Deri

Derimiz bir tür dış giysim izdir; görünen kısmımız dır. İklim ve uygarlık gereği kendimizi giysilerle örtsek de çıplaklıktan vazgeçmiş değiliz; bunun için ağustos ayında herhangi bir plaja uzanıp insanoğlunun derisi ni sergilemekten ne denli zevk aldığını görmek yeterlidir.
Şaka yapıyorum: Herkes, güzel renk almış ve dokunması yumuşak bir cilde sahip olmanın düşünü kurar. Çocuk cildi veya "şeftali gibi cilt" sık yapılan, en yakın benzetmelerdir.
Sağlıklı olmaları koşuluyla çocukların hemen hepsinin çok güzel ciltleri vardır. Bunun nedeni çok basittir: Dingin bir hormon ortamında yaşarlar. Yalnız, erginliğe erişir erişmez ergenlik sivilceleriyle birlikte sıkıntıları da başlar. (ilgili konuya bakınız.)
Cinsel hormonların "iniş ve çıkışları" o andan başlayarak dinmek bilmez. Hatta üst deri ve alt deri hücreleri, kan damarları, kıllar, ter bezleri, onları bozan, yıpratan, çalışmasını aksatan emir ve karşı emirler alırlar. Bunun sonucunda çirkinleşme kaçınılmazdır: Ancak onları yavaşlatabilir ve dengeleyebiliriz. Tek kesin çözüm herkesi hadım etmektir; ama bunun için deri hastalıkları uzmanlığını ortadan kaldırmak gibi ağır bir bedel demek gerekir! Ayrıca bu, hücrelerin yaşlanmasını, ihtiyarlığı, kırışıkları vs. önlemez.
Cildi korumak bu denli güç olduğuna göre, en azından onu tanımaya çalışmamız gerekir. Derimiz üst üste üç katmandan oluşur. En dipte vücut ısımız için gerekli yağların biriktiği alt deri, (yalnız bu çoğaldığı zaman şişmanlık başlıyor) ara katmana deri diyoruz: Burası tüm derimizin en aktif, kan damarları açısından en zengin bölümüdür. ter bezleri, dokunma duyusu sinirlerinin bitiş noktası (sıcak, soğuk, acı, basınç) ve bunun gibi daha birçok organ burada bulunur.
Son olarak derinin üstünde, koyu veya açık, rengimizi belirleyen (beyaz, yeşilimsi, sütlü kahve, sarı, kara), güneşte yanmamızı sağlayan ve çoğu kez de "deri lekelerinin" oluşmasında payı olan, birçok hücre katmanının kapladığı üst derimiz gelir.(İlgili Güneş ve Güzellik konusuna bkz.) Üst derimizin üst düzeyi ölü hücrelerle kaplıdır. Normal yıkama üstte biriken sarımsı hücrelerin birikmesini önleyerek onları kısmen temizler. Peeling ' (ilgili konuya bakınız.) bu artıkları daha iyi kazır ve üst yüzeyde birikmiş artıkları yok eder.
Derinin, yalnızca beden güzelliğimiz değil, (bu her şeye karşın ikincil önemdedir) aynı zamanda sağlığı için de önemli rolü vardır. Bir duyu organı görevi taşıdığından çevreyle ilgili değerli bilgiler üretir; aynı zamanda organizmamızın sınır noktasıdır da ... Bunun İçin mikropların saldırılarına karşı bizi korur. Solunum organımız olarak bize önemli ölçüde oksijen sağlar. Ayrıca ısı düzenimizin özünü oluşturur (terleme yoluyla ilgili konuya bakınız.) ve toksinlerin önemli bir bölümünü dışarı atar. Görülüyor ki kusursuz bir cilde sahip olmak (sağlık fışkıran) balo salonları ve sosyete davetlerinin dışında, önem taşır.
Buna karşılık bizi onca koruyan bu ince tabaka. ne denli çok yıkımların hedefi olabilir! Yorgunluk etkisiyle doğal olarak zamanla gevşer, bu da kırışıklara yol açar (ilgili konuya bkz.). Bazı bölgeleri deri çapakları kaplayabilir. (İlgili konuya bakınız.) Bir kazayla yaralanabilir ve o bölgede çirkin yaralara yol açabilir. Bu durum özellikle yanıklarla ilgilidir. (İlgili konulara bakınız.) Soğuk çatlakları, çatlaklar ve eziklerden etkilenebilir. (İlgili konulara bkz.)
Fakat özellikle çok ciddi sonuçlar doğurmayan, zararsız, ama görüntüsü çirkin birçok deri hastalıkları kapabilir. (Deri hastalıkları, sivilce, kırmızı ergenlik, egzama, çakma, mantar, frengi, sedef, kaşıntı vs.(ilgili konulara bkz.)
• Sağlık bilgisi ve önlem
Lokal veya genel, hemen bütün hastalıkların deri üzerinde zararlı etkileri vardır; ama derinin en acımasız düşmanları, aşırı beslenme, zehirlenme, güneş banyosu ve pisliktir.
Aşırı beslenme, üst deri ve dolayısıyla orada bulunan organlarda (ter bezlerine vs.) toksin birikmesini kolaylaştırır. Bu, çeşidi döküntülerin, sivilcelerin kızarıklıkların, çatlakların vs. çıkış noktası olduğu gibi aşırı beslenme aynı zamanda birçok kırmızı, soluk ve donuk cildin de nedenidir. Önleyici reçete: Hiypotoksik rejimdir. (Giriş yazısına bakınız.)
Zehirlenmeler, üst deride hoş olmayan görüntülerin hemen hepsini sergilerler. Deri için en kötü olanlar tütünden kaynaklananlardır. (Sigara tiryakisinin cildi soluk, kül rengi, "sönmüş" ve deri hastalıklarına karşı, normalden çok daha duyarlıdır.) Aşırı alkol de bu açıdan gerçek bir felakettir. Güneşte aşırı kalmak ve genellikle hava değişiklikleri deriyi kurutur, üst deriyi kalınlaştırır ve çizgilerin oluşmasını hızlandırır. "Güneş ve Güzellik" .)
Son olarak pislik: Gözenekleri tıkar, derinin nefes almasını engeller, ısıyla ilgili işlevini bozar, tek kelimeyle onu zayıflatır ve bu şekilde bütün köprülük le re kucak açar. (Bu düşünüldüğünden çok daha yaygındır, hatta görünüşte giyimine düşkün insanlarda bile rastlanır.)
Sırayla sıcak su (daha iyi temizliyor) ve soğuk suyla (daha iyi canlandırıyor) yıkamak gerekir. Aynı şekilde banyo ve duş alırken de yapılabilir. Kullanılan sabunun olabildiğince doğal olması gerekir.
Cilt kimyasal deterjanlara karşı dayanıklı değildir.
Çok kireçli sular çok kez bazı üst deri oluşumlarına karşı zararlıdır; kimi ciltler ise ister köpük banyosu, ister tuvalet suyu vs., örneğinde alerjik tepki verir (ilgili konuya bakınız.) .
• Cilt ve vitaminler
Cildin, vitamin eksikliğine karşı da duyarlı olduğu artık biliniyor.
Aldıkları besinlerde A vitamini eksik olan kişilerin derileri çok kuru hatta görünüşleri sert ve pürtüklü ve de bazı ciddi durumlarda çok kalınlaşmıştır. (Hyperkeratose.j- Onlara ancak muz, havuç, kereviz, lahana, tere, enginar, maydanoz, hindiba, domates kürü yapmaları önerilir.
Eğer B‘1 ve B‘2 vitaminleri eksikse deri soluktur, kan dolaşımından yararlanamaz; kötü beslenir ve bundan dolayı her gün zayıflar. Elverişli gı-dalar: Arpa, muz, buğday tanesi, tam tahıllar, lahana, karaciğer, bira mayası, fındık, ceviz, soya filizi vs.
B‘2 vitamini yetersizliği özellikle yağlı, çatlamış ve sivilceli ciltlerde anormal lekelerin oluşmasına neden olur.
Vitamin B‘5 özellikle kronik deri hastalıkları ne eğilimi olanlar için çok önemlidir: İltihaplar ve dıştan gelen saldırılara karşı doğal savunmayı güçleştirir. Arı sütünde, buğday tohumunda, polende önemli ölçüde bulunur.
Tütünün yok ettiği C vitamini, cildin kurumasını engeller ve çizgilerin oluşmasını yavaşlatır; ayrıca darbelere ve eziklere karşı derinin duyarlığını artırır. Başta portakal ve kuşburnu tanelerinde olmak üzere bütün taze meyve ve sebzelerde bulunur.
Son olarak PP vitamini (veya B‘3) yüzeyleri pullu olan bazı derilere kesin çözüm getirir. (Balıksırtı derisi.) Çok ölçüde tam tahıl, bira mayası, yulaf ekmeği vs. tüketilmelidir . • Cildiniz ve bitkiler
"Doğa Haklıdır" adlı kitabımda, "Eğer kadınlar yüzleri için yalnızca gül, mideleri için havuç ve vücutları için sarmaşık kullansalar, belki de gerçek güzelliği bulacaklardı" demiştim. Bunu her zaman düşündüm.
Bitkiler cildimizin en içten dostu olabilirler; onu hem içten (taze meyve suları, bitki çayları), hem de dıştan (lapalar, losyonlar, banyolar vs.) tedavi etme ve bakımını sağlama yetenekleri vardır.
Söze bütün ciltlerine bakımı için geçerli birkaç öneri vermekle başlayacağım. Daha sonra cilt türlerini ayrı ayrı incelemeye geçeceğim. (Kuru, yağlı, karışık, kırmızı vs. cilde.)
Bütün mevsimlerde -derinizin gerçek dostu olan- aşağıdaki meyve ve sebze sularına başvurun: Havuç, limon, salatalık, maydanoz, tere, elma. Onları bol bol için ve vücudunuza sıvayın: Derinize işlemesi için ovmadan önce birkaç dakika bekleyin... Poppee'rıinf eşek sütüyle yıkanması gibi. (Cleopatra da kendininkine bal ve tadı badem yağı katıyordu.) Yumuşatıcı kepek banyosu yapın. (Bez bir torba içine 1/2 kg. kepek koyarak banyo suyunuza daldırın.) Aynı sırada demlenmiş arpa taneleri için (fincan başına 4 tutam).
Banyodan sonra gül sirkesiyle friksiyon yapın. İşte reçetesi: 1 litre beyaz sirke içinde 1 hafta 10 avuç kırmızı gül taç yapraklarını emiştir in. (Aynı koşullarda ve aynı ölçüde lavanta çiçekleri, yabani portakal, nane yaprakları veya mine çiçeklerinden sirke hazırlayabilirsiniz.)
Eğer cildinizin gevşediğini ve sıkılığını kaybettiğini hissederseniz, size yumuşatıcı, ama diğer yandan da uyarıcı bir banyo gerekir.
Bir litre su için:
- 2 tutam nane (yaprak)
- 1 tutam biberiye (yaprak ve çiçek)
- 2 tutam ada çayı (yaprak ve çiçek)
- 1 tutam kekik (yaprak ve çiçek).
Bundan sonra ebegümeci, soluk pembe gül yaprakları ve aynısefa çiçeği karışımıyla, (her birinden 2 tutam 12 saat 1/2 litre 70 derecelik alkol içinde dinlendirir) veya mine çiçeği ve limonla yapılacak bir tuvaller suyuyla friksiyon yapın. (Doğal yetişmiş ve kabuğuyla kesilmiş 1 limon, 3 turam mine çiçeğini aynı ölçüde su içinde 12 saat eristirip sonra süzün; bu tuvalet suyu bir öncekinden daha "erkeksi" dir.)
Frenk üzümü mevsimi geldiği zaman suyundan bir kür yapın; vücudunuzun dengesini, esnekliğini ve parlaklığını hiçbir şey ondan daha iyi sağlayamaz. Aynı zamanda haftada 2 kez bütün vücudunuza, 1 litre suda 1 gece emiştirdiğiniz aşağıdaki preparattan sıcak kompresler yapın:
- 10 tutam ebegümeci (çiçek)
- 10 tutam gül (petal)
- 10 turam kekik (yaprak ve çiçek).
Ayrıca, aşağıdaki demlenmiş bileşimden sabah akşam (1 fincan için):
- 2 tutam anason (tane)
- 2 tutam fesleğen (yaprak)
- 2 tutam ada çayı (yaprak ve çiçek)
- 2 tutam ıhlamur (çiçek)
- 2 tutam ıhlamur kabuk altı katmanı.,
Özellikle kan temizleyici niteliği olan diğer bitkiler size en İyİ şekildeyararlı olacaktır. Onlardan her zaman çift yönlü yararlanın, yani hem içten, hem dıştan. Böylelikle arzuya göre, bu tertiplerden birini kullanabilirsiniz:
- Demlenmiş mis otu çiçekleri (fincan başına 2 tutam),
- Demlenmiş öküzgözü (fincan başına 2 tutam),
- Demlenmiş yulaf taneleri (fincan başına 5 tutam); veya aynı bitkinin
kaynamış sapı (aynı ölçek),
- Demlenmiş veya kaynamış dul avrat otu (fincan başına 2 tutam),
- Demlenmiş hodan yaprak ve çiçekleri (fincan başına 2 tutam),
- Demlenmiş veya kaynamış yabani hindiba (fincan başına 3 tutam),
- Kaynamış veya demlenmiş çilek fidanı (fincan başına 3 tutam),
- Demlenmiş şahter otu yaprak ve çiçekleri (fincan başına 2 tutam),
- Kaynamış şerbetçi otlu kozalağı (fincan başına 1 kozalak),
- Kaynamış ısırgan otu yaprakları (fincan başına 3 tutam),
- Demlenmiş hercai menekşe yaprak ve çiçekleri (fincan başına 3 tutam),
- Kaynamış çam veya köknar tomurcukları (fincan başına 2 tutam),
- Kaynamış karahindiba bitkisi (fincan başına 3 tutam); her gün bir bardak sütün içine bu bitkinin yapraklarının suyunu katarak mevsimlik bir kür yapabilirsiniz; Latince adı taraxacum olan bu bitkiyle yapılan tedavi olağanüstü etkilidir,
- Demlenmiş gül veya kuşburnu petali (fincan başına 5 tutam),
- Demlenmiş çöğen (sabun otu) yaprak ve çiçekleri (fincan başına 2 tutam),
- Demlenmiş ada çayı yaprak ve çiçekleri (fincan başına 2 tutam),
- Demlenmiş aynısefa çiçeği (fincan başına 3 tutam) .
• Eğer cildiniz yağlıysa
Cildinizi daima çok temiz tutun: Derideki yağ dokusunun fazlalığı (ilgili konuya bakınız.) iltihaplanmayı kolaylaştırır, bu da sivilce ve buna benzer olaylara yol açar.
İyi bir doğal sabun ve çok sıcak su kullanın. Makyajınızı çıkarmak için birkaç damla kolan yağı ilave edilmiş veya -daha iyisi- yarı yarıya çilek suyuyla karıştırılmış inek sütü kullanın.
Cildinizi korumak için akdiken dul avrat otu, atkuyruğu ve kuşburnu petalleri karışımı (her birinden 1 litre suya 1 tutam).
Cildinizi korumak için aşağıdaki nemlendirici sütü hazırlayın:
- 10 damla öküzgözü (tentür)
- 10 damla kılıç otu (yağ)
- 10 damla ıhlamur (tentür)
- 1/2 inek sütü.
Her mevsim değişikliğinde çilek suyuyla bir kür yapın. Yüzünüz için size, demlenmiş gül, yabani veya yetiştirme kekik buğusuyla art arda 1 gece dinlenmiş aşağıdaki lapalarla sıcak kompresler öneririm (1 litre su için): - 10 tutam ebegümeci (çiçek)
- 5 tutam kekik (çiçek)
- 5 tutam yaban kekiği (çiçek).
Bunların yanında sabah akşam içmek için demlenmiş ada çayı, yabani ve yetiştirme kekiğin yaprak ve çiçekleri (her fincan için 2 tutam).
Yağlı ciltler için yararlı diğer losyon ve kompres tarifleri:
- Demlenmiş akdiken çiçekleri, biberiye yaprak ve çiçekleri, böğürtlen yaprak ve çiçekleri, kekik yaprak ve çiçekleri karışımı (her litre için 1 tutam).
- 12 saat suya yatırılmış ceviz yaprakları, kırmızı gül pelerini. atkuyruğu ve ada çayı yaprakları (her birinden litre başına 2 tutam).
Kompres ve aynı zamanda içmek için:
- Kaynamış çöğen (sabun otu kökü) (fincan başına 2 turam) .
• Bakım kremi
- 1 kahve kaşığı latin çiçeği (terıtür)
- 1/2 lavanta (esarıs)
- 1/4 taze krema
• Eğer karma bir cildiniz varsa (mixte)
Kadın olsun erkek olsun, en yaygın cilt türü budur. Cilt normaldir, yanaklar ve gözlerin çevresi kuru, alın, burun ve çene üstü yağlıdır. Vücutta yağlı ve kuru bölgeler ayrı ayrı dağılmıştır.
Dıştan kullanmak için, 12 saat suda emiş tirilmiş aşağıdaki bileşimin sıcak lapasıyla kompres yapıncı litre su için):
- 10 tutam ebegümeci (çiçek)
- 5 tutam nane (yaprak)
- 5 tutam biberiye (yaprak ve çiçek)
- 10 tutam mine çiçeği (yaprak ve çiçek).
• İçmek için aşağıda belirtilen demlenmiş bileşim (1 fincan için)
- 2 tutam ebegümeci (çiçek)
- 1 tutam nane (yaprak)
- 2 tutam ada çayı (yaprak ve çiçek)
- 1 tutam kekik (çiçek)
- 2 tutam mine çiçeği (yaprak ve çiçek) .
• Eğer cildiniz kızarıyorsa
Genelde kanlı canlı yapısı olan birçok kadın ve erkek en ufak bir aksilikte veya hava değişiminde yüzlerinin kıpkırmızı olduğunu üzülerek görüyorlar. Bu durum genelde, tedavi edilmesi gereken, hazım veya kan dolaşımı sisteminin bozukluğu sonucunda ortaya çıkar.
Bu arada size birkaç öneri:
Güneşe ve hava değişikliğine başkalarına göre daha seyrek çıkın. Su ve sabun yerine sütle yıkanın. Buğday tanesi kürü yapın; buna kereviz çorbası banyosunu da eklerseniz çok iyi sonuç almamanız karşısında hayret ederim. (Kereviz çorbası: 1/4 saat boyunca 1 büyük kereviz-bayır burnu pişirin ve süzgeçten geçirin.)
Kan tıkanıklığını gidermek için haftada iki kez 12 saat suda emiş tirilmiş. aşağıdaki bileşimlerden lapa yapıncı litre su için).
- 7 tutam kekik (yaprak ve çiçek)
- 10 tutam ıhlamur (kabuk altı).
Bu tedaviyi aşağıdaki demlenmiş bileşimi sabah akşam 1 fincan içerek tamamlayın:
- 2 tutam nane (yaprak)
- 2 turam ıhlamur (kabuk altı).
• Eğer cildiniz kuru ve inceyse
Bu sıkı ve çok ince bir ciltten yararlandığınız anlamına gelir. Ama madalyonun öbür yüzü üst ve alt derinizin esnek olmadığını, kırılganlığını, darbelere karşı dayanıksızlığını ve alttaki koruyucu hücreler oluşmadan, üst derinizin ölü hücre tabakasının hemen döküldüğünü gösterir.
Dikkat: Çok kuru bir cilt, genellikle yağlı ama, alkol ve asidi ürünler kullanılması sonucunda "yağı azalmış ve "azmış" bir cilttir. İlk önce olağan durumuna gelmesi için beklemek ve sonra gerçek yapısına uygun bir küre başlamak gerekir.
Eğer cildiniz gerçekten çok kuruysa onu genellikle yağlı maddelerle temizleyin. Tadı badem yağı, zeytinyağı; inek sütü ve taze krema size piyasada satılan en pahalı bakım ve temizlik ürünlerinden daha çok yarar sağlayacaktır. Kırışıklara karşı bir losyonla masaj yapmayı unutmayın. (Kırışıklar konusuna bakınız.) Çünkü bu yönden özellikle tehlike altındasınız.
Eksik olan vitamin ve madeni turlarınız için size bunları sağlayacak olan buğday çiminden kür yapın. Zaman zaman demlenmiş şahter otu yaprak ve çiçeklerinden losyon (litre başına 2 tutam) ve hercai menekşe kullanarak imal ettiğiniz bir kremle masaj yapın.
- 1 kahve kaşığı hercai menekşe (tentür)
- 1/4 taze krema
- Aynı zamanda ara sıra yüzünüze bu güzellik maskesini uygulayın.
Çırpılmış bir yumurta sarısına bir kahve kaşığı saf zeytinyağı ilave edin. On beş dakika cildiniz emsin, sonra birkaç damla gül esansı ilave edilmiş ılık süte batırılmış pamukla ovun.
Haftada iki kez 12 saat emiş tirilmiş karışımla sıcak kompres yapın (1 litre su için):
- 10 tutam civanperçemi (yaprak ve çiçek)
- 10 tutam nane (yaprak)
- 10 tutam kırmızı gül (yapraklar).
Bu uygulama sırasında her gün aşağıdaki demlenmiş karışımı için:
- 2 tutam civanperçemi (yaprak ve çiçek)
- 2 tutam nane (yaprak)
- 2 tutam kırmızı gül (yapraklar) .
• Eğer cildiniz özellikle hassassa
"Her şeyi kapıyorsunuz", her an döküntülerden, deri hastalıklarından, kepeklerden vs. çekiyorsunuz (ilgili konulara bakınız.). Ayrıca bu size acı da veriyor ..
Aynı anda, kan temizleyicilere, tonikler ve yumuşatıcılara gereksiniminiz var.
Artırmak için Frenk üzümü veya karahindiba kürü yapın.
Yumuşak bir şekilde canlandırmak için, içine nişasta ve aşağıdaki bitkiler ilave edilmiş yağmur suyu banyoları alın.
- 2 tutam aslan kuyruğu (çiçek)
- 2 tutam gelincik (petal)
- 2 tutam kuşburnu (petal) - 2 tutam ebegümeci (çiçek)
- 2 tutam biberiye (yaprak ve çiçek).
Haftada iki kez, aşağıdaki, 12 saat emiş tirilmiş karışımla kompres yapın (1 litre su için):
- 10 tutam ebegümeci (çiçek)
- 10 tutam biberiye (yaprak ve çiçek)
- 10 tutam gül (peral)
- 5 tutam yabani kekik (yaprak ve çiçek)
- 5 tutam kekik (yaprak ve çiçek).
Aynı anda günde iki kez aşağıdaki demlenmiş karışımı için:
- 2 tutam ebegümeci (çiçek)
- 2 tutam yabani kekik (yaprak ve çiçek)
- 1 tutam kekik (yaprak ve çiçek)
- 1 tutam biberiye
- 2 tutam melis
- 2 tutam sitronel (limon gibi kokan bir bitki)
- 1 tutam fesli eğeri .
• Eğer erkekseniz
Kesinlikle bir kadınla aynı sorunları paylaşıyorsunuz! Yalnız başka sorunlarınız da var ...
Tıraş öncesi losyonu: Demlenmiş ıhlumar kabuk altı katmanı (fincan başına 3 tutam).
Tıraş sonrası losyonu: 24 saat, 1/2 litre 70 derecelik alkol içinde 2 tutam Frenk üzümü yaprakları, 2 tutam taze kırlangıç otu yaprak ve çiçekleri, 2 tutam nane yaprakları ve 2 tutam yabani kekik yaprak ve çiçeklerini emiş tirilmiş ve süzün.
Tuvalet suyu: Bir önceki reçetenin aynı; buna, zevkinize göre 2 tutam ıhlamur, menekşe veya müge gibi kokulu, "kişisel bir işaret" ekleyin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp