Anjina Pektoris Tadavileri

Anjina Pektoris Tadavileri :

Anjina pektoris nöbetleri uzun süredir başarıyla tedavi edilmektedir. Anjina tedavisinde mucize yaratan trinitrin adlı ilaç koroner atardamarları genişlete rek kalbe daha fazla kan ve oksijen taşınmasını sağlar. Ağızda eritilerek alınan bir trinitrin tableti, anjina nöbetini birkaç saniye içinde ortadan kaldırabilir. Anjina pektoris hastalarının trinitrini yanlarından ayumamalan gerekir.

Anjina pektoris tedavisinde kullanılan başka ilaçlar da vardır. Bunların hepsi koroner atardamarları genişleterek kan akışını kolaylaştırmaya yöneliktir. Ayrıca nöbetlerin tipine, sıklığına ve şiddetine göre çalışma yaşamı yavaşlatılmalı, soğuk iklimlerde yaşamaktan kaçınılmalıdır.

CERRAHÎ GİRİŞİM

Son yıllarda ilaç araştırmalarında sağlanan önemli ilerlemelere karşın, bazı anjina pektoris olgularında ilaç tedavisi sonuçsuz kalmaktadır. Bazen de başlangıçta etkili olan trinitrin bir süre sonra etkisini yitirmeye başlar. İlaç tedavisinin etkisiz kaldığı bu durumlarda genellikle cerrahi girişime başvurulur. Amaç, görevini yapamayan koroner atardamarların beslediği kalp kası ile aort arasında bir kan köprüsü kurmaktır. Bu cerrahi girişim iki yöntemle gerçekleştirilebilir. Vineberg yöntemi adı verilen dolaylı yöntemde meme iç atardamarı kalp kasma (miyokart) bağlanır. Koroner baypas (by-pass) denen dolaysız yöntemde ise bacaktan alman bacak toplardamarının bir bölümü kullanılarak aort ile kalp kası arasında bağlantı kurulur.

VİNEBERG YÖNTEMİ

Kanadalı kalp cerrahı Arthur M. Vineberg‘in 1950'lerde geliştirdiği ve daha sonra yetkinleştirdiği ameliyat yöntemidir. Bu yöntemde köprücükaîtı atardamarının bir kolu olan meme iç atardamarı belli bir düzeyde kesilerek ucu kalp kasınm Ön yüzünün içine bir tünel gibi birleştirilir. Paha sonra yan atardamar kollarının da gelişmesiyle kalp kası yeterli ölçüde kanlanabilir ve böylece anjina belirtileri ortadan kalkar.

Vineberg cerrahi girişimi kuşkusuz etkili bir tedavi yöntemidir. Ama sonuçlarının hastada yavaş ortaya çıkması ve yöntemin teknik açıdan zor olması nedeniyle çok yaygınlaşmamıştır. Gene de doğrudan koroner baypasın uygulanamadığı sol koroner atardamar bozukluklarında Vineberg yöntemine başvurulur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp