Beyin

BEYİN (dimağ, brain)

Tıbb-ı Nebevî yazarlarından Tabip Abdüllatif Bağdadî bu konuda şöyle demiştir: Yüce Allah beyni, his ve hareketin komuta merkezi olarak yaratmış ve beyinde birçok sinirler meydana getirmiştir ki, diğer organlara his ve hareket bu sinirlerle ulaşır. Bu sinirlerden bir kısmı göze gider ki bunlara göz sinirleri denir, görme bunlarla sağlanır. Bir kısmı kulaklara gider ki, işitme bunlarla tamamlanır. Diğer bir kısmı burun deliklerine gider ki koklama bunlarla gerçekleşir. Diğer bir kısmı dile gelir ki tatma bunlarla gerçekleşmiş olur. Yüce Allah, organların hareketlerini de adalelerle mümkün kılmış, organları da kiriş (bağ) denilen cisimlerle birbirine bağlamıştır.

Vücudun aşağı kısımları beyin merkezinden uzak olduğu için Yüce Allah, omurların arasına bir delik koymuş, bunun içinden de "Omurilik" denilen maddeyi geçirerek, en uzak organlara kadar his ve hareketin ulaşmasını sağlamıştır. Allah Teâlâ beyni, kafatası kemiği ile; Omuriliği de omurgaların içinde muhafaza altına almıştır. Nitekim kalp ile ciğerleri kaburga kemikleri ile muhafaza altına aldığı gibi. Zira bu organlar vücutta en önemli organlardan olduğu için harhangi bir tehlikeden uzak kalmalarını sağlamak için kemik kafeslerle korunmuşlardır. Beyinde üç karıncık vardır. Bunlardan önceki hayal gücünü, ortadaki fikir gücünü, sondaki ise hatırlama gücünü yönetir. Kalp dahi tıpkı beyin gibi hayatın ve vücuda hareket sağlayan güçlerin merkezidir. Nasıl ki, beyinden his ve hareket komutalarını organlara ulaştıran sinirler çıktığı gibi, kalpten de organlara hayat unsuru ileten damarlar çıkmaktadır1

Beyin İçin Faydalı Olan Bazı Maddeler:Nergis çiçeği dimağ ve burun deliklerindeki tıkanıklıkları açar. Nergisin güzel koku özelliği de vardır, bu güzel kokusuyla kalbi ve dimağı kuvvetlendirir ve bir çok hastalıklarınıgiderir.

* Kabak ezilir ve bıngıldak üzerine merhem gibi sürülür veya sargı yapı larsa, dimağdaki sıcak özellikli şişliklere karşı faydalıdır.

* Ödağacı tozu dimağ için gayet faydalıdır, duyuları kuvvetlendirir. Anber; kalbi, dimağı, duyuları ve organları kuvvetlendirir. Sarısabirsuyu, dimağda ve göz sinirlerinde bulunan safralı artıkları temizler 2

* Sahabeden Eş'as b. Kays'ın torun¬larından arapların filozofu diye meşhur tabip, Ebû Yusuf Yakubb. İshakel-Kindî (ölüm 236 H.)'nin "Dimağın Konumu ve Şekli" konusunda "Risale fî Keyfiyyeti'd-Dimâğ" adıyla bir eseri vardır3 Kaynaklar:f/J- Bağdadî s. 250-251: Zehebîs. 300-301. [2]- i. Kayyım s. 152, 381-382, 390-391, 441. [3]- I. E. Usaybia 2/187.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp