Bayılma Belirtileri

Bayılma Belirtileri :

Acıbadem Hastanesi uzmanları bayılmanın bir çok nedene bağlı olabileceğini söylüyorlar. Hatta birden fazla neden de bayılmaya sebep olabilir. Bazı durumlarda ise bayılma nedeni bulunamayabilir.

Kan aracılığı ile beyine yeterli miktarda oksijen taşınmadığı zaman bayılma görülebilir. Bilinç kaybı veya “iç-geçme” birkaç dakika gibi kısa bir süre devam edebilir. Kan basıncındaki ani düşüş de bayılmaya neden olabilir. Bazı anlarda kalp hızı ve kan damarları vücudun oksijen gereksinimlerine uygun olarak hızlı cevap veremeyebilir. Bu durum yaşlı insanlarda daha sık görülür.

Bayılma durumu:

Ayağa hızlı kalkıldığında,

Aşırı sıcak havada çalışma veya oyun oynandığında,

Hızlı veya derin nefes alıp verildiğinde (hiperventilasyon),

Üzülme durumunda, kan basıncını kontrol eden sinirler etkilenir,

Yüksek tansiyon için ilaç alınıldığında görülebilir.

Öksürme, idrar yapma ve gerinme beyine giden oksijen miktarını etkileyebilir ve bayılma nedeni olabilir. Bu durumların herhangi birisinde bayılma görülür ise endişelenecek durum olma olasılığı azdır. Ancak, birden fazla durumda tekrarlanması durumunda hekime danışılması gerekmektedir.

Eğer, baş hareketleri ile birlikte bayılma görülürse boyun kemikleri beyine giden kan damarlarına baskı yapıyor demektir. Bu durumun yaşanmasında hekime danışılmalıdır.

Kan şekeri düzeyindeki düşme de bayılma nedeni olabilir. Bu durum şeker hastalarının uzun dönem yemek yememesi ile gelişebilir. Bazı reçetelenmiş ilaçlar bayılmaya neden olabilir. Eğer, kullandığınız ilaçlardan kaynaklanan bayılmadan şüpheleniliyorsa hekime danışılmalıdır. Alkol ve kokain de bayılmaya neden olabilir.

Bayılmanın ciddi nedenleri arasında sara nöbetleri, kalp sorunları ve beyine giden kan damarları ile ilgili sorunlar sayılabilir.

Dr. Alpman da bir doktorun fark edebileceği bulguları sıralıyor:

Düşük kan basıncı (hipotansiyon)

Düşük kan şekeri (hipoglisemi)

Düşük nabız hızı

Solukluk

Bayılmanın belirtileri nelerdir?

Senkop sırasında kişinin bilinci kapalı ve hareketsiz haldedir. Senkoptan hemen önce aşağıdaki belirtiler görülebilir:

Çarpıntı (hızlı, güçlü, küt küt, kalp atışı)

Baş dönmesi

Soğukluk

Şaşkınlık, genellikle tuhaf hissetme

Terleme

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp