Yarpuz

YARPUZ AÇIKLAMA 1

Özellikleri:
Çok yılık dayanıklı bir bitki olan yarpuz, Anadolu''nun pek çok yöresinde sulak çayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişir. Tohumlarıyla çoğalır. Yaprakları nane şeklinde toplanıp kurtulur. Sıcak ve kuru özelliktedir.

Önerilen Hastalıklar: Kalbi rahatlatıcı özelliği vardır. Balgam söktürür. Sindirimi kolaylaştırıp, mide ve bağırsaklarda şişkinlik yapan gazları yok eder. Kadınların menstürasyon dönemlerini kolaylaştırır ve rahatlatır. Yarpuzun karıncaları kaçırma etkisi vardır. İdrar söktürüp, mide bulantısına engel olur.

Kullanım Şekli ve Dozu: 1 bardak kaynar suyun içine, 1-2 çay kaşığı kurutulmuş yarpuz yaprağı konulur. 15 dakika süreyle demlendirilip günde 3 defa kullanılır.

Yan Etkileri: Hamile kadınlar ve böbrek rahatsızlığı olanlar kullanmaktan sakınmalıdır. Fazla miktarda kullanılması cinsi gücü zayıflatır.


YARPUZ AÇIKLAMA 2

MENTHA PULEGİUM

Diğer isimleri:
Filiskin, Avsan Otu, Habak, Futenç

Kullanılan Kısımları: Sap ve yaprakları tohumu Su yarpuzu, filiskin yarpuzu gibi çeşitleri de vardır.

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen:
Kuvvet verici, hazmettirici, balgam ve safra söktürücü, adet getirici, mideyi güçlendirici, mide soğuklamasını giderici, kusmayı ve bulantıyı keser. Erkeklik gücünü artırır, erkeklik gücünü artırmada bunun gibisi yoktur. İdrarı çoğaltır, iç ağrılarına iyi gelir, kalbi kuvvetlendirir. Basurda çokça kaynatılmış yarpuz suyundan bir müddet içilir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir, Yarpuz haşlanır, suyuna bal ve biraz tuz ilave edilerek içilirse midede bulunan ahlatı çıkarır. Sevdavi hastalıkları giderir. Devamlı ve bolca yenir, üzerine peynir suyu içilirse fil hastalığında faydalı olur. İncirle birlikte yenilirse nefes darlığında çok faydalıdır. Suyu sıkılarak, şekerle tatlandırılıp içilirse kan tükürmeye, çarpıntıya, sıkıntıya iyi gelir. Sıkılarak elde edilen suyundan içildiğinde cüzam da faydalı olur. Ülserde yarpuz 2 kilo su 4 kilo limon 10 adet doğranır. Yarıya ininceye kadar kaynatılıp içilir. Filiskin yağı (filiskin yağı) adıyla yağıda bulunmaktadır. Bitkinin faydalı olduğu yerlerde aynı maksatla kullanılır.

Dahilen: 1 şeker üzerine günde 2- 10 damla damlatılarak yenilir.

Haricen: Lapa haline getirilir, dalağın üzerine konulursa dalak rahatsızlıklarında faydalıdır. Taze yarpuz ezilir, buruna sokulursa iltihabı ve sümüğü akıtır, yarpuz ezilir gülyağı. sirke ve arpa ile lapa haline getirilir, katı urların üzerine konulursa şifalı olur. Sıkılarak elde edilen suyu göze damlatılırsa gözün görme gücünü artırır, kulağa damlatılırsa ağrısını dindirir. Sızılarda yarpuz yağı ile masaj yapılır.


YARPUZ AÇIKLAMA 3

Ballıbabagiller familyasındandır. Nanenin çok yakın akrabası olup Anadolu''nun pek çok yöresinde sulak çayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişir. 10 -30 cm. boylanabilen, çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Diklemesine veya toprağın üzerine yatarak gelişen iki türü vardır. Tüylü ve naneninkinden daha açık yeşil yaprakları ve morumsu veya pembe açan çiçekleri olur. Bitki, döktüğü minik tohumlarıyla çoğalır.

Yarpuzun yapraklarındaki uçucu yağ, pul egon adlı madde yönünden zengindir. Antik çağlardan beri Akdeniz bölgesinde tanınan ve nitelikleri bilinen yarpuz, bazı yerlerde pazarlarda satılıp nane yerine kullanılmaktadır.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı

Kimi tıbbi etkileri naneninkine benzeyen yarpuzun bu etkilerini şöylece sayabiliriz:

• Sindirimi kolaylaştırır.

• Balgam söktürücüdür.

• Mide ve bağırsaklarda şişkinlik oluşturan gazları söktürür.

• Bedende oluşan spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri giderir.

• Kadınlarda rahmin büzülmelerini güçlendirerek aybaşı dönemini kolaylaştırıp rahatlatır.

Bu durumlar için, 1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş yarpuz yaprağı (toplanıp kurutulması aynen nanede olduğu gibidir) üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu infüzyon, günde üç kez alınabilir ya da taze yarpuz yapraklan aynen nanedeki gibi su ile damıtılarak filiskin yağı denilen esansı yapılır. Piyasadan alınabilen filiskin yağının 2-10 damlası bir kesme şekere damlatılarak alınır.

UYARILAR

• Düşüğe neden olabileceği için gebelikte yarpuz alınmamalıdır.

• Böbrek sorunu olanlar da yarpuz almaktan kaçınmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp