Angina Pektoris Belirtileri

Angina Pektoris Belirtileri :

- Kalp ağrısı (Gergin, bant şeklinde genellikle keskin bunaltıcı karakterde ve göğüs kemiği (Stemum)`nin hemen altında başlayan ve sık olarak da boğaza veya bir kola yayılan ezici bir duyu şeklindedir.)
- Ağrıdan daha az olmak üzere gerginlik veya ağrılık duyusu
- Genellikle duygusal stres veya egzersizle gelen kriz
- Endişe veya ölüm hisssi.

Angina pektoris ismini ağrının olduğu göğüs bölgesinden alır. Bu rahatsızlık bir veya iki dakika, bazen de 10-15 dakika sürer. Ağrı şiddetli olabilir ve boğaza bazen de kolların herhangi birine yayılan sıkıştırıcı bir ağrı hissi olabilir. Ayrıca hafif ağırlık hissi gerginlik ve yanık gibi rahatsızlıklar da bu ağrıya eşlik edebilir.
Angina kalp kaslarına yeterli miktarda kan gitmesinin direkt bir sonucudur. Kendinizi yorduğunuzda kalbinizin fazla iş yapabilmesi için daha fazla oksijene gereksinimi olur. Kalbinize kan getiren koroner arterler dar ise ve egzersiz esnasında gerekli olan kan miktarını karşılaya-mazsa kalbinizdeki sinirler beyne ağrı mesajları gönderir. Anjina bir hastalık değil semptomdur. Arterlerin daralması neticesi ortaya çıkan geçici spazm sonucu meydana gelir. Daha çok arterlerde yağ plakalarının birikmesi ile meydana gelen arterioskleroz sonucu damarlardaki kan akışının yavaşlaması veya azalması neticesinde ortaya çıkar. Bundan dolayı anjina koroner arter hastalığının bir ikaz işareti olarak bilinir. Fiziksel aktiviteye bağlı olmaksızın anjina atakları meydana geldiğinde bunlar (yaklaşan) kalp krizinin ikaz işaretleri olabilirler ve bunların özel tedavileri gerekir.Anjina oldukça yaygındır. Erkeklerde genellikle 30 yaşın üzerinde meydana gelir. Kadınlarda daha geç oluşmaya meyillidir. Çoğu olayda esas sebep antreioskerozdur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp