Aids İlk Belirtiler

Aids İlk Belirtiler : HIV , vücuda alındıktan 1 - 6 hafta içerisinde ilk çoğalma döneminde akut enfeksiyona neden olur. Bu dönemde belirtiler ve klinik bulgular HIV enfeksiyonuna özgü değildir ve değişkendir. HIV belirtileri, grip benzeri belirtileri andırır.

Genelde belirtiler virüs bulaşmasından 10-15 gün sonra başlar ve 2-3 hafta kadar devam edebilir. Yukarıda belirtilen şikayetlerin tamamı olmayabilir. Bazı insanlarda ise virüs bulaşmasına rağmen hissettikleri hiç bir yakınma olmayabilir. HIV belirtileri ve görülme sıklıkları şu şekilde sıralanabilir;

1.Ateş ( %96 )
2.Lenf bezlerinde büyüme ( lenfadenopati )( %74 )
3.Farenjit ( %70 )
4.Deri Döküntüleri ( %70 )
5.Kas ve Eklem Ağrıları ( % 54 )
6.İshal ( ( % 32 )
7.Baş Ağrısı ( %32 )
8.Bulantı ve Kusma ( %27 )
9.Karaciğer ve Dalak Büyümesi ( %14 )
10.Pamukçuk ( %12 )

AIDS BELİRTİLERİ

HIV virüsü vücutta bağışıklı eksikliğine yol açtıkça fırsatçı enfeksiyonlar veya kanserle ortaya çıkabilir. Yaygın kullanımda HIV ile ilgili tüm hastalıklar genel olarak AIDS ile anılmakta ise de aslında HIV virüsü vücuda alındıktan sonra geçirilen tüm dönemler HIV enfeksiyonu, bunun son basamağıda AIDS dönemidir. Bu dönemde bağışıklık eksikliği iyice belirgin bir hale gelir. AIDS belirtileri ve bulguları daha yoğun bir halde vücutta kendini göstermeye başlar.

1.Halsizlik
2.Baş Ağrıları
3.Vücut ağırlığının %10‘undan fazla kilo kaybı
4.Nedeni Bilnmeyen Ateş
5.Kronik Diyare ( İshal )
6.Deride Pullanmalarla
7.Yaygın ve Sık Herpes Virüs Enfeksiyonları
8.Ağızda Mantar Enfeksiyonları

HIV bulaştıktan sonra, AIDS belirtileri kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre 2 - 10 yıl, hatta bazen daha uzun bir süre sonra ortaya çıkar. HIV bulaştığı vücutta çeşitli hücrelere, özellikle CD4 kan hücrelerine yerleşerek çoğalır. Zarar gören CD4 hücreleri giderek azalır ve bunun sonucu olarak vücudun bağışıklık sistemi yıkıma uğrar.

Vücut direnci zayıflayan hastada, normalde zararsız olan, hafif geçen ya da ender rastlanan bazı hastalıklar belirir. Ayrıca lenf bezlerinde büyümeler, ağız ve deride tekrarlayan uçuk, yara ve lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük görülür. Tüberküloz, pamukçuk, diğer bakteri, mantar ve protozoon hastalıkları fırsatçı enfeksiyonlar ortaya çıkar. Kişide bu HIV belirtilerin ancak birkaç tanesinin bir arada bulunması durumunda AIDS düşünülebilir. Kaposi sarkomu ve bazı lenfomalarda HIV belirtilerini düşündürebilir. Kesin tanı için HIV testi yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp