Zencefil (zingibar Officinale) Nedir?

Zencefil (zingibar Officinale) Nedir? : İngl. Ginger - Alm. Ingwer - Çince. Sheng JianBitki özelliği: Uzakdoğu ülkelerinde yetiştirilen bir kültür bitkisinin köküdür.Drog adı: Zingiberis rhizoma / kök Tentür: Zingiber D1-D6Bileşim: Zingiberen içerikli eterli uçucu yağ, Zingiberol, acı maddeler Gingerol ve Shogaol.
Etkileri: Uyarıcı, gaz söktürücü, terletici, antiseptik, grip, soğuk algınlığı.Kullanım alanları: Zencefil, mide bulantısı, şişkinlik ve kolik gibi sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir. Yolculuk kusmalarına karşı etkilidir. Antiseptik etkisi sayesinde, mide-bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir.Zencefil kan dolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar. Bu etkinliği sayesinde, donuklarda, ısınmayan el ve ayakların ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenebilir. Aynı zamanda yüksek kan basıncını normalleştirebilir. Terletici ve ateş düşürücü etkileri vardır. Öksürük, grip, soğuk algınlığı ve öteki solunum yolları hastalıklarında, ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca iştah açar ve kabızlığa karşı kullanılabilir.
Kullanım biçimleri: Zencefil çayı: Değirmende kırılmış yarım tatlı kaşığı zencefil, bir bardak dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 10 dakika kadar hafifçe kaynatılır ve süzülür. Gerektiğince 1 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.Tentür: Dl’den Dö’ya kadarki herhangi bir seyrelti kullanılabilir. Kullanım alanları, mide zafiyeti, sindirim problemleri ve bronşiyal astımdır. Ayrıca, idrar tutukluğuna ve ekmekten kaynaklanan şişkinliklere karşı önerilir. Sürekli olarak veya ihtiyaç duyulduğunda, günde 2-3 kere, 10-15 damla, yarım yemek kaşığı ılık suya eklenerek alınır.
Baharat: Özellikle zayıf ve sinirsel etkiye açık mideler için çokyararlı bir baharattır. Zencefil, mide ülseri olanların bile kullanabileceği özelliktedir.Uyarı: Zencefilin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp