Bebeklerde İshal Nasıl Geçer

Bebeklerde İshal Nasıl Geçer :

İshal daha çok 6 ay ve 2 yaş arasındaki bebeklerde görülür. Yenidoğan bebeklerde anne sütüyle beslenmeden dolayı altın sarısı renkte ve günde 7-8 kez dışkılama normal sayılmaktadır. Her bebeğin bağırsak çalışma düzeni farklı olduğu için sizin kendi gözlemleriniz çok önemlidir. Bebeğinizin dışkısı normalden daha sulu ise ve daha sık ise ishal olmuş demektir. İshalin diğer belirtileri de ateş bulantı kusmakarın ağrısı iştah kaybı ve kilo kaybıdır.

Bebek ishali anne sütü ile beslenenlerde oldukça az rastlanan bir durumdur. Çünkü anne sütünde bulunan maddeler ishali oluşturan mikroorganizmaların oluşmasını büyük ölçüde engeller.
İshalin belirtileri; sık sulu dışkılama; dışkının sıklığının ve miktarının artması; sümüksü dışkı ve bazen de kusmanın birlikte görülmesidir.

Eğer ishal 24 saatten fazla devam ederse su kaybı varsa veya dışkıda kan görülüyorsa bebeğinizi mutlaka doktora götürmelisiniz. Su kaybının belirtileri bebeğin huzursuz olması fakat gözyaşının yetersiz olması bebeğin gözlerinin ve bıngıldağının çökük olması karın derisini çekip bıraktığınızda eski haline yavaş gelmesi ağız ve dilinde kuruluk olması ve istekle su içmesidir. İshal her mevsimde olabilir ancak yazları taze meyve tüketimi daha fazla olduğundan daha sık görülür.

Bebeklerde İshal Sebepleri
- Hastalık
- Diş çıkarma
- Belirli gıdalara karşı olan hassasiyet
- Gereğinden fazla meyve ve meyvesuyu (özellikle elma ve üzüm) tüketimi
- Gastrointestinal enfeksiyon (bağırsaklarda mikrobik enfeksiyon gelişmesi)
- Antibiotik tedavisi (antibiotik tedavisi sırasında bebeğe yoğurt yedirilmesi içerdiği canlı kültürler nedeni ile onu ishalden koruyabilir.)

İshalin tedavisi değişmekle beraber en yaygın ishal tedavisi diyet ile yapılanıdır. Bazen doktor ilaç önerebilir. Kesinlikle ishal olan bir bebeğe doktorun onayı olmadan ilaç uygulanmamalıdır, aksi takdirde bebeğin sağlığını tehlikeye atabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp