Nohut

NOHUT (cicer arietinum)

Baklagillerden çiçekleri sarımtırak, meyvesi baklamsı; beyaz, kırmızı ve siyah türleri olan, taneleri yuvarlak bir bitkidir. En iyisi taze, beyaz, olgun, dolgun ve büyük olanıdır.

Özellikleri:
Nohut bol gıdadır, ısıtıcı, yumuşatıcı, temizleyici, parlatıcı, güzelleştirici, çözücü ve uyarıcı özelliklere sahibdir. Karnı yumuşatır; idrarı, adet kanamasını, sütü, meniyi ve şehveti artırır, cildi ve sesi güzelleştirir.

* Maya hamur içinde ne görev yaparsa, nohutta bedende o görevi yapar. Nohut gerek ısıtılmış olarak ve gerekse ısıtılmadan, gerek sade ve gerekse başka bir madde ile karıştırılarak cilde sü itilecek veya sarılacak olursa, cildi tahriş edip çözer, kabartır ve yara açar. Eğer suya konulur, sonra çiğ olarak yenilirse veya suyu aç karına içilecek olursa, şehveti artırır. Nohut ciltteki lekeleri parlatır, vücutta meydana gelen kaşıntıya ve bel ağrısına karşı dafaydalıdır. Et pişirilirken içine nohut konulursa, etin pişmesine ve olgunlaşmasına yardımcı olur.

* Nohut soğuktan meydana gelen başağrısına, özellikle yarım başağrısına ve öksürüğe karşı faydalı olduğu gibi, bütün setr şişlikleri, göğüs ve boğazdaki şişlikleri çözer. Nohut unundan süt ile yapılan nohut çorbası, öksürüğe, göğüs ve akciğer hastalıklarına karşı faydalı olduğu gibi, nohutunu kötü yaralara, kanser yaralarına karşı da faydalıdır. Nohutunu kan lekelerini de temizler.

* Nohutsuyu diş ağrısına, dişetleri şişliğine karşı faydalı olduğu gibi, nohutyağı da ciltteki dermeğe karşı gayet iyi gelmektedir. Nohut, şişkinlik ve gaz yapar, böbrekler için iyi değildir, fakat yan etkisi kimyon, tarçın, süt veya zeytinyağı ile pişirilerek giderilir.

*Siyah nohut etki yönünden beyazdan daha kuvvetlidir, Karaciğer ve dalaktali kapalı gözenekleri açar, böbrek ve mesane taşlarını parçalar, bağırsak kurtlarını ve cenini düşürür, karaciğer ve ödkesesi tıkanıklığından meydana gelen siroz ve sarılık hastalıklarına karşı faydalıdır.
Kanun 113I7;el-Mutemed s.l03;Tezkire 1/128 Bağ. s 95

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp