Bel Fıtığı Genel

Bel Fıtığı Genel :

Bel Fıtığı


NEDİR ?
Belimizde 5 tane omur kemiği bulunur. Bu kemikler arasında diskler bulunur. Disk, özel bir bağ dokusu organıdır ve omurganın mukavemetine, hareketliliğine ve dış etkene direnmesine, omurgaya uygulanan şok şeklindeki darbelerin emilmesine ve kuvvetin çevre dokulara dengeli bir şekilde dağılmasına hizmet eder.

Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Disklerin içinde bulunan nükleus pulpozus denen jöle kıvamında yumuşak bir bölüm, bunun dışında anulus fibrozus adı verilen daha sert bir fibröz tabaka, omur kemiklerine bakan yüzlerde ise her iki tarafta son-plak olarak adlandırılan kıkırdak yapılar vardır. Dıştaki tabakanın normal combinasyon görünümünün bozularak içerideki yumuşak kısmın dışarıya doğru taşmasına fıtıklaşma denir.

Dışarıya doğru çıkan disk, omurilik kanalı içinden veya kendisinin arka-yan tarafından geçmekte olan sinirlere baskı yapar ve hastalık böylelikle kendisini belli eder .
Ayrıca diskten salınan bazı kimyasal maddeler de sinir köklerini etkileyerek ağrıya neden olurlar.

NEDENLERİ
Ağır kaldırmak veya ters bir hareket yapmak gibi faktörlerin yanında kişisel eylemlerde bel fıtığının oluşmasında yer sahibidir. Örnek olarak öyle öyle durumlar olur ki kimi 100 kg. kaldırır, hiçbir şey olmaz; kimisi de 5 kg. kaldırır ve diskin dışarıya taşmasına neden olur.

Kişiye ait faktörlerin başında omur kemikleri arasında bulunan ve disk adı verilen kıkırdaklardaki dejenerasyon gelir. Diskin beslenmesi de belirli bir plan ve program dahilinde gerçekleşmektedir. Vucuda giren bazı maddeler diskin belirli yerlerini beslemektedir. Ama ilerleyen yaşlarda diski besleyici damarlar da azalır ve yaklaşık sekiz yaşından sonra hiç görülmezler. Bu yaştan sonra diskin beslenmesi diffüzyonla olur. Omurlaımızda ki disklerin kullandığı tükettiği su oranı da çocuk yaştan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar.

Doğmamış bir çocuğun diskinde su oranı % 90 ken, çocuklarda bu oran % 80'e, yetişkinlerde ise % 50-60'a düşer. Sonuç olarak disk de giderek küçülür ve yüksekliği azalır. Buna disklerdeki beslenme bozukluğu ve minumum düzeydeki değişiklikler ile kimyasal değişiklikler, disk üzerine uygulanan fiziksel kuvvetlerin yaptığı dejenerasyon eşlik eder. Diske giren oksijen ve besin miktarı gün geçtikçe düşerken metabolizma artıklarının dış edilmesi zorlaşır. Disk zamanla esnekliğini yitirir, artık kuvvet aktarma ve kuvveti çevre dokularda dengeli bir şekilde yayma görevini yapamaz .
Benzer videolar için tıklayın Diskin içinde bulunan ve tamir görevi üstlenen destek hücrelerinin sayısı da yaş ilerledikçe azalır. Tamir olayı zayıflar. Minumum düzeyde bulunan çatlaklar üzerine aşırı yük binince veya kişi yanlış bir hareket yaptığında diskin içindeki yumuşak kısım etrafındaki kapsülü kolayca yırtarak dışarıya doğru çıkar ve bel fıtığı oluşur. Yani zemin hazır hale geldikten sonra bardağı taşıran son bir damla gerekmektedir ki bu, hafif bir cismi kaldırmak veya sadece öksürmek de olabilir.
Bazen bir ailenin kıkırdak yapıdaki dejenerasyon görünür şekilde daha erken yaşlarda olmakta, müteakiben daha kolay şekilde bel fıtığına yakalanma olasılığı yüksektir.

TEDAVİ
Nöroloji uzmanı cerrahi operasyona karar vermiş ise, artık ameliyat kaçınılmazdır ve geciktirmemek gerekir. Çünkü mutlak bir gecikme sonucunda, bazen felce kadar giden telafisi imkânsız problemler ortaya çıkabilmektedir. Bunan aksine zamanında yapılan, uygun ve yeterli bir cerrahi müdahale hastayı ömür boyu rahat ettirebilmektedir.

Ancak söyle bir durum vardır böyle bir operasyon çalışma alanı olsun yada gerek önemi durumundan konusunda uzman ve bu tip operasyonlarda tecrubesi olan hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir. Çünkü bu ameliyat cok sınırlı alanda ve hayati önem taşıyan yan faktör, sinirlerin bulunduğubir alanda yapılmaktadır. Eğer doktorunun asistan dahi olsa yinede bir uzmanada danışmanızda yarar vardır.

Çünkü binlerce ameliyat tecrübesini beraberce yaşayan deneyimli ekiplerde muazzam bir uyum ve tecrübe birikimi ortaya çıkmaktadır. Bu da elde edilen yüz güldürücü sonuçlara yansımaktadır.
Cerrahinin gayesi, sinir elemanları üzerindeki basıyı ortadan kaldırmak, hastanın şikâyetlerini gidermek ve düşmüş olan hayat kalitesini yükseltmektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp