sedef hastalığı nedir nasıl tedavi edilir

Sedef hastalığı çok sık rastlanan özellikle diz ve dirseklerde, ayrıca vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen kırmızı, pullanan deri bölgeleri olarak beliren bir hastalıktır, zamanla kaybolup yeniden ortaya çıkar.
BİBERİYE: Biberiye toz haline getirilir, zerdeçal ile karıştırılır, öğle yemeklerinde 1 çay kaşığı yemekle birlikte yenilir. 1-2 ay devam edilir.
BİBERİYE YAGI: Biberiye yağı, civan perçemi yağı, zerdeçal yağları beraber içilir.
HAVUÇ: Havuç kaynatılır, lapa halinde sıcak olarak hastalıklı cilde konulur. Havuç suyu çıkarılır. 1 fincan suda 1 tatlı kaşığı bira mayası eritilir, akşamları hastalıklı cilde sürülür.
RAVENT: Sedef için 50 gr ravent toz haline getirilir, 1 kilo balla macun yapılır, günde 3 defa 1 tatlı kaşığı yenilir.
YALANCı DİŞ OTU TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, gün de 2-3 bardak içilir. Yalanca diş otu tohumlarının sedef hastalığında tedavi edici etkisi ilmen isbat edilmiştir.
ÇÖREKOTU YAGI: Çörekotu yağı ile hastalıklı bölge yağlanır.
SÜTLÜ ÇINAR (ACER PLATANDlDES): Sütlü çınar ağacının taze dal kabukları kurutulur, toz haline getirilir, sirke ile mer hem yapılır. Cilde sürülür.
ÇAM KATRANI: Hastalıklı cildin üzerine çam katranı sürülür.
ÇINAR AGACI KABUGU: Tazedal kabukları toz haline getirilir, sirke ile karıştınlır, merhem halinde hastalıklı cilde sürülür. Taze yaprakları ve meyvesi ezilir, sirke ile karıştırılır, hastalıklı cilde sürülür.
ÇÖPLEME KÖKÜ: Taze çöp leme kökü ezilir, lapa halinde hastalıklı cilde konulur.
PIRİNÇ NİŞASTASI: 8 gr nişasta, 15 gr naftalin, 7 gr çinkooksit, cam bir kapta eritilip kanştırılır, krem gibi hastalıklı cilde sürülür.
ARDIÇ KATRANI: 15 gr ardıç katrarıı, 85 gr vazelin, 5 gr arap sabunu merhem haline getirilir, deri üzerindeki pullar temizlendikten sonra arap sabunu ile yıkanır. Ve merhem sürülür. Katran yalnızca da kullanılabilir.
BURÇAK TOHUMU: Burçak tohumu toz haline getirilir, iç yağı ile merhem yapılır, yaraların üzerine sürülür.
ŞAHTERE OTU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr şahtere, 4- 1O gr oğulotu. 4-10 gr ısırgan otu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Polenle beraber içilirse daha faydalı olur. 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
BAL: Bal nişadırla beraber merhem haline getirilir, hastalıklı cilde sürülür.
KIRLANGIÇ OTU: 15 gr kırlangıç otu, 25 gr ısırgan, 15 gr yavşan otu, 5 gr meşe kabuğu, 15 gr aynı safa çiçeği (tıbbi nergiz), 10 gr civan perçemi, 10 gr şahtere, 10 gr ceviz kabuğu (tofu) 20 gr sarı iskorçina, bitkiler ufalanır karıştırılır, 10 bardak kaynar suya, 4 tatlı kaşığı konur, 10 dk bekletilir, günde 8- 10 bardak içilir,
MERSİN YAPRAGI: 500 gr kaynar suya, 15 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, bu su ile hastalıklı cilde kompres yapılır.
SABUN OTU KÖKÜ: 500 gr suya, 40 gr kök konur, hafif ateşte 5 dk kaynatılır, ılık halde cilde kompres yapılır.
YABANİ MENEKŞE ÇİÇEGİ: 3 bardak kaynar suya, 25 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir, 21 gün devam edilir. 1 hafta ara verilir. Yine devam edilir. Kür halinde 1 müddet devam edilir.
AYI YAĞI: Ayı yağı hastalıklı cilde sürülmek sureti ile kullanılır.
ANDIZ PEKMEZİ: Sedefte andız pekmezi içmek faydalıdır.
SALİSİLİK ASİT: Katran ve salisilik asit merhemi uygulanır. Veya dithranol, çinko ve salisilik asit macunu uygulanır. Deriye az miktarda sürülür. Hastalık geçin ceye kadar devam edilir.
AKIRlKARHA: 10 gr akırı karha, 10 gr kükürt yeteri kadar balla karıştırılır, yarım çay bardağı üzüm sirkesi ilave edilir. Merhem haline getirilir, hastalıklı cilde sürülür.
TİLKİ ÜZÜMÜ: 1 bardak suya, 10 gr bitkinin dallarından konur, 10 dk kaynatılır, suyu ile kompres yapılır.
HERCAİ MENEKŞE: 1 bardak kaynar suya, 20 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
SÖGÜT KABUGU: 1 bardak suya, 10-20 gr söğüt yaprağı, ağaç kabuğu veya kökü konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir. Söğüt kabuğu, yaprağı veya kökü toz haline getirilir, günde 1-2 gr içilir.
KARAKAFES OTU: Karakafes kökleri toz haline getirilir, hastalıklı cildin üzerine konulur.
ISIRGAN YAPRAGI: Isırgan yaprakları haşlanır, hastalıklı cildin üzerine konulur.
ÇÖVEN KÖKÜ: Çöven kökü kaynatılır, suyu ile hastalıklı cilde kompres yapılır.
ÇOBAN ÜZÜMÜ YAPRAGI: Çoban üzümü yaprakları haşlanır, lapa halinde hastalıklı cildin üzerine konulur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp