Nilüfer

NİLÜFER AÇIKLAMA 1

Mikrop öldürücü
Büzücü
Yarıştırıcı

Nilüfer kökünden hazırlanan çalağız ve boğazdaki tahriş ve iltihaplar için iyi bir gargaradır. Losyon olarak, yaralan iyileştirmek, deriyi yumuşak ve pürüzsüz yapmaya yardım eder. Kök ve yaprakların her ikisi de bazen yaralar, kesikler ve ezikler için lapa hazırlamakta kullanılır.


NİLÜFER AÇIKLAMA 2

Nymphaea, nilüfergiller (Nymphaeaceae) familyasına bağlı bir su bitkisi cinsidir. Cinste dünya geneline yayılmış, toplam 50 civarı tür bulunmaktadır.

Nuphar cinsiyle yakından ilgilidir ve Nuphar türlerinden farklı olarak daha geniş taç yapraklara sahiptir. Meyvesinin olgunlaşması açısından da farklıdırlar, Nymphaea meyvesi çiçek kapanır kapanmaz suyun altına batarken, Nuphar meyveleri olgunluğa kadar suyun üstünde kalır.

Antik Mısırlılar lotuslara (bu isimler anılırdı) büyük saygı duyarlardı. N. caerulea`nın (Mısır mavi nilüferi) çiçekleri gündüz açılır, hava kararmaya başlayınca da suyun altına batar. N. lotus (Mısır beyaz nilüferi) ise gece çiçeğini açar ve sabah kapatırdı. Bu iki çiçeğin kalıntıları II. Ramses''in mezarında bulunmuştur.

Köksaplar, dimdik yükselir veya sürünücü, dallı veya dalsızdır. Yapraklar çoğunlukla değişken; damar yapısı elsi, dip kısmı kalp şeklinde, kenarları tam veya dişli, bazılarında hafif kalkanımsıdır. Çiçekler çeşitlilik gösterir, 4 çanak yapraklı, yeşil renkli, ovaryum (yumurtalık) alt durumludur.

Taç yapraklar çok sayıda, büyük ve gösterişli ovaryumun dış tarafında yer alır. Stamenler (erkekorgan) taç ve çanak yapraklardan küçük olup ovaryumun yan yüzeyinde bulunur. Filament (ercik sapı) doğrusal, yumurta veya ters yumurta şeklindedir. Karpeller (meyve yaprağı) kısmen veya tamamen birleşmiştir.

Stigma (dişicik başı) sapsız, merkezden çıkarak karpellere uzanan diskli stigmacık kupa şeklindedir. Tohumlar yuvarlak, yumurtamsı veya elipsoid, düzgün, boylamasına tüylü, ince zarlıdır.

Deve tabanı, Su zambağı da denir. Numphar ve Nymphaea cinsinden su bitkilerine verilen genel addır.Beyaz ve Sarı nilüfer diye iki cinsi vardır. Beyaz nilüferin yaprakları yuvarlak ve kalp şeklindedir. Çiçekleri büyük ve beyazdır. Sarı nilüferin ise çiçekleri sarı renkli ve beş parçalıdır.

Faydaları : Her iki türün kökleri de kabız edicidir. Beyaz nilüferin çiçekleri yatıştırıcı ve uyuşturucudur. Kalbi güçlendirir, ağrıları dindirir.


NİLÜFER AÇIKLAMA 3

(Devetabanı, kalabak, su gülü,su lalesi, su zambağı)

* Mikrop öldürücü

* Büzücü

* Yatıştırıcı

* Nilüfer kökünden hazırlanan çay ağız ve boğazdaki tahriş ve iltihaplar için iyi bir gargaradır.

* Göz banyosu ve mikrop öldürücü bir vajinal şırınga olarak da kullanılabilir.

* Losyon olarak, yaraları iyileştirmek, deriyi yumuşak ve pürüzsüz yapmaya yardım eder.

* Kök ve yaprakların her ikisi de bazen yaralar, kesikler ve ezikler için lapa hazırlamakta kullanılır.

Uyarı: Nilüfer zehirlenmeye neden olabilen yumrulu nilüfer ile karıştırmayın. Zehirli bitki yumrulu kök gövdesi ve kokusuz (veya nerede ise kokusuz) çiçekleri ile ayırt edilebilir!


NİLÜFER AÇIKLAMA 4

"Su zambağı" da denir.
Sinir yatıştırıcı etki gösterir.
Kalbi kuvvetlendirici etkisi vardır.
Ağrı dindirici olarak kullanılır.
Nilüfer çiçeğinin suyu cinsel arzuyu azaltıcı etki gösterir.
Kabız yapıcı etkisi vardır.
Uykusuzluğa faydalıdır.
Öksürüğe faydalıdır.
İshale faydalıdır.
Nefritte kullanılır.

Kullanılışı 1: Nilüfer çiçeği kaynatılır ve içilir.

Kullanılışı 2: Su altındaki yumruları kurutulur ve öğütülür. 1 tatlı kaşı i bardak suya konur ve demlenir. Yemeklerden sonra i bardak içilir.


NİLÜFER AÇIKLAMA 5

(BEYAZ Nilüfer)

Dahilen: Kök ishal kesici, çiçekleri yatıştırıcı, ''uyuşturucu olarak kullanılır. Kalbe kuvvet verir. Dimağı hararetli olanlara çok faydalıdır.Hararetten olan hafakanı giderir,hararetten dolayı uyuyamayanlara iyi gelir.

Kullanılışı: Çay gibi haşlanıp içilir.

Haricen: Çiçeğini koklamak uygulanır, 500 gr suda 15 dk kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür, bir miktar şekerle tatlandırılıp içilir.

Muşmula çekirdeği idrar artırıcı-dır, böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde kullanılır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr toz edilmiş çekirdek konur, 10 dk bekletilip içilir ..

Zehirli bileşikler taşımadığından tehlikesizce kullanılabilir.


NİLÜFER AÇIKLAMA 6

Latince Adı:
Nuphar Luteum (Sarı Nilüfer).

Nymphaea Alba (Beyaz Nilüfer).

Bitki: Haziran-Eylül ayları arasında türüne göre sarı veya beyaz renkli çiçekler açan, durgun sular ve bataklıklarda yetişen güzel bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler: Tüm dünyada yaygın olarak bulunur.

Kullanılışı: Çiçekler ve kökler kurutulup, suyla kaynatılmak suretiyle faydalanılır.

İçindeki Maddeler: Tanen, Nişas ta, glikoz, reçine ortak maddeler olup, sarı nilüferde nupharin beyaz nilüferde ise nymphaein alkaloidi vardır.

Tıbbi Etkiler: Sarı nilüferin çiçekleri cinsel gücü arttırıcı, kökleri kabız yapıcı olarak tesirlidir. Beyaz nilüferin çiçekleri ise sarı nilüferin tam tersine cinsel gücü ve isteği azaltıcı, yatıştırıcı olarak, kökleri de sarı nilüfer gibi kabız yapıcı etki gösterir. Aynı zamanda teskin edici ve yatış-tırıcı olarak da tesir gösterir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp