Angina Pektoris Türleri Nelerdir?

Angina Pektoris Türleri Nelerdir? :

Angina pektoris, kalbe yetersiz kan ve oksijen gelmesi sonucu oluşan göğüs ağrısıdır. Sıklıkla koroner arter hastalığında atardamarların (arterlerin) daralmasıyla ilişkilidir. Bu daralma ateroskleroza bağlıdır.

Angina pektoris nedeniyle,hastanın kalbi günlük aktiviteler için yeterli miktarda kan alabilmesine rağmen egzersiz, duygusal veya fiziksel stres, aşırı ortam ısılarına bağlı olarak artan oksijen gereksinmesine uygun biçimde yanıt veremeyebilir. Hastada göğüs ağrısı, sıkıntı ve bası hissi olabilir. Sol omuz, kol, sırt veya çeneye yansıyan ağrıyı görülebilir. Koroner arter hastalığında ilerleme olduğunda, angina zamanla daha ağır hastalık belirtileriyle ortaya çıkabilmektedir.

Angina pektorisin ileri evrelerinde,daha sık oluşan ataklar görülebilir. Angina, istirahat ve tedaviye daha az yanıt verebilir. Başlıca üç tür angina mevcuttur:

1.Stabil (kararlı) angina: Egzersiz veya stres dönemlerinde ortaya çıkabilen hastalık belirtileriyle karakterizedir. Ağrı genellikle istirahat ve/veya dil altı ilaçlarla geçer. Bu tür göğüs ağrısı olan hastaların birçoğu yıllarca oldukça normal bir yaşam sürdürürler. Tedavi olmadıkları ve takip eilmediklerinde hastaların bir kısmında, stabil angina zamanla ilerleyecek veya oldukça hızlı bir şekilde anstabil (kararsız) angina türüne dönüşecektir.

2.Anstabil (kararsız) : angina kalp krizini de içeren bir akut koroner sendrom formu olup göğüs ağrısı ataklarında değişiklikle karakterizedir. Bu ataklar istirahat sırasında daha sık oluşur ve tedaviye yanıt vermezler. Bu belirtiler genellikle hastanın durumunun kötüleştiğine işaret eder. Kararsız anginada hastanın çektiği ağrı stabil anginaya göre daha şiddetli ve uzun süreli olabilir. Kararsız angina hastalarında kalp krizi, ağır kalp ritim düzensizlikleri (aritmi) ve kalp durması riski artmıştır. Bu acil bir durum olup hemen değerlendirme ve tedaviyi gerektirir. Hastanın ilk angina atağına da kararsız angina denmektedir.

3.Değişken angina : Bu son evrede angina istirahat sırasında ve genellikle geceleri oluşmaktadır.Koroner arterlerdeki spazm nedeniyle oluşur. Bu hastalarda genellikle, en azından bir kalp damarında şiddetli derecede ateroskleroz mevcuttur.Kalp kapak hastalığı veya kontrol altına alınamamış yüksek tansiyonu olanlarda da bu tür angina ortaya çıkabilmektedir. Bu tür rahatsızlığı olanlar vakit geçirmeden tercihen bir kardiyoloji veya dahiliye uzmanına başvurmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp