Yanıklar

Yanıklar :

İster ısıdan (ateş, kaynar sıvı, güneş, elektrik, vs.), ister kimyasal maddeden (asit, kükürt, klor, kireç) kaynaklanmış olsun, yanıkların tümü organizmayı sarsan, zarar veren ve iltihaplara açık ciddi bir yaradır.
Yayılma alanı ve derinliği ne olursa olsun bir doktora göstermek gerekir. Bu konuda ün yapmış bir uzman, herhangi bir yanığın sanıldığından çok daha ciddi olduğunu yinelemekten bıkmazdı...
Yanık yalnızca o anda sarsmakla kalmaz; çok kez de göze çirkin gözüken izler bırakır. Bazı büzülmüş, morarmış ve şişmiş yaraların çirkinliği ve bundan acı çekenlerin içinde bulunduğu ıstırabı uzun uzun anlatmaya gerek yok.
Bitkilerle hafif yanıklar derhal iyileşebilir (ama her zaman çok acı verir); ağır yanık yaralarına gelince, doktorların yanık bölgeyi tedavi ettikten sonra izlerini düzeltme yetenekleri vardır.
Yanıklar derinlikleri göz önüne alınarak genellikle altı kategoriye ayrılırlar (fakat bir noktada odaklanmış derin bir yaradan çok derin olmayan, ama yayılma alanı geniş yara, çok kez daha tehlikelidir): Birinci aşamada yalnızca yaranın sorun çıkarmadığı bir kızartı görülür (deri kızarması). İkinci aşamada, yalnızca yaranın sorun çıkarmadığı bir kızartı görülür (deri kızarması). İkinci aşamada, üst deri çok yaralıdır ve kabarcıklar oluş-muştur (phlycterıes) ve daha sonra yara çok çirkinleşebilir. Üçüncü aşamada, deri katmanı yaralıdır: Yara beyazlaşmış, içe çökmüş ve çok belirgin bir hal almıştır. Dördüncü aşamada, alt derinin tümü iltihaplı dır: Yara çok derin, eğri büğrü ve kabarmıştır. Beşinci aşamada, cilt altı dokuları hırpalanmıştır. Altıncı aşamada, yanık kemiklere dek işler.
Eğer yanık tüm gövdeyi kaplıyorsa belki daha ilk aşamada doktora koşmak gerekebilir.• Genel kurala göre yaralı yüzeyin durumu ne olursa olsun, doktora görünme zorunluluğu üçüncü aşamada başlar.
• Sağlık bilgisi ve önlem
Eğer konutlarımızda önlem alınıyorsa bu işe yarayan bir önlemdir. Biraz sakınım umutsuz geçecek yıllarla ödenen birçok felaketi önler: Gaz, elektrik, asit sızıntısı vs.
Burada, yetişkinlerden çok, çocukları düşünüyorum. Bir yıllık yanık olaylarının büyük bir payını onlar oluşturuyor; oysa en çok korunması gereken onlar. Bir facia gelmeye görsün, sonuçlarını bir yaşam boyu çocuklar çekecektir. Kibritlerinizi onların erişemeyecekleri yerlere koyun. Çocuğunuzu asla mutfakta yalnız bırakmayın. Ateş üzerindeki tencereleri nizin saplarını duvara dönük yerleştirin. Elektrik düğmelerinizin üstünü kapakla kapatın. Çocuklarınızın giysilerini, özellikle de iç çamaşırlarını ateşte parlayan ve vücuda yapışan kumaşlardan yapmayın (sentetik). Deterjanları nızı, asit, boya, sodyum, çamaşır suyu, lavabo ve musluk tıkanıklıklarını açan ürünlerinizi, kilit altında tutun.
Yetişmeye başlayan çocuklarınızı eğitin: Erginlikle beraber çalışmaya başlayan hormonlar yüzünden, yanı k yaraları daha da çirkin; açık söylemek gerekirse çok kez de korkunç bir görünüm alır!
• İvedi önlemler(acele)
Yaygınlık alanı az olan birinci derecede yanıklar üzerine buzlu su veya buz, ezilmiş lahana lapası veya Frenk üzümü jölesi, rendelenmiş elma veya aynı sefa çiçeği koyabilirsiniz. Tereyağı, içyağı ve türü ne olursa olsun yağlı madde uygulanmamalıdır.
Yayılma alanı az olan ikinci derece yanıkların üstüne şunları sürebilirsiniz: Kaynamış ayva çekirdeklerinden kompres, (fincan başına 5 tutam) taze yaban turpu öz suyu. Taze havuç kabuğu, incirin etli kısmı, yer sarmaşığı yaprakları lapaları (bu lapalara saf bal veya çırpılmış yumurta akı ilave edilirse daha etkili olur). Tereyağı, içyağı ve türü ne olursa olsun yağlı madde kullanılmamalıdır.
Mikroplanma lara karşı demlenmiş Rumen papatya sının tümü ve lavanta çiçekleri bileşimi (günde 4 kez, fincan başına bir tutam.
• Şifalı bitkilerle geleneksel çareler
Tıbbı tedaviden sonra ciddi yanık yaralarının kapanmasını kolaylaştırmak için:
- Taze duvar sarmaşığı öz suyundan kompres.
- Keten veya kılıç otu yağından kompres.
- Isırgan otu ten türünden kompres.
- Kaynamış, ezilmiş karakafes kökü (litre başına 3 tutam) veya kaynarnış ebegümeci yaprak ve çiçeği (litre başına 5 tutam) veya kaymamış mücver çiçeği (litre başına 5 tutam) veya ıhlamur ağacının kabuk altı katmanından demlenmiş çay (litre başına 4 tutam),
- Aynı safa otu ve lavantadan pomat: 5 kaşık domuz yağını (işlenmiş domuz yağı) 1 kahve kaşığı lavanta tentürüyle karıştırın.
• Favori reçetem
İltihaplanmayı önlemek, iyileşmeyi çabuklaştırmak ve yara izini kapatmak için aşağıdaki tertiplerle el ve ayak banyolar 1 (yaralı kısımların dışında), 1 litre suya:
-1 baş ezilmiş sarımsak
-1 tutam anduz otu (ezilmiş kök)
-1 tutam dul avrat otu (tüm bitki)
-1 tutam lavanta (çiçek)
-1 tutam kırmızı gül (çiçek)
-1 tutam kekik (yaprak ve çiçek).
Ayrıca şu konulara bakınız: Yara izleri, Güneş ve Güzellik

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp