Artroz Hastalığı Tedavisi

Artroz Hastalığı Tedavisi : Kireçlenme genellikle 60 yaş civarında ortaya çıkan ve ileri yaşlarda giderek daha sık rastlanan bir eklem rahatsızlığıdır.Seyrekte olsa 20-30 yaşlarındada görülebilir.Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar ama hastalığın şiddeti yaşa bağlı değildir.Eklamde kayganlığı sağlayan pürüzsüz yapıdaki kıkırdaktaki yapısal bozulma kayganlığın azalmasına ve eklem hareketiyle artan bir ağrıya sebep olur.

ARTROZ BELİRTİLERİ:

-Eklem ağrısı ve sızısı.

-El parmak eklemlerinde bombeleşme

-Hareket kısıtlılığı

-İleri vakalarda eklemde sürtünme sesi

ARTROZ SEBEPLERİ:

-Ailevi yatkınlık;kıkırdak oluşumundan genetik bozukluk oluşan kıkırdağın daha kalitesiz olmasına ve çabuk yıpranmasına sebep olur.Kambur veya diğer bel eğriliği olanlarda artroz sıklığı daha fazladır.

-Şimanlık;Eklem üzerine binen ağırlığın fazla olması daha çabuk yıpranmasına,kayganlığını yitirmesine sebep olur.

-Travma;Kırık oluşan eklemde artroz daha sık görülür.

-Meslek;Eklemlerine fazla yüklenme olan meslek gurubunda sık görülür.

ARTROZ TEŞHİSİ:

Genllikle hasta teşhisini kendi koymuş olur ama klinik muayeneyle teşhise yaklaşılır.Çekilen röntgenler hastalığın kesin teşhisine ve kireçlenmenin seviyesinin belirlenmesine yardımcı olur.Yapılacak kan tahlilleri şikayetlerin ve eklem hasarının olabilecek eklem iltihabı gibi hastalıkları ayırt etmeye yarar.Eklem aralığından alınan sıvının incelemeside aynı amaçla yol göstericidir.

ARTROZ TEDAVİSİ:

Tedaviye hastalığın seviyesine göre hastayla birlikte karar verilir.
-Hafif vakalarda kilo kontrolü( eklemin yükünü azaltmak için ),sıcak kompres,soğuk kompres,basit ağrı kesiciler ve yürümek yüzmek gibi hafif egzersizler yapması ağır efordan sakınması önerilir.Ağrıyı azaltmak için akupunktur,hipnoz gibi yöntemlerden yararlanılabilir.

-Orta düzeyli vakalarda tedaviye antienflamatuar ilaçlar (aspirin,naproxen gibi ) eklenir

-Kaplıca tedavisi

-Fizik tedavi

-Eklem aralığına kıkırdağı kısmen onarıcı ve kayganlığı artırıcı ilaçlar (synvics,ortovics vs) yapılır.

-Glukozamin ve condroiti adlı ilaçların kıkırdağın yeniden oluşumunu artırdığı yönde çalışmalar olmakla birlikte kesin sonuç alınamayabilir.

-İleri düzey vakalar:

-Artroskopi:3 mm lik kamera yardımıyla eklem aralığına girilerek kıkırdaktaki deformiteler düzeltilmeye çalışılır genel olarak kalıcı başarı sağlayamaz.

-Diz protezi:Diz eklemi tümüyle değiştirilir sonuç yüz güldürücü ve kalıcıdır.Narkozla yapılabildiği gibi belden aşağısı uyuşturularakta yapılabilen bu ameliyatın başka bir hastalık yoksa ciddi bir riskide yok.Ameliyat sonrası hasta 2 hafta içerisinde ağrısız olarak ve rahatça yürüyebilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp