Akustik Nörinomun Patolojisi ve Fizyopatolojisi

Akustik Nörinomun Patolojisi ve Fizyopatolojisi

Akustik nörinom terimi doğru değildir. Neoplazm nöral dokudan kaynaklanmaz, Schwann hücrelerinden köken alır. Tümörler iyi kapsüllüdür ve benign karakterlidir. Büyüme hızı genellikle yavaş ve düzenlidir, hikaye genellikle birkaç yıl öncesine dayanır. Tümörün ortalama yıllık büyüme oranları 0.25-0.40 cm/yıl'dır. Kistik yapıya sahip olan tümörlerde büyüme hızları belirgin olarak daha fazladır.

Tümör, hemen daima 8. sinirin vestibüler parçasından köken alır. Akustik nörinom, koklear parçadan da kaynaklanabilir, ancak oldukça nadirdir. Semptom ve bulgular, tümör hacminden kaynaklanan basınç etkileri ile gelişir. Tümör kanal içindeyken dar alanda olduğundan relatif olarak daha küçükken semptom verir. Buna karşın sinirin orta bölümünden, serebellopontin köşede gelişirse büyük boyutuna rağmen semptom vermeyebilir. Tedavi edilmediklerinde ölüm potansiyeli vardır.

Hastaların büyük çoğunluğunda ilk semptomun işitme değişiklikleri olduğu gösterilmiştir. En yaygın bulgu tek taraflı, yavaş progressif, yüksek frekans işitme kaybıdır. Bunun dışında düşük frekans kaybı, flat kayıp ve orta frekans kaybı bildirilmiştir. İlk semptom ani işitme kaybı (%1) olarak da ortaya çıkabilir.

Akustik nörinomlu hastaların %5'i normal işitme ile bulunabilir. İşitmede tek taraflı herhangi bir değişiklik halinde akustik nörinom düşünülmelidir.

Vertigo, nadir şikayet olarak karşımıza çıkar. Vestibüler ablasyon, çok az semptomla görülen, mükemmel bir kompansasyon ile çok yavaş oluşur. Birçok hastada dengede minör bozukluklarla müracaat ederler. Bu hastalarda işitme kaybı, tinnitus veya kulakta basınç hissi eşlik edebilir veya etmeyebilir.

50 yıl önce akustik nörinom tanısı oldukça nadirdi. Bugün ise nörolojik defisitler ortaya çıkmadan tanı konabilmektedir. En yaygın nörolojik defisitler trigeminusun innerve ettiği bölgelerde duyarlılıkta değişmedir. Dış kulak yolu tabanının anestezisi en erken bulgudur (Hitzelberger arazı). Daha sonra yüzde hipoestezi ve/veya paresteziler görülür. Trigeminusun motor dalları basınç etkisine karşı çok dirençlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp