İğnenin Kullanışı

İğnenin Kullanışı :

V. İğnelerin Kullanılışı

Akupunuktur tedavisinde kullanılan iğnelerin içerisinde ya da üzerinde herhangi bir madde var mıdır? Geleneksel eğitim görmüş bir akupunuktur uzmanına tedavi oluyorsanız, herhangi bir ilaç kullanılmaz, elektrik akımı verilmez ve iğnelerin içerisinde ya da üstünde başka bir madde yoktur.

• Nasıl iğneler kullanılır?

Genelde paslanmaz çelikten olup insan saçından daha kalın değildirler. Batı tıbbında kullanılan iğneler gibi içleri boş değil.

• İğne can acıtır mı?

Duyulacak hissi tanımlamak güçtür. Bir kişinin duyacağı bir başkasının duyacağından farklı olacaktır. Bazı kişiler acı duyarlar ama bu, anlıktır. Genellikle iğne cilde barınldığında deri altındaki akupunktur noktasına ulaşana kadar bir şey hissedilmez.Bu his uyuşma, ağrı, "canlılık" duygusu ya da sivri bir şeyin dokunma hissi olabilir, ama yine de kaza ile iğne battığında duyduğunuzdan çok daha az acıyacaktır. inanların çoğu ise hiçbir şey duymazlar.
• İğnenin batışı, duyulan acı olarak batı tıbbında yapılan iğnelerle karşılaştırabilir miyiz ?
Böyle bir karşılaştırma öz konusu olamaz. Akupunktur denince bir çok kişinin aklına deri altına uygulanan şınngalarla yapılan iğneler gelir, fakat onlardan çok daha az ürkütücüdür. Bir çok kez hasta iğnenin battığının farkında bile değildir.

• Farklı boylarda ve tiplerde iğneler var mıdır ?
Evet, en yaygın olarak kullanılan iğnelerin boylan 1.5 ile 4.0 cm arasında değişir, Degişik tipte iğneler vardır ve akupunktur uzmanının tercihine bağlı olarak kullanılırlar (aslında belirli işlemleri olan iğneler vardır, örneğin moksa tedavisinde kullanılan iğneler gibi- ... VI. Bölüm'e bakınız).

• iğneler hangi derinliğe kadar batırılırlar?

İğnelerin batırıldığı derinlik oldukça değişir, Çoğu akupunktur noktası derinin hemen altında oldugu için genelde iğne sadece deriyi delecek kadar batınhr. Ancak diger bazı noktalar için iğnenin 0.5 cm ile 4-5 cm derinliğe inmesi gerekebilir. Bu derinlik ayrıca hastanın bedinindeki yağ miktarına da bağlıdır, Ancak iğnenin derine inmesiyle hastanın duyacağı acının artaeağını düşünmeyin. Hasta iğnenin 5 ile 7 cm arasında bir derinliğe batırılmasıyla, derinin hemen altına batırılan iğne ile duyduğundan daha fazla acı duymayacaktır. İğne akupunktur noktasına ulaşana kadar hissedilmeyecektir.

• iğne batırıldıktan sonra ayrıca hareket ettirilir mi?

Bu amaçlanan etkiye göre değişir, Ama çoğunlukla hafif bir şekilde döndürülür, Tabii ki bu teknik bir konudur fakat bu döndürme çok hafif bir şekilde yapıldığı için hasta çoğu kez bu döndürmenin bilincinde değildir.

• Genelde kaç iğne kullanılır?

Bu hastadan hastaya ve gereken tedaviye göre değişir, Çoğunlukla bir tedavide 2 ile 6 arasında iğne kullanılır. Uzmanın daha çok sayıda iğne kullanmak isteyeceği durumlarda vardır. Sanıyorum dergilerde yayınlanan yazılar nedeni ile - prostatı olan bir hastanın 40-50 iğne batınlmış olarak yattığını gösteren resimler gibi- bu soru çok sık sorulur. Geleneksel tedavide bu sayıda iğne kullanmaya gerek yoktur. Kullanılan iğnelerin sayısı uzmanın becirisini, ustalığını yada tedavinin baş arısını göstermez. Daha çok iğne daha iyi tedavi demek degildir. Hiç bir zaman kevgire döndürülmezsiniz !

• Akupunktur iğneleri bedenin nerelerine batırılır ?


Daha önce açıkladığım gibi, her meridyenin beden içinde hareket ettiği belirli bir hat vardır. Bu hat o meridyene ismini veren organdan geçer. Her meridyenin, cilt de yakın geçtiği varsayılan bu hattının üzerinde de akupunktur noktalan yer alır. Çok sık kullanılan noktalar, bacaklann alt kısımlarında, ayakta, kolların dirseğe kadar olan kısmında ve ellerdedir. Ancak, bedenin diger kısımlannda olan ve sık kullanılan noktalar da vardır. Geleneksel akupunkturda tedavi, rahatsızlık belirtilerinin olduğu bölgelere yapılmadığı için, tedavi noktalarının bedende çok yaygın olması doğal karşılanmalıdır. İğnelerin vücutta batırıldıkları noktalar çoğu kez şikayetlerin olduğu bölge ile doğrudan ilişkili değildir. Ancak meridyenlerin genel enerji akışını özellikle kontrol eden noktalar kolların ve bacakların alt kısımlarında, el ve ayaklardadır. Bu nedenle, en çok kullanılan noktalar buralardadır.


• Hasta fok kan kaybeder mi ?

İğnelerin batırıldıkları noktalar kanamaz. Her yüz iğneden doksan dokuzunda kan çıkmayacaktır. Ancak, iğne akupunktur noktasına çok yakın olan kılcal bir damara dokunabilir ve çok az bir kan çıkmasına ya da çürümeye neden olabilir. Bu gerçek ten çok az görülür. Çok nadir olarak çinIilerin kan "meridyene girdi, tıkadı" dediği bir olayda olabilir O zaman uzman isteyerek bir noktanın kanamasını sağlıyabilir. Sonuçta bir, iki, en fazla üç damla kan çıkacak ve hemen de duracaktır.


• iğne tedavi süresinde kırılabilir ya da eğrilebilir mi ?

Hasta iğne bedene girerken ya da girdikten sonra çok ani olarak hareket ederse, bazen eğrilebilir. Uzman en iyi kalitede iğne kullandığı takdirde, iğnenin kırılmasına ya da ucunun kopmasına olanak yoktur. Yeterli eğitim almış her uzman en iyi kalitede iğneleri kullanılmasının ne kadar önemli olduğunu bilir. Bu iğneler paslanmaz çelikten yapılmıştır, sap ve ana kısmı ayrı olmayıp tek parçadır. Bu iğneler kırmadan düğüm atılabilecek kadar esnektir. Bu nedenle tedavi sırasında kırılmalarına olanak yoktur.
• iğneler sadece Çin'de mi yapılırlar ?

iğneler dünyanın bir çok yerinde yapılmaktadırlar, ben Çin'de elle yapılmış olanları kullanıyorum. Gümüş ya da altın iğnelerin bazı sonuçları elde etmek için kullanıldıklarını duymuşsunuzdur. Kanımca bu fikir eski Çin yazılarının tercümesinde yapılan hatalardan kaynaklanmıştır. Bu iğneler bulunan en iyi malzemelerden yapılmışlar fakat kullanılacakları sosyal sınıflara göre altın ya da gümüş saplara takılmışlardı. Batıda iğnelerin kendi değerlerine fazla önem verilebiliyor. Tedavinin etkinliği kullanılan metalin cinsine ya da değerine bağlı değildir. Çin' de akupunktur metal iğnelerin keşfinden çok daha önce de vardı. O zamanlar taş ve kemikten yapılmış iğneler kullanılırdı.

• iğneler tedaviden önce sterilize edilirler mi ?

Evet. Bu son derece önemlidir. Bu yapılmadığında virüs ya da bakteri iltihapları geçirme riski olacaktır. iğneler her tedaviden önce sterilize edilirler. Akupunktur uzmanı çoğu kez belirli iğneleri sadece bir hastada kullanacak ve bu iğneleri aynı hastanın ilerideki tedavisi için saklıyacaktır. Sterilize etmede kullanılan sağlık bilgileri her bölgede değişebilir, her bilinçli eğitim görmüş uzman o bölgedeki sağlık kurulunun gerekli gördüğü şartlara uyacaktır. Bunlar bölgeden bölgeye çok az farklılık gösterir. Bu yöntemler kaynatma ve sıcak hava metodlarını içerebilir. Bu metodlar iğne kalitesinin bozulmasına neden olabileceği için iğneler her sterilize edildiklerinde oluşabilecek çukurlaşma, çıkıntılar ve de körleşmeleri açılarından kontrol edilirler. iğnelerde bozulma tespit edilir edilmez atılırlar. Hastanın cildini sterilize eden bir sıvıyla silmek bugün artık standart bir uygulamadır. Sterilize işlemi uzmanın her zaman çok önem verdiği bir konudur. Geleneksel Çin Akupunktur Kolejinin 2 ısenelik tarihinde mezunlarımızdan tek bir tanesinin bile bu konuda ihmal ile suçlandığını hatırlamıyorum. Bu Kolej mezunlarının ihmal sonucu hiç bir kimse sarılığa ya da mikrobik bir hastalığa yakalanmamıştır. Bu, kanımca, bilinçli yetiştirilmiş akupunktur uzmanlarının uygulamada bu konuya verdikleri büyük önemi gösterir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp