Yavşan Otu

YAVŞAN OTU AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları:
Toprak üstü kısımları 2 cinstir, ikiside aynı maksatla kullanılır.

Kullanıldığı Yerler: Bağırsak rahatsızlıkları Dahilen: Bağırsak rahatsızlıklarım giderir, sarılıkta, mesane kumlarını dökmekte faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır, baş ve kulunç ağrılarını, yarım baş ağrısı (migren) nı geçirir. Gut'ta faydalıdır, idrar artırıcıdır. Kollestrolü düşürür, kanı temizler, zihni yorgunluk neticesi meydana gelen sinirlilik hallerinde çok faydalıdır. Zihni dinledirir, hafızayı güçlendirir, baş dönmelerini geçirir. Astım, öksürük ve bronşiyal rahatsızlıklarda çok faydalıdır. Romatizma ve yorgunluktan ileri gelen mafsal ağrılarında fevkalade etkilidir. Kanda üre çıkması halinde faydalıdır. Gaz çıkartıcıdır.Kireçlenmelerde yavşan otu çayı faydalıdır. Kireçlenmeyi azaltır vücuda zindelik ve çeviklik verir. Mideyi bozmaz, çaydan daha şifalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir. Taze bitki sıkılır, suyundan günde 40-60 gr içilir. Taze ısırgan sürgünleri ile beraber haşlanıp içilirse egzamada da faydalı olur.Hafıza kaybında (unutkanlıkta) yavşan otu-atkuyruğu ile beraber haşlanıp içilirse faydalı olur. Kereviz kökü ile kaynatılıp içilirse melankolide faydalı olur. Ciğer otu, farfara otu, sinir otu ve yavşan otu karıştırılarak yapılan çay göğüs hastalıklarında fevkalade faydalıdır.Sarılık, karaciğer ve dalak rahatsızlıklarında karahindiba kökü ince doğranmış, 50 gr, hindiba çiçeği 25 gr, küçük inci çiçeği 50 gr ve yavşan otu beraberce haşlanır günde 2 bardak içilir. Mide ve kalın bağırsak çıbanlarında 500 gr suya, 2 kaşık ufalanmış yavşan otu konur, 20 dk kaynatılıp içilir. Öksürük ve boğmacayı da dindirir, akciğer iltihaplanmasında faydalıdır.Yavşan otu toz haline getirilir, sabah aç karna 2 kaşık toz, keçi sütü ile içilirse böbreklerin faaliyetini hızlandırır. Balla karıştırılıp yenilirse akciğer hastalıklarına çok iyi gelir. Yavşan otu hülasası taze bitki doğranır, kavanoza doldurulur, üzerine keskin sirke konulur, 14 gün güneşte veya sıcak bir yerde bekletilir, süzülüp kullanılır.

Haricen: Yavşan otu haşlanır, bu su ile cilt yıkanırsa müzminleşmiş deri hastalıklarını iyileştirir. Bu su ile taharet yapılırsa makat kaşıntılarını kesinlikle önler. Yavşan otu, sinir otu ile karıştınlir, hafif ezilerek cilt üzerine sarılırsa kaşıntıları giderir, cildi temizler. Taze yavşan otu sıkılır, bu su ile gargara yapılırsa ağız ve boğaz iltihaplarını geçirir. Yaralarda yaprağı ezilir, yaraların üzerine konulur.


YAVŞAN OTU AÇIKLAMA 2

Özellikleri


• Sıracagillerden mavi ve beyaz renkte çiçekler açan, boyu kısa, tadı acı, kokusu güzel bir bitkidir.

• Bahçelerde, dağlarda ve ovalarda yetişir.

• Develerin pek çok hoşlandığı bir bitkidir.

Faydaları

* Güzel kokusu sebebiyle bu otla evlere tütsü verilmesi tavsiye edilmiştir. Nitekim Peygamber Aleyhis Selam

* "Evlerinizi akgünlük, yavşanotu, kekik ve gelinçiçeği gibi güzel kokulu otlarla tütsüleyiniz!" buyurmuştur.


YAVŞAN OTU AÇIKLAMA 3

Sıracagiller ailesine dahil olan bu bitkinin yapraklarından yararlanılır. En ilginç özelliği çiçekleri taze iken kokmaz ama kurutulduktan sonra çok güze kokar.

Özellikleri ve Yararları

-Çay şeklinde içilen bu bitki hazım bozukluklarını giderir.

- Baş ve sırt ağrılarını geçirir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp