Yemişen

YEMİŞEN AÇIKLAMA 1

CRATAECUS CRATAE GUSMONOGYNA

Diğer İsimleri: Yemişen, ekşi muşmula, edran, geviş, ak diken

Kullanılan Kısımları: Yaprakları, çiçekleri ve meyveleri

Toplama Zamanı: Çiçekler çiçek açmaya başladığında taç yapraklar dökülmeden. yapraklar ve çiçekler Mayıs-Haziran aylarında meyveler Ağustos-Ekim aylarında toplanır.

Kurutma Şekli: Çiçek ve yapraklar gölgede, meyveler güneşe kurutulur.


Kullanıldığı Yerler


Dahilen: Çiçek ve yapraklar kal hareketlerini tanzim ve takviye edicidir, kalp damarlarının tıkanıklığını açar, tansiyonu düşürür, meyveler kalp hareketleri kuvvetlendirici olarak kullanılır. Meyve ve yaprak, totalflavoni karışımı kroner damarların genişlemesine ve etraf kan dolaşımına tesir etmeksizin kalp yetersizliğini kolayca takviye ettiği yapılan tecrübelerle sabit olmuştur, merkezi sinir sistemi hareketlerini tahrik edicidir.

Akdikerı preparatları dekombose kalbe tesir icra etmez, meyve, yaprak, çiçek kalp kuvvetlendirici teskin edici etkisinin yanında tansiyon düşürücü, damar sertliği ve göğüs nezlesinde faydalıdır, sinir sistemini yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, kalp atışlarının hızını yavaşlatıcı, idrar söktürücü, ishal kesici, balgam Çıkartıcı, safranın çoğalmasını önleyici etkileri vardır, mideyi kuvvetlendirir, anjinde, şişmanlıkta (zayıflatıcı olarak) uykusuzlukta faydalıdır, ateş düşürücü, ağrı kesicidir, arteritte (atar damar iltihaplanmasında) da faydalıdır, tedaviye 10 - 15 gün devam edilmelidir. taze alıç (yemişen) suyu çıkarılarak şekerle tatlandırılıp içilirse cinsi arzuyu artırır, baş ağrısını geçirir, yüksek tansiyonu düşürür, uykusuzluğa iyi gelir, şiddetli kusmayı giderir.


YEMİŞEN AÇIKLAMA 2

Orman ve yol kenarlarında, kırmızı veya sarı meyveler açan çalımsı bir bitkidir. Boyu 2-4 metre arasında değişir. Ülkemizde 20 kadar alıç türü vardır. Çiçeklerinden, kabuklarından ve meyvelerinden yararlanılır.

Özellikleri ve Yararları

- Kan dolaşımını hızlandırır, koroner damarlarını genişletir.

- Kalp ağrılarını azaltır.

- Kalp ritmi bozukluklarını düzenler.

- Kalbi kuvvetlendirir, kalbi yüksek tansiyonun tehlikeli sonuçlarından korur.

- Sinir sistemini yatıştırır.

- İdrar söktürür.

- Kabız yapar.

YEMİŞEN (Alıç, Crataegus monogyna)

Almancası : Weissdorn

Diğer isimleri : Alıç, ekşi muşmula

Özellikleri : Tanen, trimethylamin, C vitamini, flavon türevleri,procyanidin, oligomerler ve triterpen türevleri taşımaktadır. Uzun yıllardır geleneksel tedavi yönletmelerinde kullanılan alıç bitkisi, kırlar ve dağlık bölgelerde yetişir. Kırmızı ve sarı meyveleri tam bir C vitamini kaynağıdır. Meyveleri küçük muşmulaya benzer. Bahar aylarında açan 2 ile 4 metre yüksekliğindeki bitki, ülkemizde en çok Batı ve Güney Anadolu Bölgesi'nde yetişir.


Önerilen Hastalıklar : Kalp hastalığına karşı en yaygın doğal reçetelerden biridir. Kalp yetmezliği, yüksek tansiyon gibi sorunlara karşı kullanılır. İçinde bulunan etken maddelerin kan ve dolaşım üzerine olumlu etkisi vardır. Aynı zamanda güçlü antioksidanlar olduklarından, dokuları serbest radikal hastalıklardan da korurlar. Çok iyi bir beyin süzücüdür. Özellikle yaşlılarda görülen kalp atışlarının hızlanmasıyla birlikte olan kalp ritmi bozukluklarında faydalı olabildiği görülmüştür. Kalple ilgili olan bu etkileri, uzun süreli kullanımda kendini göstermektedir. Yemişen içerdiği maddeler açısından vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikleri bulunmadığından uzun süreli kullanıma uygundur.


Kullanım Şekli ve Dozu: 1 bardak sıcak suya, 1 tatlı kaşığı çiçek ve yaprak konulur. 20 dakika sonra süzülür, bu suya 2 veya 3 çay kaşığı bal ilave edilip, günde 2-3 bardak içilirse, kalp çarpıntısı, ritim bozukluğu, kalp krizi sonrası yüksek kan basıncı durumlarında faydalı olur. Aynı içecek uykusuzluk, dikkati toplayamama, yüksek tansiyon, baş dönmesi ve kulak çınlamasında da şifa verir.

Yan Etkileri: Kalp ilaçları kullanan şahısların, alıç bitkisinin mutlaka doktor kontrolünde kullanması gerekir. Bazı zamanlarda nadir olarak bulantı ve uyuşukluk yapabilir. Hamilelik döneminde kullanılmaz. Glikozit içeren kalp ilaçlarıyla (Digitalis gibi) ve beta blokerlerle beraber kullanılması, bu ilaçların etkisini artırabileceğinden önerilemez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp