saç dökülmesi nedenleri nelerdir

Saç Dökülmesi 2 :

Elimde, konuyla ilgili hiçbir kesin istatistik bilgi yok; ama ileri sürdüğüm savın doğruluğundan hemen hemen eminim: Günümüzde saçını yitirenlerin büyük çoğunluğu daha çok erkekler ve yalnızca onlar değil; kadınlar da büsbütün kel kalmaktan çok, saçlarının önemli ölçüde dökülmesinden yakınıyorlar.
Oysa cinsi, yaşı ve uğraşı ne olursa olsun saçını kaybeden herkes tersini söylese bile, bundan acı duyar. Bilimsel bir terim olan "saç dökülmesi" kısmen ya da tümden, geçici ya da kalıcı, saçların döküldüğünü açıklıyor. Bu ciddi hastalığın nedenleri çok karışık ve eğer olanak varsa onların iyileştirilmesi elbette daha doğru olur. Konuya biraz daha açıklık getirmeye çalışalım.
Saç dökülmelerinin en zararsızı saçlara yapılan kötü bakım ve bakımsızlıktan ileri gelenlerdir ve bunların iyileşmeleri çok kolaydır. Ayrıca bazı çocuklar da yoldukları için saçlarını yitirirler. (Bu tikin adı trichotillornanie'dir.) kadınlar (erkeklere oranla daha çok) saçlarına "bakım" uygularken ne yazık ki çok kez onlara kötülük ederler. "Saçlarla" ilgili bölümde kıvırcıklar, kıvrık saçların düzletilmesi, renk açma, boya ve parlatmanın sakıncalarından ayrıntılarıyla söz ediyorum. Saçlara yapılan başka uygulamalar da çok zararlıdır: Çok sıkı topuzlar, at kuyrukları, aralıksız örgü yapmak vs. Bu tür "bakımlar" biraz sağduyusu olanlar için de bağışlanamaz ... Kimi saç dökülmeleri lokal yaralara ya da egzama, empetiko, çıban ve sedef gibi saç diplerinde oluşan yaralara bağlıdır (ilgili konulara bkz.). Diğer bir bölümü de bazı sinirsel şoklara, ameliyatlara zor doğumlara, kronik hastalıklara (şeker, mikoödern vs.) ya da iltihaplı hastalıklara (frengi, tifo, verem vs.) ya da hormonlarla ilgili ciddi sıkıntılara bağlıdır. (Kadının kısırlaşması.) Bu konuda da eğer olanak varsa, en önce hastalığı iyileştirmek gerekir. Bitkilerden yararlanma saçların tekrar çıkmasını kolaylaştırır.
En çok rastlanan saç dökülmesi "yayılarak ilerleyen" türdür.
Saçlar, yirmi veya yirmi beş yaşından başlayarak önce kafanın tepesinde (saçların kel olmaya başladığı bölge) sonra ön kısmında ve giderek genişleyerek dökülür. Sadece ense, kulakların altı ve şakaklar bu paydan nasiplerini almazlar. Kaybolan saçların yerini önce bir tüy tabakası kaplar, sonra o da kaybolur ve yerini parlak ve çıplak bir deriye bırakır.
Bu yayılarak ilerleyen saç dökülmesinin yanında çok kez yoğun bir kepeklenme ve sebore (ilgili konulara bkz.) hastalığının belirtileri de görülür. Bu hastalıkların nedeni henüz bulunmamıştır. Büyük olasılıkla kimi kalıtımsal öğeler bunda rol oynayabilir. (Bütün bireylerin kd olduğu aileler var.) Hormonal dengelerin de etkisi vardır: Koca Hipokrat o zaman bile "Kadınlar ve hadımlar hiçbir zaman ne kel kalır, ne de damla hastalığına yakalanır" demişti ve günümüzde yapılan araştırmalar saç diplerinde erkek hormonunun aşırı salgılanma durumunun (testosteron) saç dökülmelerini hızlandırdığını gösteriyor.
Ne olursa olsun, tedavi açısından hayale kapılmamak gerekir. Saç kaybı yavaşlayabilir, hatta "durduğu" bile görülebilir. Ama saç dökülmesi giderek yayılıp yerini kelliğe bırakınca bugünkü bilgimle saçları yeniden Çıkarmak için "hiçbir şey" yapılamaz. Bunun tersini ancak şarlatanlar savunur .
• Sağlık bilgisi ve önlem
Kafanızın bir bilardo topu gibi olmasını beklerneyin! Saçlarınıza doğru ve özenli bir bakım uygulayın. (İlgili konuya bkz.)
Sağlıklı bir yaşam sürün: Aşırılığın her türü (sürrnerıaj, alkol, tütün, vs.) içinizde ne varsa alır.
Hiporoksir bir gıda rejimini, (giriş makalesine bkz.) (arpa, çimlenmiş buğday, lahana, kuru fasulye, mercimek, maya, koyun eti, ceviz, yumurta, tam tahıl ekmeği, karabuğday soya, vs. gibi) içinde Bl, (çimlenmiş buğday, beyaz peynir, maya, ceviz, fındık, tam tahıl ekmeği, erik, kuru üzüm, kara buğday, soya vs.) B2, (bütün tahıllarda) B3, (koyun ciğeri, arı sütü, kepekli buğday, maya, polen) B5, (bütün tahıllarda, çimlenmiş buğdaş ve maya) bulunan G vitaminleriyle zenginleştirerek uygulayın .
• İvedi önlemler (acele)
Saç diplerindeki kepekleri iyileştirmek için yararlı birçok tertibin arasından birini seçebilirsiniz:
- Başa, ısırganotunun suyuyla (sebze presinden geçirilmiş) friksiyon yapın. Buna birkaç damla öküzgözü tentürü+ de ilave ederseniz sonuç daha da olağanüstü olur.
- Suteresi suyuyla hafif friksiyon ve aynı sudan her sabah aç karnına küçük bir bardak içerseniz etkisi daha da artar.
- Boyutu (çernen) tohumlarından (litre başına 5 tutarın) kaynatarak başa hafif friksiyon yapın. Etkiyi yine aynı suyla yapılan el ve ayak banyolarıyla artırabilirsiniz.
Seboreyle savaşmak için (ilgili konuya bkz.) demlenmiş veya kaynamış dul avratotuyla (fincan başına 4 tutam) lokal friksiyon yapılmasını veya içten kullanılmasını öneririm .
• Şifalı bitkilerle geleneksel çareler
Nedeni ne olursa olsun, saç dökülmesini azaltmak veya durdurmak için her sabah aşağıda önerilen tertiplerden biriyle saçlarınıza uzun uzun friksiyon yapın:
- Kayın ağacının taze özsuyu,
- Latin çiçeği suyu (veya bu bitkinin yapraklarını fincan başına 3-5 tutam kaynatılmış),
- Demlenmiş ısırganotu (fincan başına 3 tutam),
- Demlenmiş lavanta çiçek ve yaprağı (fincan başına 4 tutam),
- Demlenmiş gül petali (fincan başına 5 tutam),
- Demlenmiş ıhlamur petali (fincan başına 4 tutam),
- Eşit oranda limon, servi, ardıç, biberiye. adaçayı ve kekik yağından losyon,
- Latin çiçeği, (bir kahve kaşığı), tere ve kara hardal tentürleriyle (1‘er kahve kaşığı), ı likör bardağında erniştirilmiş lavanta çiçeği karışımından losyon,
- Eşit oranda adaçayı tentürü ve iyi bir rom karışımından losyon.
Yalnızca çok iyi bildiğim konuda konuşmak istediğim ve yararlı olanlarını az bildiğim için egzotik bitkilere dayalı reçeteleri çok ender öneriyorum. Ama konu saç dökülmesi olunca panama ağacının erdemlerinden söz etmeden geçemeyeceğim. Aslında Şili kökenli olan bu egzotik ağaç harikalar yaratıyor. Eczanenizden yongasını satın alın; onu kaynatın (1 litre suya 10 tutam): yalnız şampuan olarak kullanacağınız kırmızımtırak bir sıvı elde edeceksiniz. Saç diplerinizi yumuşak bir şekilde friksiyonlayın, hızlandırarak birçok kez ovun; son ovmada suyunuzu limon suyuyla asitlendirin .
• Favori reçetelerim
Demlenmiş küçük papatya ve çövenden (sabunotu) friksiyon (fincanbaşına her iki bitkiden 2 tutam);
60 derece alkol içinde emiştirilmiş latin çiçeği yaprak ve tanesi (bir avuç karışım için 1/2 litre sıvı; kullanmadan önce bir gece bekletin).
Aşağıdaki preparatla friksiyon, el ve ayak banyosu (1 litre suya):
- 1 tutam dulavratotu (bitkinin tümü)
- 3 tutam ısırgan (yaprak)
- 3 tutam adaçayı (yaprak ve çiçek)
- 3 tutam adi çördükotu.
- 2 tutam mercanköşk.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp