Bağırsak Kanaması

Bağırsak Kanaması :

İnce veya kalın bağırsaklarda hasıl olan arızalardan dolayı ufak, büyük kan damarları çatlayarak gelen kanın ağızdan veya makat-ten dışarıya çıkması barsak kanamalarını teşkil eder.Bağırsağın mideye çok yakın olan kısmından gelen kanın bir kısmı, kusma tarzında, ağızdan gelebilirse de asıl barsak kanamalarının çoğunda kan makatten gelir.Bağırsaklardan gelen kan, ya birdenbire çok miktarda, yahut kendisini hissettirmeyecek derecede yavaş yavaş ve gizli olarak gelir.Dışarıdan kaza veya cinayet eseri olarak karında hâsıl olan yaralarla bağırsakların bir kısmı zedelenerek buralardan kan gelebilir.Mide veya on iki parmak bağırsağında‘ teşekkül etmiş olan yaraların kanaması, barsak kurtlarının bilhassa Ankilostom denilen kurtların yaptığı kanamalar, dizanterilerin yaptığı kanamalar, basur memelerinin kanaması azar azar ve yavaş yavaş kanamalara örnek olabilirler.Çok miktarda barsak kanaması yapan en mühim hastalık (tifo) dur.

Tifonun üçüncü, dördüncü haftasına doğru bağırsaktaki yaralardan, bazı hastalarda, şiddetli kan gelmiye başlar. Böyle hastaların mevcut olan yüksek ateşleri birdenbire düşer nabızları zayıflar. Yüzleri solar, bunlar baygın bir hal alırlar.O zaman çıkan dışkıya (Büyük abdeste) bakılacak olursa sulu bir şekilde ve kömür gibi siyah bir renkte olduğu görülür.Eğer kan çok gelirse hastanın hayatını tehlikeye koyabilir.Barsak kanamaları, tifoda en çok korkulan bir ihtilâttır.Bunlardan başka kalp ve damar hastalıkları, karaciğer rahatsızlıkları, barsak ‘kanserleri; bazı kan hastalıkları ve zehirlenmeler bağırsaklardan kan gelmesini mucip olan sebeplerdendir. Barsak kanamalarında kanın nereden geldiğini anlamak için dışkıya bakmalıdır: ince bağırsaklar kanadığı zaman kan, hazmolmuş bir halde çıkacağı için, dışkı koyu siyah, katran rengindedir.Kalın barsak kanamalarında ise kan, daha ziyade, parça! parça açık kırmızı renkte ve kısmen pıhtılaşmış olarak gelir.Kan çok miktarda gelirse hastada göz kararmaları, kulak çınlaması, halsizlik ve baygınlık olur. Azar azar gizli gelirse bu hal görülmez, fakat hasta yavaş yavaş zayıflar ve kansızlığa düşer.

TEDAVİ:

Bağırsağından kan gelenler derhal yatağa yatırılmalıdır. Hasta, yatağında hiç kıpırdamayıp tam bir istirahat halinde bulunmalıdır. Hastaya, muvakkat bir müddet için, hiç bir yemek verilmemelidir.Karnın üstüne acele bir buz kesesi konur. Diğer ilâç ve tedbirler için, vakit geçirilmeden hekim çağırılır.Yavaş yavaş ve sinsi bir tarzda vâki olan kanamalar için, bunları yapan hastalığın veya sebebin ortadan kaldırılması lâzımdır.Ratanhiah, Bismütlü veya demirli ilâçlar alan hastaların dışkısı da siyah çıkar. Dışkıyı siyah görmekle hemen kan geliyor zannına kapılarak, telaşa düşmemelidir.Hastaya kan durdurucu ve kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırıcı ilâçların tatbiki hekimin vazifesidir. Karma buz kesesi tatbiki, (Calcium) enjeksiyonları gayet faydalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp