Menopoz

Menopoz :

Bazı durumlarda, bu kadın yaşamının olağan bir dönemi değil de gerçek bir sorun olur! O zaman menopoz, aşılması gereken bir dönemeç,kurulacak yeni bir denge değil de, bir hastalıktır.
Bereket versin, her zaman değildir! Regl lerin kesilmesi sonucunda döllenme ve doğurma yeteneğinin kalkmasıyla ortaya çıkan bu "yaş dönemini", "bu kritik yaşı" çok iyi yaşayan kadınlar da vardır.
Ortalama ellili yaşlarda gözüken menopozun gerçek yaşı genellikle kuramsal yaşından çok farklıdır. Kişiye göre, kırk ikiyle altmış yaş arasında değişen bu durum, birçok koşula bağlıdır: Erken veya geç buluğ, çocuk sayısı, kişisel yapı, meslek, duygusal yaşam vs. (Bunlar erkeğin kritik yaşında da geçerlidir. (Bkz. ilgili andropoz konusu.)
Regl kesilmesi bazen çok ani, bazen de yavaş yavaş olur; aylık kanamalar uzun zaman kesildikten sonra yeniden başlayabilir, bu böylece sürer ...(Yalnız, menopozdan sonraki bütün kanarnalara dikkat edin: Şüpheli olabilir, derhal jinekoloğunuza başvurun.)
Daha önce değindiğim gibi kimi kadınlar yaş dönemlerini çok iyi karşılarlar. Ama kimileri de kesinlikle tam tersi tepki gösterirler. Sıkıntı ve umutsuzluk içinde yaşar, bazen huzursuz, bazen de sinirli olurlar. Bunlar her tür fizik karmaşasına uğrar (migren, çarpıntı, sıcak basması, hipertansiyon, sıkıntı hissi, ter vs.) ve kendilerini tam bir psikolojik düzensizlik içinde bulurlar. (Hüzün, sinir hastalığı ve yaşam sevincinin kaybı.)
Güzellik konusuna gelince, sonuçlar kesinlikle acınacak bir görünüm sergiler: Şişmanlama eğilimi, varisler ve sivilce, egzama gibi birçok deri hastalıkları (ilgili konulara bkz.). Yalnızca anımsatmak amacıyla donuk tenleri, mor halkalı gözleri, şiş bacakları ayrıca belirtiyorum.
• Sağlık bilgisi ve önlem
Her şeyden önce menopoz, salgı bezlerinde oluşan bir dengesizlikten ortaya çıkar. (Yumurtalıkların çalışmaması, hipofiz, tiroit, böbreküstü bezlerinin aşırı çalışması.) Kimi ülke hekimlerinde yumurtalıklardan kaynaklanan bu dengesizliği hormonlada giderme eğilimi vardır; bu bir anlamda kadının gerçek yaşını yadsımaktır. Bu uygulamayla iyi sonuçlar alındığını sanmıyorum. Hatta geriye dönüldüğüne inanıyorum. Bana sorarsanız krizlerin üstesinden gelen bitkilerin erdemine sığınarak olayı doğanın akışına bırakmayı yeğlerim.
Menopozun yaklaştığını hissettiğiniz zaman kendinizi bırakmayın, ya-şama dört elle sarılın, aktivitenizi ikiye kadayın (iş yaşamınızı vs.) ve özellikle aybaşı halinin kesilmesiyle cinsel yaşamın bittiğini kabul eden (çok yaygın) saçma saplantıyla savaşın!
Dik durun. Özellikle vücudunuza bakın. Aşırı beslenmemeye çok dikkat edin: Çok zor vereceğiniz kiloları çok çabuk alırsınız. Hipotoksik rejim uygulayın (giriş konusuna bkz.). Beden hareketleri yapın. Eğer jinekoloğunuz (ne olursa olsun yılda iki kez kendinize baktırmanız gerekir) size bir reçete veriyorsa onu kelimesi kelimesine uygulayın. Ama lütfen kendi başınıza hap almayın. Derdinizi geçirecek düşüncesiyle arkadaşııııza iyi gelen bir ilacı almayın ve kendinizinkini de ona vermeyin: Bu, bir felaketi davet etmenin en kestirme yoludur! • İvedi önlemler
Yaş dönemi sıkıntılarını eskiden bitkiyle tedavi eden uzmanların "kadın bedeninde her derde deva" diye adlandırdıkları en iyi bitki aslan pençesi dir. Her sabah dövülmüş kökü demlenmiş veya kaynamış olarak içilir (fincan başına 2 tutam).
Demlenmiş akdiken (fincan başına 1 tutam).
Demlenmiş kar ayer pırasası yaprak ve çiçekleri (fincan başına 2 tutam).
Normal bir cinsel yaşam sürdürmek ve kadın bedeninin geçici olarak yitirdiği hormonu sağlamak için: Hem içmek, hem de vaginal duş yapmak için demlenmiş ada çayı yaprak ve çiçekleri.
• Şifalı bitkilerle geleneksel önlemler
Menopozun fizik ve psikolojik sıkıntılarına olduğu kadar "estetiği bozan" belirtilere de iyi gelen kusursuz başka reçeteler var. Buna göre aşağıdaki bitki çaylarından istediklerinizi günde 2 kez içebilirsiniz:
- Kaynamış enginar yaprakları, özellikle soluk ciltlere iyi gelir (fincan başına 2 tutam),
- Kaynamış, dövülmüş servi kozalağı (fincan başına 1 kozalak),
- Demlenmiş ballıbaba yaprak ve çiçekleri (fincan başına 3 tutam),
- fındık ağacı başağı (fincan başına 3 tutam),
- Demlenmiş gül veya kuşburnu taç yaprakları (fincan başına 4 tutam),
- Demlenmiş yabani ıspanak yaprak ve çiçekleri (fincan başına 3 tutam),
- Kaynamış taze kedi otu kökü (fincan başına 2 tutam),
- Demlenmiş menekşe çiçeği (fincan başına 3 tutam) .
• Favori reçetem
Aşağıdaki tertiple el ve ayak banyoları ve vaginal banyo:
- 1 tutam akdiken (çiçek)
- 1 tutam ökse otu (top şeklinde kafaların çıkmasından önce biçilmiş yaprak ve saplar)
- 1 tutam ada çayı (yaprak)
- 1 tutam gül.
Günde 1-2 fincan demleyerek içmek için:
- 2 tutam civanperçemi
- 1 tutam ısırgan otu
- 1 tutam yabani çilek
- 1 tutam adaçayı
- 1 tutam 4 dakika kaynamış ıhlamur kabukaltı katmanı
- 1 tutam zeytin yaprağı
- 1 tutam papatya
- 1 turam fesleğen
- 1 tutam yabani portakal.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp