Yer Somunu

YER SOMUNU AÇIKLAMA 1

(Cyclamen Persicum, Cyclamen Coum)


Diğer Adı : Topalak, Siklamen, Domuzekmeği,Domuz turpu

Özellikleri : 5-10 cm boyunda, ilkbahar başında pembemsi çiçekler açan bir bitkidir.Kis sonu veya ilkbaharda çiçek açan, 5-15 cm yüksekliginde toprak altinda yumrulari bulunan çok yıllık ottur. Topalak ve yersomunu olarak da bilinir. Toprak altinda 1.5-5 cm çapinda, yan ve alt kisimlarindan kökler çikan, basik küre sekilli ve az tüylü bir yumrusu vardir. Yapraklarin hepsi dipte, uzun saplı, daireye yakin böbrek biçiminde, üst yüzü yeşilli beyazli, alt kismi kirmizi veya morumsu renklidir. Çiçekler tek baslarina, hafif kokulu, pembe veya pembemsi mor renklidir. Taç yapraklari tersine dönmüs 5 parçali tüp seklinde, parçalar genis-oval şekilli, dip kisimlari lekelidir. Tohumlar çok adette esmer renklidir. Memleketimizde 35 kadar türü vardır.

Yetiştiği Yerler : Marmara ve Karadeniz bölgelerimizde Orta Avrupa''da rastlanır. Yer somunu yumruları domuzların sevdiği bir yiyecek olduğundan, dağlarda yetişen yersomunları kökleri yaban domuzları tarafından topraktan çıkarılır. Bu nedenle bitkiye domuzekmeği, domuzturpu gibi isimler yakıştırılmıştır.

Kullanılışı : Toprak altındaki kök yumruları güneşte kurutularak öylece yutulur veya suyla kaynatılarak içilir. Yersomunu yumrularının ilginç bir kullanım alanı da, tütün tarlalarında solucanlarla mücadelededir. Yumruların kaynatılmasıyla elde edilen sıvı tütün fidelerinin dibine dökülerek, toprak altındaki solucanların yüzeye çıkması beklenir. Sonra da bu solucanlar toplanır.

İçeriği : Nişasta, zamk, şekerler ve organik asitler taşır.

Bölgesi : Dağlık Bölgeler, Ormanlık Alanlardır.Mart ve nisan aylarında görülür.

Faydaları : Müshil ve kusturucu ayrıca barsak parazitlerini düşürücü etkisi vardır. Kuru yumrudan 0.5 gr. orta şiddette bir ishal yapar. Yüksek doz tehlikeli olabilir.


YER SOMUNU AÇIKLAMA 2

Diğer İsimler:
Topalak, Siklamen, Domuzekmeği.

Latince Adı: Cyclamen Persicum, Cyclamen coum.

Bitki: 5-10 cm boyunda, ilkbahar Başında pembemsi çiçekler açan bir Bitkidir.

Yetiştiği Yerler: Marmara ve karadeniz bölgelerimizde orta Avrupa''da rastlanır. Yer somunu yumruları domuzların sevdiği bir yiyecek olduğundan, dağlarda yetişen yersomunları kökleri yaban domuzları tarafından topraktan çı-karılır. Bu nedenle bitkiye domuzekmeği, domuzturpu gibi isimler yakıştırılmıştır.

Kullanılışı: Toprak altındaki kök yumruları güneşte kurutularak öylece yutulur veya suyla kaynatılarak içilir.

Yersomunu yumrularının ilginç bir kullanım alanıda, tütün tarlalarında solucanlarla mücadelededir. Yumruların kaynatılmasıyla elde edilen sıvı tütün fidelerinin dibine dökülerek, toprak altındaki solucanların yüzeye çıkması beklenir.

Sonra da bu solucanlar toplanır.

İçindeki maddeler: Nişasta, zamk, şekerler ve organik asitler taşır.

Tıbbi etkiler: Müshil ve kusturucu ayrıca bağırsak parazitlerini düşürücü etkisi vardır. Kuru yumrudan 0.5 gr. Orta şiddette bir İshal Yapar. Yüksek doz tehlikeli olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp