Bağırsak Tıkanması

Bağırsak tıkanması barsağın herhangi bir bölümünde meydana gelebilir, fakat en sık olarak etkilenen bölge, dar lümen yapısı dolayısıyla ince barsaktır. Başlıca nedenleri olan herdiler, barsak yapışıklıkları (adezyonlar), intussussepsiyon ve volvulus vakaların en az %80'inden sorumludur.

herdiler: Periton boşluğu duvarındaki bir zayıflık ya da defekt, serozal ile çevrili bir periton kesesinin dışarı doğru çıkmasına neden olur. Buna herdi kesesi adı verilir. Bu olayın sık görüldüğü alanlar, inguinal ve femoral kanalların anterior bölgeleri, umblikus ve cerralıi yara izleridir. Nadiren, retroperitoneal herdiler de meydana gelebilir. Bunlar başlıca Trietz lig âmânı çevresinde görülür. Bu bölümde hernilerden söz edilmesinin nedeni, barsak bölümlerinin sıklıkla herdi keselerinin içine girmesi ve içeride sıkışıp kalmasıdır (eksternal herniasyon). Bu, özellikle inguinal hernilerden görülen bir durumdur. En sık herdi keselerinin içine giren organlar ince barsak bölümleridir, fakat momentum ya da kalın barsak bölümleri de herdi keseleri içinde sıkışabilir. Kesenin boynundaki basınç, sı-kışmış olan organın venöz dolaşımını engelleyebilir. Bunu takip eden staz ve ödem, daimi sıkışmaya neden olur (inkarserasyon). Kan dolaşımı yetersizliğinin daha da ilerlemesi, sıkışmış olan bölümü n enfarktüsü ile sonuçlanır (strangülasyon).

Cerralıi prosedürler, enfeksiyon, hatta endometriozis sıklıkla lokalize ya da genel peritonsal inflamasyona neden olabilir (peritonit). iyileşme sonrası, barsak bölümleri arasında ya da batın duvarı ya da operasyon bölgesinde yapışıklıklar meydana gelebilir. Bu fibroz köprüler, barsakların sıkışabileceği kapalı kıvamlar oluşturabilirler (internal herniasyon). Eksternal herniasyonlar da meydana gelen olayların aynısı, eksternal herniasyonlar da görülebilir. İntussussepsiyon, proksimal barsak bölümünün hemen devamındaki distal bölüm içerisine geçmesidir. Çocuklarda, bazen görünürde anatomik bir temeli olmaksızın meydana gelir. Bu, aşın peristaltik aktiviteye bağlı olarak da gelişebilir. Yetişkinlerde ise, bu tür bir iç içe geçme, peristaltik dalgalara yakalanıp barsak duvarında tutunduğu noktayı kendisi ile birlikte distal bölümü n içine doğru çeken lümen içi bir kitleyi (örneğin bir tümörü) işaret eder.

Böyle bir durumda sadece barsak tıkanıklığı meydana gelmez, aynı zamanda kan dolaşımı sıkışmış bölümün enfarktüsüne yol açacak derecede bozulabilir. Volvulus, bir barsak kıvamının ya da başka bir yapının (örneğin över), kendi bağlantı noktası etrafında dönerek kendi venöz dolaşımını, bazen de arteryel dolaşımını sıkıştırmasıdır. En sık olarak ince barsakta meydana gelir, nadiren sigmoide de görülür. Bu olayı, barsak tıkanması ve enfarktüsü takip eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp