Karaciğer İltihabı

Karaciğer İltihabı :

HEPATİT: Bir virüsün sebep olduğu karaciğer iltihaplanmasıdır. Bazı ilaçlar ve toksinlerde bu hastalığa sebep olabilir. 3 tip sarılık vardır. A tipi sarılık, b tipi sarılık C tipi sarılık. Üç tipin belirtileri de birbirini benzer (belirtileri sararma, yorgunluk, bulantı, kusmadır)
A TİPİ SARILIK (HEPATİT A): A tipi sarılığın belirtileri bağırsak nezlesindekine benzer iltihapla nan karaciğer kandaki bilirubini süzmediği için cilt ve gözler sararabilir. Ve idrardaki safra onu çay rengine dönüştürebilir. A tipi sarılık geçirenlerin büyük çoğunluğu tamamen sağlığına kavuşur. A tipi sarılık kronik sarılığa veya siroza donuşmez. Ayrıca A tipi sarılık virüsü vücutta devamlı kalmaz
B TIPİ AKUT HEPATİT: B tipi sarılık daha ciddi bir virütik karaciğer iltihap türüdür. Belirtileri aşağı yukarı A tipi sarılığın aynı olmakla beraber fakat daha şiddetli olabilir ve daha uzun surebilir. Karaciğerin zarar görme riski daha yüksektir.
C TİPİ BEPATİT: Bu tür sarılık hastası kronik karaciğer hastalığına yakalanma riski taşır. A tipi sarılık geçirenterin tamamı, b tipi sarılık geçirenlerin yüzde doksanı iyileşir. ileri yaşlardaki sarılık hastalarında şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı veya aşırı kansızlık gibi durumlar varsa iyileşme süreci daha uzun sürebilir. Bulaşıcı hepatitte bitkinlik ve yorgunluk hali, iştahsızlık, bulantı, kusma ve ishal görülür. Hafif ve orta derecede ateş vardır.Karnın sağ üst kısmında hassasiyet ilk belirtilerin goruluşunden 5-6 gün sonra ortaya çıkan sarılık, idrarın koyu renkte olması, gaitanın çamur renkli ya da açık renkli olması başlıca belirtileridir. Hepatit her zaman sarılığa sebep olmayabilir.
AT KUYRUGU: 1 bardak kaynar suya, 2- 10 gr at kuyruğu otu, 1-6 gr pelin otu konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.
ABDESBOZAN OTU: Abdesbo zan otu kökü, adaçayı. Yabani hindiba (kök, çiçek veya sapları) kantaron, ısırgan otu, pelin otu eşit miktarda karıştırılır,1 bardak kaynar suya,I kaşık konulur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
ZERDEÇAL: 1 bardak suya, 4-10 gr zerdeçal konur, 10-20 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir, Zerdeçal toz haline getirilir, günde birkaç defa 0,25-0,50 gr içilir.
DEVE DlKENİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, yemeklerden evvel bir bardak içilir, Deve dikeni tohumu toz haline getirilir, günde 12 gr balla karıştırılıp yenilir. 1 bardak suya, 10 gr tohum konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
ENGİNAR YAPRAGI: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr yaprak, sap veya tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde birkaç bardak içilir.
BAL: Bal limon suyu ile şerbet yapılıp içilir.
KENEVİR: 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık ezilmiş kenevir konur, 10 dk bekletilir, 1 günde yudum yudum içilir.
MARUL: Marul sıkılır, suyundan günde 1 çay bardağı içilir. Papatya, anason, kimyon, rezene, nane çayları fazla demli olmadan içilir. Domates ve havuç suları çıkarılır, günde 1 er bardak içilir. Karaciğer iltihabırıda tedavi edici olarak haftada ı defa veya en az ayda ıdefa müshil almak faydalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp