Zeytin Faydaları

Zeytin Faydaları

Zeytin yaş yemişler gibi eki ve tabh edile ki sâlih olmayıp ancak zahire makamında istimal olunan bir mahsuldür. Ağacından toplandığı vakit ta'mı acıca olduğundan bir müddet kuru veyâhut sulu tuz (43) derûnunda yatırılarak bâde kişniş veyâhut râziyâne ile ta'tir olunmuş suya bırakılarak ıslâh olunmadıkça tenâvül olunmaz. Henüz kemâle ermemiş yeşilinin tabiat-ı havâsiyyesi bârid ve yâbistir. Kemâle erip siyah- lanmışının tabiat-ı havâsiyyesi hâr ve ratbdır.İşbu meyvenin kuvvet-i tagaddiye medâr-ı küllisi olduktan başka bâsura dahi menfaati vardır!    Bu tanelerden asr edilerek istihzar olunan zeytin yağı cemi sümûmat ve zararlınebâtâta karıştırıldığı sûrette mazarratlarını ıslâh eder. Mevâdd-ı lahmiyye ve şahmiyye hazımlarında tesadüf olunacak usretleri yüsrete tebdil ve sûret-i hazımlarını teshil eylemek husûsundaki muaveneti inkâr olunamaz.Zeytin yağı sirkeyi tâdil ederek mideyi ihâta eden derileri tahrişten men' etmeğe dahi hizmet eyler (44). Pişmiş yemeklerde bulunan zeytin yağı mevâdd-ı nebâtiyye ve hayvaniyye- nin derûnlarma nüfuz eyleyerek yumuşaklık îtâ ve eczâlarını tefrik etmekle hazımlarına sühûlet vermeğe medâr-ı küllî husûle getirir. Zeytin yağı sıcak olarak akrep soktuğu mahalle sürülse veca'ını teskine bâis olur.    Elli dirhem tatlı zeytin yağı ya arpa suyu ile veyâhut sıcak su ile dâhilen istimal olundukta tabiatı telyin etmek husûsunda memduhtur. Zeytin yaprağı dahi arpa dakîki ile dakk ve hallolunup yakı misâli göbek üzerine vaz' olundukta ishal-i müzmini kat' eylemekte müessirdir.Velhâsıl her bir cüzu'-yı menâfi-i kesîreyi câmi bir meyve olduğu hâlde asrımız tüccar-ı gaddarları pamuk çekirdeği kolza vesâir hubûbattan bir takım yağlar çıkarıp zeytin yağına gışşederek halkı tâciz ederler

Kuran’da dikkat çekilen besinlerden biri de zeytindir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, zeytinin yalnızca lezzetli bir besin değil, bunun yanında önemli bir sağlık kaynağı olduğunu da ortaya koymuştur. Zeytinin yanı sıra zeytinin yağı da önemli bir besin kaynağıdır. Kuran’da zeytin ağacının yağına ise şu ayetle dikkat çekilmiştir:

Allah, göklerin ve yerin nurudur. O’nun nurunun misali, içinde çerağ bulunan bir kandil gibidir; çerağ bir sırça içerisindedir; sırça, sanki incimsi bir yıldızdır ki, doğuya da, batıya da ait olmayan kutlu bir zeytin ağacından yakılır; (bu öyle bir ağaç ki) neredeyse ateş ona dokunmasa da yağı ışık verir. (Bu,) Nur üstüne nurdur. Allah, kimi dilerse onu Kendi nuruna yöneltip-iletir. Allah insanlar için örnekler verir. Allah, herşeyi bilendir. (Nur Suresi, 35)

Yukarıdaki ayette “mubareketin zeytunetin” ifadesiyle zeytin, “bereketli, kutlu, uğurlu, sayısız yarar sağlayan” anlamlarına gelen mübarek sıfatıyla nitelendirilmiştir. “Zeytuha” ifadesiyle bildirilen zeytinyağı, diğer katı yağların aksine, tüm uzmanlar tarafından başta kalp ve damar sağlığı için olmak üzere en çok tavsiye edilen yağ çeşidi olarak bilinmektedir.

Zeytin Çekirdeğinin Faydaları

Otorite olarak kabul edilen uzmanlar en gelişmiş şartlarda dahi bir ilaç yapsa bu ilacı insanlar üzerinde test etmeden, senelerce hatta birkaç nesil gözlemlemeden neticesi net olarak şudur diyebilmek imkânsızdır.

Zeytin çekirdeğinin yutulması günümüz insanları arasında yeni duyulan bir şey olmasına rağmen eskilerin birçoğunun yaptığı bir uygulamadır. Yani olumlu etki ve tesirleri senelerdir hatta asırlardır bilinmektedir.
1985 li yıllarda başlayan araştırmalar bugüne kadar devam ettirilmektedir. Yaklaşık 25 sene süren neticede karşılaşılan hadiseler hayret vericidir. Bu neticelere bin kişi değil belki yüz binlerce insan tarafından karşılaşılmıştır demek daha doğrudur:

Midesinde yanma olan herkes zeytin çekirdeğini yuttuktan sonra rahatladığını ifade etmiştir.

Zeytin çekirdeğini yutan kimseler sindirim yolu rahatsızlıklarının bittiğini(kabızlık gibi) ifade etmişlerdir.

Zeytin çekirdeği yutan kişilerde basur problemiyle karşılaşılmamış, hatta basuru olup ta yutanlar iyileştiklerini ifade etmişlerdir.

Zeytin çekirdeğini senelerdir yuttuğunu bildiğimiz insanlarda kanser hadisesine nadiren rastlanılmıştır.

Son günlerde gelen yoğun telefon trafiğinden dahi birkaç gündür zeytin çekirdeklerini yutmaya başlayıp ta yukarıdaki benzeri rahatlamaları hissettiklerini söyleyen onlarca insan vardır.

Tavsiyemiz bizzat kendinizin denemesidir. Günde yediğiniz 5–6 tane zeytin çekirdeğini yutun ve kararı kendiniz verin. Ne biz nede bir başkası değil bizatihi kendi vücudunuz buna karar versin. Faydasını görürseniz lütfen çevrenizdekilerle de, evinizdeki küçük çocuklarda dâhil olmak üzere, buuygulamayı yapın.

Bizim elde ettiğimiz verilere göre aklımızın almayacağı kadar şifalı bir doğal uygulamadır. Yapmanın zarar değil fayda verdiğine inanıyor ve çevremize şiddetle tavsiye ediyoruz.

Zeytinyağı asırlardır en iyi, en mükemmel yağ olarak bilinen gıda maddesidir. Hatta reklâmlar da bile mucize olarak lanse edilir.

Zeytin Çeşitleri

AYVALIK

Edremit Yağlık, Midilli, Şakran adların da kullanılır.
Meyveleri ve çekirdekleri orta büyüklükte olup, % 24,7 oranında yağ içerir ve yağlık olarak değerlendirilir.
Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, hoş kokulu, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır.
Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde “Pembe Çizme Zeytin” tipinde değerlendirilir,
Siyah olum döneminde hasat edilerek siyah sofralık olarak “Sele” tipinde değerlendirilir.

MEMECİK

Taş arası, Aşı yeli, Tekir, Gülümbe, Şehir yağlık gibi isimler verilir.
Meyveleri ve çekirdekleri iri olup, % 28,6 oranında yağ içerir. Sofralık veya yağlık olarak değerlendirilir.
Yağı koyu yeşilimsi sarı renkte, meyve kokusu kuvvetli, kimyasal ve duyusal özellikler bakımından Ayvalık çeşidinden sonra gelir.
Yeşil olum döneminde hasat edilen meyveler ”İspanyol Usulüne” göre işlenerek dış pazar isteklerine uygun özellikte ürün elde edilir.
Siyah olum döneminde hasat edilen meyvelerde siyah sofralık olarak değerlendirilir.

DOMAT

Manisa’nın Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı, İzmir’in Kemalpaşa, Bornova, Selçuk, Aydın’ın Söke, Karacasu, ilçelerinde yetiştiriciliği yaygındır.
Meyveleri iri, çekirdekleri orta büyüklükte olup etten kolay ayrılır ve % 20,6 yağ içerir.
Yeşil olum döneminde hasat edilen meyveler çeşitli yollarla tatlandırıldıktan sonra çekirdekleri çıkarılıp çekirdek boşluğuna biber, havuç, badem v.s doldurularak “Dolgulu Zeytin” şeklinde işlenir.

EŞEK ZEYTİNİ
İzmir’in Ödemiş ilçesi ve civarında yaygın olarak görülen bir çeşittir.
Meyveleri ve çekirdekleri çok iridir.
Meyve % 21,8 oranında yağ içerir.
Meyve eti sert olduğundan beklemeye dayanıklıdır.
İç piyasada yeşil sofralık olarak değerlendirilir.
Son arda dış piyasanın da iri zeytine talebinin artması bu çeşidin önemini artırmıştır.

ÇEKİŞTE

çekişteKırma, Memeli diye isimlerle de anılır.
Fakat bölge çeşidi olan Memeli çeşidinden farklıdır. Bu çeşit İzmir’in Ödemiş, Kiraz, Torbalı, Aydın’ın Nazilli, Sultanhisar ve Yenipazar ilçelerinde yetişmektedir. Meyveleri iri, çekirdekleri orta büyüklükte olup % 26,9 oranında yağ içerir.
Genellikle yeşil sofralık olarak “ Kırma Zeytin” tipinde işlenir.

ERKENCE

İzmir yağlık veya yerli yağlık diye de isimlendirilir.
Ege bölgesinin en erken olgunlaşan çeşididir.
Yağ oranı %25,4 civarındadır.
İzmir’de nemli deniz rüzgârlarının hâkim olduğu Karaburun, Çeşme, Urla ve Foça ilçelerinde “Phoma Oleae” adı verilen bir mantarın etkisiyle bu çeşidin meyveleri ağaç üzerinde acılığını kaybeder, meyveler kahverengi bir renk alır. Hiçbir tatlandırma işlemine tabi tutulmadan yenebilir. Buna “Hurma Zeytin” denir

Zeytin Nedir

Zeytin (Olea europaea), zeytingiller (Oleaceae) familyasından meyvesi yenen Akdeniz iklimine özgü bir ağaç türü.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp