artroz nedir belirtileri

Artroz Belirtileri : Artroz, birden fazla eklemde görülebilen, eklemi saran kıkırdak dokusunda, özgün doku yıkımına sebep olan bir tür kronik hastalık olarak tanımlanır. Eklem yıpranması veya eklem yaşlanması olarak tanımlanan artroz, eklemdeki kemiklere hasar verir. Artroz, genelde ileri yaşlardaki kişilerde görülürken, bazen genç yaştaki kişilerde de eklemle alakalı yerel veya sistematik hastalıklar esnasında da görülebilir.

Artroz, doku yıkımına sebep olan bir hastalık olup, şekil bozucu artrit hastalığı ile hiçbir alakası bulunmamaktadır. Zira Artritis deformans veya diğer adıyla kronik birincil poliartrit, tüm eklemleri ve eklem boşluğunda bulunan dokuları tutan bir tür hastalıktır. Akut artrit hastalığı da artroz hastalığından ayrı incelenmelidir. Akut artrit, mikrobik etkenler yüzünden meydana gelen bir eklem iltihabı hastalığıdır.

Eklem romatizması hastalığı ise genelde gençlerde rastlanılan ve boğaz enfeksiyonlarına sebep olan beta hemolitik streptokokların toksinlerine karşı, eklem dokusuna karşı verilen iltihabi bir cevaptır. Genelde ileri yaştaki kişilerin yaşadığı bir hastalık olarak kabul edilen artroz hastalığı, gelişmiş ülkeler 40 yaş üzeri kişilerde görülür. Artroz hastalığı, kadınlarda erkeklere nazaran daha çok görülür. Artroz ilk önce omurga, kalça, ayak, diz ve hareketli eklemlerde görülür.

Artroz nedenleri nelerdir?

Artroz hastalığı birincil veya eklemin harekete bağlı fonksiyonlarını bozan faktörlere bağlı olarak ikincil de olabilir. Birincil artroz sebepleri genel nitelikler taşır. İhtiyarlama ve eklemlerin devamlı hareketi, eklemlerin kıkırdaklarının aşınmasına, esnekliğini ve kayganlığını kaybetmesine sebep olur. Eklem kıkırdağı git gide daha az beslenmeye ve zamanla parçalanmaya başlar. Kıkırdağın yaşlanmasının ardından artrozun anatomik ve radyolojik verileri zamanla netleşerek 40-50 yaşlardan sonra eklemlere tamamen yerleşir.

Artroz hastalığın meydana gelmesinde yaşlanma dışında şişmanlık da etkili olmaktadır. Şişman insanlarda eklemlere fazla yük binmesi ve kolesterolün yükselmesi gibi metabolizma bozukluluğuna sebep olan etmenler artroz gelişimini kolaylaştırır. Artrozun diğer genel sebepleri arasında hormonal bozukluklar, karaciğer ve böbrek hastalıkları, kronik çevresel damar yetmezliği yani varis sayılabilir. Ayrıca menopoz artroz sürecini hızlandırmanın yanında hastalığın gidişine de kötü etki yapar.

Artroz hastalığında genetik etkenlerin de rolü olduğu belirlenmiştir. Eklem yüzeyinin tamamının veya bir kısmının aşırı ve doğal olmayan yük altında olması kesinlikle artroza sebep olur. Eklemin normal fonksiyonunubozan yerel faktörler sonucunda meydana gelen bu artrozlara ikincil artroz adı verilir. En net örneği doğumsal kalça çıkığı vakalarında görülen kalça artrozudur. Doğumsal çıkığa bağlı olarak eklem başlıklarında meydana gelen şekil bozukluğu yani deformasyon, mekanik uyumsuzluğa sebep olur.

Akabinde devamlı olarak ek yük yansıması da artroza sebep olur. Yanlış kaynamış kemik kırıkları, dışa veya içe dönük diz çarpıklıkları, kamburluk, omurganın “S” şeklinde eğrilikleri gibi eklemlerde dengesiz yüklenmeye sebep olan vakalarda ufak yaşlarda artroz gelişimine sebep olur. Eklem kıkırdağına etki ederek hasara sebep olan hastalıklar; ikincil artroz sebebidir. Bunlar arasında eklem kırık ve çıkıkları, akut artritler, sık eklem içi kanamalar, eklemde ürik asit birikmesi yani gut hastalığı sayılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp