluşumunu değerlendirirken, mutlaka omurga yapısı incelemek, çok yönlü araştırmak gerekir.

Atlas kemiği (C1), Göğüs (T1) ve Kalça kemiği, Tüm omurga yapı düzeninde önemli rol üstlenmiş olup, bu yapı disk eklem simetrik bozukluklar, düzensizlikler oluşmuş ise zaman içinde boyun, göğüs, belde fıtıkları ve diğer rahatsızlıkların oluşması kaçınılmaz olur.

Fıtığın ortaya çıkması sadece bir belirtidir, nedeni ise omurgaların yapısı ile ilgilidir, dolaysıyla oluşmuş olan fıtık tedavisinde amaç fıtığı oluşturan yapını yeniden düzelterek, oluşmuş olan fıtığı tedavi etmektir.

Sadece belirti olan fıtığı ameliyat ya da diğer yöntemlerle tedavi yapıldığında, fıtığın ve ağrıların tekrarlama riski yüksek olup, çoğu zaman tedavi başarısız olur.

Disk sarkması (prolapsus):Diskin basınca dayanamayarak bir kısmının spinal (omur) kanala doğru sarkması nedeniyle spinal kanaldan geçen sinir demetleri sıkışır. Buda zamanla iltihaplanmalara ve ağrılara sebep olur. Diskin normal kalınlığı 4-6 mm.Diskin sarkmadan önce çıkıntı yapması (protrusion):Disk etrafındaki kısmın gevşemesi nedeniyle ortasındaki jelâtinimsi tabaka üzerinde aşırı basınç biner ve buna dayanamayan jelâtin hafif çıkıntı yapar. Bu çıkıntı sinirleri sıkıştırır ve buda sinirsel ağrılara sebep olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp