Zeytin

ZEYTİN AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları:
Yaprağı, gövde kabuğu, zamkı (püsü)

Kullanıldığı Yerler: Yapraklar ve gövde kabuğu iştah açıcı, idrar artırıcı, ishal kesici, ateş düşürücü, damar sertliğini önleyicidir, kollestrolü düşürür, şeker hastalığına karşı kullanılır, yüksek tansiyonu düşürür, üreyi azaltır, bağırsak solucanlarını döker, kızıllık, ekzama, habis yaralar ve kurdeşen gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır, terlemeyi önler, damarları genişletir, karaciğeri çalıştırır, safra ifrazatını artırır, angina pektoris''te faydalıdır uzun zaman kullanılmalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış yaprak veya toz haline getirilmiş gövde kabuğu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Uzun zaman kullanılabilir hiçbir yan tesiri yoktur.

ZEYTİN AĞACI SAKIZI (PÜSÜ): Zeytin ağacının sakızı günlükten daha şifalıdır mideyi güçlendirir, iştahı açar, uykusuzluk ve baş ağrısını giderir.

SİYAH ZEYTİN: Zeytin E vitamini bakımından oldukça zengindir. E vitamini hücrelerin yenilenmesini sağlar, zeytin safra salgısını artırır, karaciğeri çalıştırır, karaciğer ağrılarını keser, kan şekerini düşürür, yüksek tansiyonu dengeler, idrar söktürür. Siyah zeytini devamlı ve çok yemek kanseri tedavi eder, yaşlanmayı geciktirir.
Siyah zeytin safra yapar, midenin asidini artırır, kusmalara ve bulantıya sebep olur, mide için iyi değildir.

YEŞİL ZEYTİN: Mideyi güçlendirir, cinsi arzuyu artırır, ağız kokusunu giderir. Yeşil zeytin çekirdeği, günde birkaç adet zeytin çekirdeği yenilir.

Haricen: Boğaz şişliğinde zeytin ezilir lapa haline getirilir, boğaza sarılır.Kaynatılan zeytin yaprağı veya kabuğunun suyu cerahatli yarların temizlenmesi ve pansumanında kullanılır.Siyatikte; taze yapraklar ve körpe dalların kabukları ezilerek lapa halinde topukların üzerine konulursa orayı deler hastalığından kurtarır.Zeytin ağacı külü; zeytin ağacı
gövde kabuğu yakılır külleri toz halinde iltihaplı yaralara konulursa iyileştirir, sürme haline getirilip iltihaplı göz kapaklarına çekilirse faydalı olur. Zeytin yaprağı; zeytin yaprağı ağızda çiğnenirse dil ve ağızda meydana gelen kabarcıklara iyi gelir, ağız yaralarını iyileştirir. Zeytin yaprağı kaynatılır, gagargara şeklinde kullanılır.Zeytin ağacı sakızı (püsü) diş ağrılarında dişe konulur.

ZEYTİN YAĞI
Zeytin yağı bağırsak kanseri riskini azaltır. Safra asidini azalttığı diamin oksidasyonunu çoğaltıcı ve bu şekilde hücrelerin anormal değişimini önlediği ifade edilmiştir. Müshil ve safra artırıcıdır, karaciğer ağrılarını keser, karaciğeri çalıştırır, sarılıkta faydalıdır, karaciğeri ve kalbi güçlendirir, damarları açar, bağırsak kurtlarını düşürür, kumları döker, böbreklere faydalıdır, yüksek tansiyonu düşürür, vücutta taş oluşmasını önler, kemik zafiyetini ve diş çürümelerini önler, vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlar.

Zeytinyağının içimi kolaylaştırmak için birkaç damla nane ruhu ilave edilir.Zatülcempte (akciğer zarı iltihabında) zeytinyağı, safran, udinindi beraber karıştırılıp içilir. Safra kesesi taşında, sabahları aç karna 1 çay bardağı saf zeytinyağı içilir, 10-15 gün devam edilir. Kesin faydalıdır. Denenmiştir. Basurda sıcak zeytinyağı içmek faydalı olur, halis zeytinyağı sıcak su ile içilirse karın ağrısı ve kuluncu giderir, damarları açar, bağırsak kurtlarını düşürür, kumları döker, böbreklere faydalıdır. Her sabah aç karna 1 kaşık zeytinyağı içmek bağırsak tembelliğini giderir. Mide ve 12 parmak ülserinde 1 fincan saf zeytinyağı 1 çay bardağı pekmezle karıştırılır, aç karna içilir veya 50 gr saf zeytinyağı 20 gr mesteki sakızı, 50 gr bal karıştırılıp yenir İdrarda kan çıkması halinde 3 kaşık saf zeytinyağı 500 gr sirke içine konur, 15 dk kaynatılır, geriye kalan mayi 3 günde tüketilir. Mide, bağırsak iltihabında ve safra kesesi sancılarında her sabah 40-50 gr zeytinyağı içilmelidir.

Raşitizmde; çocukları raşitizmden korumak için kemiklerinde eğrilme olmaya başlamış ve hatta oluşmuşsa bile; bir tabağa bir miktar saf zeytinyağı konulur içinde 1 muz iyice ezilir 30 dk güneşte bekletilir ve hemen çocuğa yedirilir her gün tekrarlanır 1-2 ay devam edilirse çocuğun kemikleri yeniden eski halini alır düzelir.Ülserde; 1 fincan zeytinyağı içerisine 3 gr toz halinde udi hindi konur, sabahlan aç karna içilir sadece 3 gün devam edilir.

Haricen: Zeytinyağı yara, çıban, ekzama, sivilce ve kurdeşen gibi cilt hastalıklarında cilde sürülerek kullanılırsa faydalı olur.


ZEYTİN AÇIKLAMA 2

Zeytin (Oleaceae L.) familyasından olup ağaç bitkisidir. Dar ve ensiz yaprakları boz yeşil renklidir. çiçekleri küçüktür. Yağlı meyveleri tam olgunlaştığında yağlılık oranı artar. İlaç amacıyla meyvesinin yağından daha fazla kullanılır. Meyve etinde %70, tohumunda ise %30 yoğun yağ olur.

Zeytin Akdeniz ülkelerinde aynı zamanda memleketimizde de doğal yayılış gösterir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde doğal yayılış gösterdiği yerlerden biride Gaziantep''in Nurdağı ilçesinde bir yamaçta 5 hektarlık alandır.

Zeytin çok eski zamanlardan bu yana yetiştirilen değerli bir ilaç bitkisidir. Yüzyıllar önce 2500 yılında Mısır''da kültür bitkisi gibi ekilip yetiştirilmiştir. Meyvelerinden ve yağından birçok hastalıklarda (romatizmada, yanıklarda, göz hastalıklarında) aynı zamanda birçok gıda ürününün terkibinde baharat gibi kullanılmıştır. Günümüzde zeytin çok zengin yağlı bitki olduğu için, Türkiye''nin ve dünyanın subtropikal ve tropikal ülkelerinde çok geniş alanda ekilip yetiştirilir.

Zeytinyağından, tıpta ilaç preparatlarının terkibinde yaygın olarak faydalanılır. Zeytinin meyvesi ve yağıda gıda sanayisinde çok amaçlı kullanılmaktadır. Zeytin yaprakları, son yıllarda kalp damar hastalıklarında, genellikle hipertansiyonda demleme yöntemiyle kullanılır. Aynı zamanda yaprağından halk arasında demleme ile şeker hastalığında kullanıldığı bilinmektedir.


ZEYTİN AÇIKLAMA 3

Zeytin E vitamini bakımından oldukça zengindir. E vitamini hücrelerin yenilenmesini sağlar, zeytin safra salgısını artırır, karaciğeri çalıştırır, karaciğer ağrılarını keser, kan şekerini düşürür, yüksek tansiyonu dengeler, idrar söktürür.


ZEYTİN AÇIKLAMA 4

Yapraklar, mikrop öldürücü, büzücü, ateş düşürücü, yatıştındı. Yağ, safra salgılatıcı, yumuşatıcı, kaydına, müshil. Yapraklar veya ağacın iç kabuğunun kaynatması ateşe karşı etkilidir, yaprakların haşlanası sinirsel gerginlik için yarıştındı bir etkiye sahiptir. Dâhili olarak alman zeytinyağı safra salgısını arttım ve bağırsaklar da kas kasılmasını kolaylaştırarak bir müshil gibi davranır.

Örtücü zarlar üzerinde yarıştındı etkisi de vardır ve kolesterolü erittiği söylenir. Zeytinyağı haricen yanıklar, ezikler, böcek ısırmadan, burkulmalar ve şiddetli kaşıntılar için faydalıdır. İyi bir saç toniği ve biberiye yağı ile kepek için iyi bir tedavi yöntemidir. En yaygın kullanımlarından biri de ovma yağları ve merhemler için temel teşkil etmesidir.

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

1 ila 2 çay kaşığı yaprağı 1 bardak suda 10 dakika demleyin. Bir doz 2 çay kaşığıdır, 2 avuç dolusu yaprağı veya kabuğu 1 litre suda 1 bardak sıvı kalana kadar kaynatın. Müshil olarak 30 ila 60 mililitre alın, safra söktürücü olarak ara sıra i ila 2 çay kaşığı alın.


ZEYTİN AÇIKLAMA 5

Etkileri


• Yapraklar, mikrop öldürücü, büzücü, ateş düşürücü, yatıştırıcı.

• Yağ, safra salgılatıcı, yumuşatıcı, kaydına, müshil.

• Yapraklar veya ağacın iç kabuğunun kaynatması ateşe karşı etkilidir, yaprakların haşlaması sinirsel gerginlik için yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.

• Dahili olarak alman zeytinyağı safra salgısını artırır ve bağırsaklarda kas kasılmasını kolaylaştırarak bir, müshil gibi davranır.

• Örtücü zarlar üzerinde yatıştırıcı etkisi de vardır ve kolesterolü erittiği söylenir.

• Zeytinyağı haricen yanıklar, ezikler, böcek ısırmaları, burkmalar ve şiddetli kaşıntılar için faydalıdır.

• iyi bir saç toniği ve biberiye yağı ile kepek için iyi bir tedavi yöntemidir.

• En yaygın kullanımlarından biri de ovma yağları ve merhemler için temel teşkil etmesidir.

Hazırlanışı ve Kullanım şekli

• 1 ila 2 çay kaşığı yaprağı 1 bardak suda 10 dakika demleyin. Bir doz 2 çay kaşığıdır.

* 2 avuç dolusu yaprağı veya kabuğu 1 litre suda 1 bardak sıvı kalana kadar kaynatın.

• Müshil olarak 30 ila 60 mililitre alın, safra söktürücü olarak ara sıra i ila 2 çay kaşığı alın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp