Zerdeçal

ZERDEÇAL AÇIKLAMA 1

Sarı çiçekli, büyük yapraklı, rizomlu çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar sivri uçlu sarı renklidirler. Baharat olarak kullanılır.

Faydaları: Sinirleri uyarır. Vücutta biriken zararlı maddeleri atar. Solunum yolları hastalıklarında faydalıdır.

Kullanıldığı Yerler: Midevidir, mide ağrısını giderir, mide bağırsak gazını ve idrarı söktürür, vücutta biriken zehirleri dışarı atar, rahatlık ve ferahlık verir, safrayı artırır, sinirleri uyarır, nekahat devresini kısaltır, damar sertliğinde faydalıdır, böbrek ve safra kesesi taşlarını döker, taş oluşmasını önler, sirozda faydalıdır, safra kesesi iltihabında iltihabı giderir, kansızlıkta faydalıdır, kollestrolü çok çabuk düşürür, karaciğer kifayetsizliği ve şişkinliğinde kullanılır, sarılıkta, dalak hastalıklarında, idrar yolları hastalıklarında ve kansere karşı, kolon kanserini tedavi ettiği söylenmektedir.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 4-10 gr zerdeçal konur, 10-20 dk kaynatılır, 5-10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.Toz halinde günde birkaç defa 0.25-0.50 gr içilir, günde 1 çay kaşığı yemeklere ekilerek yenilir.Sedefte; biberiye toz haline getirilir, zerdeçalla aynı nisbette karıştırılır, 1-2 ay öğle yemeklerinde 1 çay kaşığı yemekle birlikte yenir veya su ve şekerle de alınabilir. Zerdeçal yağı; sedefte zerdeçal yağı, civan perçemi yağı, biberiye yağı birlikte içilir. Gastrittiler ve mide ülseri olanlar kullanmamalıdır.


ZERDEÇAL AÇIKLAMA 2

• Vatayı arttırır, pitta ve kaphalar için yararlıdır. Acımsı ve ağzı buruşturucu bir tada sahiptir.

• Karaciğer tozu olarak da adlandırılan bu bitki; karaciğeri yenileyici, karaciğerde meydana gelmiş yağlanma, büyüme ve ödem gibi rahatsızlıkları ortadan kaldırıcı, hepatit tiplerini tedavi edici ve kan temizleyici özelliklere sahiptir.

• Alerji, alerjik astım, egzama ve hemorait gibi rahatsızlıklarda kullanılır.

• Barsaklardaki parazitleri düşürücü ve bozulmuş barsak florasını düzenleyici etkileri vardır.

• Akne tedavisinde ve cilt temizliğinde kullanılan bazı preparatların içinde yer alır.


ZERDEÇAL AÇIKLAMA 3

Diğer isimleri:
Hint safranı, Safran kökü, Sarı boya, Zerdeçav, Zerdeçöp.

Bitki: Asya ve Afrika''nın tropik bölgelerinde yetiştirilmektedir. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları 1,2 m uzunlukta olabilir, açık yeşil renklidir. Tabandan çıkan sürgünde 20 cm uzunluğunda, silindirik çiçek başı bulunur. Çiçekler beyaz, sarı veya pembe renklidir. Esas kökü armut biçimindedir,parmak şeklinde yan kökler oluşur. Esas kökten elde edilen ürüne yuvarlak zerdeçal, yan köklerden elde edilen ürüne ise uzun zerdeçal adı verilir.Piyasada bulunan kurutulmuş kökler genellikle parmak biçimindedir. 3-7 cm uzunluğunda ve serttir, üst yüzeyi sarımsı veya kahve renkli, iç yüzü ise sarı veya sarımsı kahve renklidir. Çiğnendiği zaman tükürüğü sarıya boyar. Kokusu özel, tadı acımsıdır. Kökler kurutulmadan önce suda haşlanır, böylece çimlenmesi önlenmiş olur.

İlaç etkili kısmı: Suda haşlandıktan sonra kurutulmuş kök kısımları kullanılır. Bileşiminde; en az % 3 oranında dicinnamoylmetan türevi (curcuninlarak), en az % 3 esans (kuru madde üzerinden, sesquiterpen), kahve asiti ve türevleri bulunur.

Etkısı: Safra salgısını artırır, iltihaplanmayı önleyici etkisi vardır.

Kullanıldığı yerler: Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Safra yolları tıkalıysa kullanılmamalıdır.Safra kesesinde taş varsa hekime danışılmalıdır.

İstenmeyen Etkileri: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 1,5-3 gr kuru kök.

Kullanım şekli: çayı şöyle hazırlanır: Kıyılmış 1-2 kahve kaşığı kök bir fincana konur, üzerine 150 mI kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 5 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden önce 1fincan içilebilir.

Uyarı: Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Şikayetler 1 haftadan uzun sürüyorsa ve sık tekrarlanıyorsa hekime gidilmelidir. Uzun süreli ve fazla miktarda kullanılırsa mideyi tahriş edebilir.


ZERDEÇAL AÇIKLAMA 4

"Sarı Boya", "Hint safranı" da denir.
Rezin ve uçucu yağlan içerir.
Kanser tedavisi sırasında karaciğeri korumada faydalıdır.
İltihap giderici etkisi vardır
Gaz giderici etkisi vardır.
Hazımsızlığa faydalıdır.
Ülsere faydalıdır.
Romatizmaya faydalıdır.
Sanlığa karşı faydalıdır.
Soğuk algınlığına faydalıdır.
Karaciğerden toksin atmada faydalıdır.
Safra kesesi rahatsızlıkları için faydalıdır.
Safra salgısını artırır.
Böcek sokmalarında faydalıdır.

Kullanılışı 1: 2-3 çay kaşığı zerdeçal bal ile karıştırılır ve yutulursa vücudun yenilenmesini sağlar.

Kullanılışı 2: Hamur işlerine ve yemeklere karıştırılarak yenir. Baharatlarla karıştırarak kullanılır.

Kullanılışı 3: 5 gram zerdeçal, 10 gr kırmızı biber, 20 gr kişniş karıştırılır ve öğütülür.


ZERDEÇAL AÇIKLAMA 5

İçindekiler:
Sarı boya, Uçan Yağ, Reçine

Yan Tesiri : Midesinde gastrit olanlara zararlıdır.

Şifası

1) Karaciğer güçlendirici: 1 su bardağı soğuk bal şerbetine ı. gr. zerdeçal unu karıştırıhp günde 3 su bardağı aç karına içilir.

2) Sarılık: Ayrı uygulama yapılır.

3) Safra artırıcı: Ayın uygulama yapılır.

4) Boya maddesi olarak kullanılır.

Tavsiye: Zerdeçal da Hindistan'' dan gelen bir baharattır. Acımsı tadı vardır. Zerde yapımında kullanılır. Suda boyası çôzidür "Allah (cc) onunla sizin için ekin, zeytin, hurma ağaçlan, üzümler ve meyvelerin hepsinden yetiştirir. Şüphe yok ki, bunda düşünecek olan kavim için elbette bir delil (işaret) vardır." (Abese Süresi ıl. ayeti kerime)

Su Protein Yağ Selüloz Fosfor Kükürt Kalsiyum Klor Mağrı ezyum A, C, E vitaminleri Yaprakları: Tanen Reçine Uçan yağ Organik asitler Tuzlu zeytin, mide, karaciğer ve basura zararlıdır. Perhiz ya da tuzsuz zeytin.

1) Şeker: Zeytin yaprağı, kekik kaynatılıp birer su bardağı içilmeye devam edilir.

2) Tansiyon: Zeytin yaprağı ile ökse otu beraber kaynatılıp balla tatlandınlarak birer su bardağı içilmeye devam edilir.

3) İshal: Zeytin yaprağı ve ağaç kabuğu kaynatılıp balla tatlandınlarak soğuk olarak birer su bardağı içilmeye devam edilir.

4) Siyatik: Zeytin yaprağı ve karpe budakları dövülerek topuklara bağlanırsa delip hastalık yapan sarı suları akıtır. er: Zeytin ağacının sakızı, çam sakızı, keten tohumuyla karıştırılıp balla macun yapılıp 1 ''er tatlı kaşığı aç karına yenmeye devam edilir.

6) Bağırsak solucanları: Zeytin yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak aç kamına (sabah) 1 su bardagı içilir.

7) Ağız içi uçuklar: Zeytin yaprağı çiğnenir.

8) Vücuda kuvvet verici: Yeşil zeytin yemek vücuda kuvvet verir.

9) Ağız kokusu: Yeşil (çizik) zeytin yemek, ağız kokusunu giderir.

Siyah zeytin yiyip de midesi yananlar midelerini (kantaron, kekik, civanperçemi) çayı ile tedavi edip, zeytin nimetinden mahrum kalmasın. Piyasada bulunan kokteyl biberli yeşil zeytinler kostikle tatlandırıldığı için şifa unsuru kaybolur, yasemin (uslu cinsi) de kostikle tatlandırıldığı (hızlı 3 günde salamura) için onun da şifa unsuru kalmaz. Yeşil çizik zeytin bu usulle yapılmaz, Tavsiye miz çizik zeytindir., (Sizin için) Turi Sina''da yetişen bir ağaç meydana getirdik ki; bu ağaç hem yağ (zeytinyağı) ve hem de yiyenlerin ekmeğine katık edecekleri (zeytini) verir." (Mü''minun Suresi 20. ayeti kerime) "Zeytin yağını yiyiniz ve onunla yağlanın Zira o, mübarek bir ağaçtan meydana gelmektedir." (Hadisi Şeri Yağ asitleri A, P, K, E vitaminleri Hidrokarbonlar Zeytinyağı ve insan vücudundaki yağ asitlerinin mukayesesi zeytinyağının neden kıymetli olduğunun göstergesidir.

1) Karaciğerin ilacı: Halis sızma yağı aç karına yenmeye devam edilir. Mutlaka her sofrada zeytinyağı bulunsun. Yemeklere zeytinyağı kullanınız. Zeytinyağlı enginar yenir.

2) Mide ülseri: Zeytinyağı içine sirke karıştırılıp aç karına yenmeye devam edilir. Aç karnına sarmısak yenip, zeytinyağı ve bal yenir.

3) Kaşıntı, egzama: Kma, zeytinyağı ile krem yapılıp kaşınan yerlere sürülür. Aç karına zeytinyağı içilir.

4) Saç bakımı: Zeytinyağı, çörek otu yağı karıştınlıp saç diplerine sürülür.

5) Böbrek taşı ve kumu: Aç karnına yarım çay bardağı zeytinyağına limon sıkılıp içilmeye devam edilir.

6) Karın ağrısı: Halis zeytinyağı sıcak suyla beraber içilir.

7) Hazım kolaylaştırıcı: Yemeklerde zeytinyağı yenir.

8) Beyin hücrelerinin gelişmesini sağlayıcı: Yemeklerde zeytinyağı yenir.

9) Yanık kremi: Yumurta akı, zeytinyağıyla krem haline getirilir. Balmumu eritilip içine zeytinyağı dökülüp soğumaya terk edilir, yanıklara sürülür.

10) Yara: Kına, zeytinyağı ile krem yapılıp sürülür.

11) Romatizma: Zeytinyağı, pelesenk yağıyla karıştırılıp ovulur.

12) Cilt bakımı: Zeytinyağı ile cilt ovulur.

13) Cilt temizliği: Zeytinyağına zambak yağı karıştınlıp yüze sürülür.

14) Zehirleme önleyici: Yemekler zeytinyağı ile yapılırsa yemek ve gıda zehirlenmesini önler.

15) Bağırsak güçlendirici: Bütün yağlar bağırsakları zayıflatır. Zeytinyağı güçlendirir.

16) Kanser: İçinde E vitamini olduğu için kansere karşı koruyucudur.

17) Göz: İçinde A vitamini olduğu için göze faydalıdır.

18) Kan temizleyici: Aç karına zeytinyağı yemek kanı temizler, cildi güzelleştirir.

Ne yapıp yapıp mutlaka yemeklerinize zeytinyağı katın. Karaciğeri rahatsız olanlar için zeytinyağı çok güçlü bir ilaçdır. Yemeğe katılan zeytinyağı, yağ değildir, ilaçtır. İdrar söktürücü: Zulfa otu kaynatılıp balla tatlandırılarak aç karına birer su bardağı içilmeye devam edilir.

Astım: Zulfa otu, sinirli ot ile beraber kaynatılıp balla tatlandınlarak birer su bardağı içilmeye devam edilir. Kan temizleyici: Zulfa otu, kekik ile beraber kaynatılıp balla tatlandınlarak birer su bardağı içilmeye devam edilir. Aşırı terleme: Terleme genellikle böbreklerin görevini yapmadığı için olur. Zulfa otu kaynatılıp balla tatlandınlarak içilmeye devam edilirse idrar söktürür ve terleme olmaz. Deri bakımı: Zulfa otu kaynatılıp balla tatlandırılır, cilde pansuman yapılırsa cilt yumuşar, temizlenir. Diş ağrısı: Zulfa otu kaynatılıp balla tatlandınlarak ağız çalkalanır. Hazım kolaylaştırıcı: Zulfa otu kaynatılıp balla tatlandırılarak yemeklerden sonra l'' er çaysu ardağ içilir.

Kulunç Ağrısı: Zulfa otu, selvi kozalarıyla beraber kaynatılıp balla tatlandmlarak birer su bardağı içilme e de ''arn edilirse, kulunç ve yelden oluşan soğuk ağrılarına iyi gelir.

Zayıf ve Kansızlık Giderici: Zulfa otu kaynatılıp balla tatlandınlarak birer çay bardağı zayıf, sıska çocuklara içirilmeye devam edilir. Zulfa otu, acı, hoş kokulu bir bitkidir. Bronşit, ağrı kesici ve idrar sôkturücü olarak kullanılır.


ZERDEÇAL AÇIKLAMA 6

Diğer isimler:
Hint safranı, sarı boya.

Latince Adı: Curcuma Longa.

Bitki: Büyük yapraklı, sarı çiçekli ortada yumurta biçiminde yanlarda parmak şeklinde meyveleri olan bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler: Başta Java, Endonezya ve Hindistan olmak üzere tropikal iklime sahip birçok bölgede yetiştirilir. .

Kullanılışı: Kullanılan kısım meyvelerdir. Kurutularak toz haline getirilip öylece veya suda kaynatarak tüketilebilir. içerdiği sarı boya nedeniyle çiğnenirse tükürüğü sarıya boyar. Acımsı tadlıdır. Geleneksel tatlımız zerdede kullanılan bir baharattır.

içindeki Maddeler: Suda eriyebilen sarı boya en önemli maddesidir. Ayrıca uçucu yağ ve reçinede taşır.


Tıbbi Etkiler:

Son çalışmalardan anlaşıldığına göre sarı boya kuvvetli olarak safra yapımı ve akımını hızlandırmaktadır. Hindistan ve çevre ülkelerde eskiden beri sarılık ile karaciğer hastalıklarında kullanılan popüler bir ilaçtır.

Günde 3-4 kez 0.25-0.5 gr. olarak yutulur. Zerdeçal mideyi tahriş edici özellikte olduğu için gastritli hastalarda kolayca ülsere yol açabilir. Bu açıdan dikkatli olmak gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp