Nohut

NOHUT AÇIKLAMA 1

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: Sütü ve meniyi artınr, idrarı söktürür, dalağın ve böbreğin tıkanık damarlarını açar, şehveti artırır, akciğerin yara ve iltihaplarına, karşı çok iyi gelir. Vücudun bütün tıkanık damarlarını açar, bağırsaklara yumuşaklık verir, sırt ağrılarında faydalıdır, kanı temizler, vücudu ve sinirleri güçlendirir, ruhi bunalımda çok faydalıdır.Nohut vücuttaki üre asidini, ürat tuzlarını ve vücuttaki fazla yemek tuzunu dışarı atar, bu bakımdan ürat taşı ve kumu olanlara, şişmanlara kalbi olup da vücudu su toplayanlara çok fayda verir, idrar yollarındaki yanmaları geçirir ve oraları dezenfekte eder.

Kullanılışı: Nohut kaynatılır, elde edilen suyundan günde 3 bardak içilir.Nohut ıslatılarak çiğ olarak yenilir ve suyu da içilirse şehveti artırır.
Haşlanarak yenilen nohut soğuktan meydana gelen çeşitli hastalıklara iyi gelir.250 gr nohut 24 saat ıslatılır yarısı aç karna yenir, diğer yarsının üzerine oturulur ve öğleye kadar bir şey yenmezse bağırsak kurtlannı döker.Yarım baş ağrısı (migren) ve tam baş ağrılarını giderir, sesi açar,öksürüğü keser.Yemeklerden evvel yenilirse sarı-hğa ve siroza iyi gelir. Kavrulmuş nohut bademle yenilirse vücudu şişmanlatır.

Mesane rahatsızlığında nohut ıslatılır suyu içilir. Nohut bol fosfor, B vitamini ve proteini ile beyin ve sinirleri dinlendirir, tamir eder, normal çalışmalarını sağlar, bedenen ve zihnen güçlendirir. Çiğ nohut yemeğin üzerine birkaç adet çiğnenip yenildiğinde elmanın temin ettiği faydalan temin eder. Hazmı kolaylaştırır.

Mide ekşimesinde, mide gazında, mide ağrısında, yemeklerden sonra meydana gelen ağırlığı gidermede ve bağırsakları yumuşatıcı ve gazını giderici olarak 3-5 adet çiğ nohut yemek kafidir veya toz haline getirilip yarım-1 çay kaşığı su ile içilir. Nohut yaprakları kaynatılıp içilirse idrar söktürücü olarak böbrek ve mesanedeki kum ve taşları döker.Siyah nohut kaynatılır, suyu içilir.Taneleri de badem yağı, turp ve kerevizle birlikte yenirse böbrek ve mesanedeki kumlan döker. Siyah nohut idrar söktürücü olarak daha faydalıdır. Siyah nohut sirke ile ıslatılır, 1 gece bekletilir, sabah aç karna suyu içilirse tenasül uzvunu güçlendirir.

Siyah nohut dere otu, kimyon ve zeytinyağı ile pişirilerek yenilirse soğuktan meydana gelen ağrıları, mafsal ağrılarını, felci, organ kireçlenmelerini iyi eder.
Haricen: Haşlanmış nohut lapa halinde şişliklere konulursa şişlikleri giderir.Nohut 24 saat ıslatılır, bu su yüzdeki lekelere sürülürse lekeleri geçirir.
Nohut ruhu omurilik felcinde, omurilik iltihabında ve organ kireçlenmelerine karşı ve mafsal ağrılarında masaj yapmak sureti ile kullanılır.
Nohut yağı temreğiye sürülürse temreğiyi geçirir, ıslatılan nohut suyuyla temreği yıkanırsa aynı faydayı temin eder.Siyah nohut toz haline getirilir, habis yaralara, husye şişlerine, cilt kanserine, uyuza yakı gibi konulursa geçirir.


NOHUT AÇIKLAMA 2

( CICER ARIETINUM )


Baklagiller (Fabaceae) familyasından, bir yıllık bir tarım bitkisine ve bunun yenebilen tohumlarına (tane) verilen ad. Aynı familyada yer alan fasulye ve bakla gibi önemli bir gıda kaynağı olan nohut, 60 cm''ye kadar büyüyen, çalımsı görünümlü bir bitkidir. Tüysü yaprakları, beyaz ya da kırmızımsı renkli minik çiçekleri ve bir ya da iki tohum taşıyan küçük meyveleri (badıçları) vardır.

Nişasta ve proteince zengin olan tohumlar genellikle yemeği yapılarak ya da kavrulup kurumuş (leblebi) olarak tüketilir; bazen de unundan yararlanılır. Ayrıca, bitkinin yeşil bölümleri hayvanlara yem olarak yedirilir.

Başta Hindistan, Akdeniz ülkeleri, Afrika, Orta ve Güney Amerika olmak üzere dünyanın pek çok yerinde üretilen ve kullanılan nohut, Türkiye''nin bütün coğrafi bölgelerinde yetiştirilir. 100 gr. kuru nohudun içerdiği besin değerleri şunlardır: 360 kalori, 20.5 gr. protein; 61 gr. karbonhidrat, O kolesterol, 4.8 gr. yağ, 5 gr. lif, 331 m gr. fosfor, 150 m gr. sodyum, 797 m gr. potasyum, 50 LU A vitamini, 0.31 m gr. B1 vitamini, 0.15 m gr. B2 vitamini ve 2 m gr. B3 vitamini.


NOHUT AÇIKLAMA 3

LATHYRUS CİCERA

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen:
Sütü ve meniyi artını, idrarı söktürür, dalağın ve böbreğin tıkanık damarlarını açar, şehveti artırır, akciğerin yara ve iltihaplarına karşı çok iyi gelir. Vücudun bütün tıkanık damarlarını açar, bağırsaklara yumuşaklık verir, sırt ağrılarında [ay dalıdır, kanı temizler, vücudu ve sinirleri güçlendirir, ruhi bunalım da çok faydalıdır. Nohut vücuttaki üre asidir. ürat tuzlarını ve vücuttaki fazla yemek tuzunu dışarı atar, bu bakımdan ürat taşı ve kumu olanlara, şişmanlara kalbi olup da vücudu su toplayanlara çok fayda verir, idrar yollarındaki yanmaları geçirir ve oraları dezenfekte eder.

Kullanılışı: Nohut kaynatılır, elde edilen suyundan günde 3 bardak içilir, Nohut ıslatılarak çiğ olarak yenilir ve suyu da içilirse şehveti artırır. haşlanarak yenilen nohut soğuktan meydana gelen çeşitli hastalıklara iyi gelir. 250 gr nohut 24 saat ıslatılır, yarısı aç karna yenir, diğer yarısının üzerine oturulur ve öğleye kadar bir şey yenmezse bağırsak kurtlarını döker. Yarım baş ağrısı (migren) ve tam baş ağrılarını giderir, sesi açar, öksürüğü keser. Yemeklerden evvel yenilirse sarılığa ve siroza iyi gelir. Kavrulmuş nohut bademle yenilirse vücudu şişmanlatır. Mesane rahatsızlığında nohut ıslatılır suyu içilir, Nohut bol fosfor, B vitamini ve proteini ile beyin ve sinirleri dinlendirir, tamir eder, normal çalışmalarını sağlar, bedenen ve zihnen güçlendirir. Çiğ nohut yemeğin üzerine birkaç adet çiğnenip yenildiğinde elmanın temin ettiği faydaları temin eder.

Hazmı kolaylaştırır. Mide ekşimesinde, mide gazında, mide ağrısında, yemeklerden sonra meydana gelen ağırlığı gidermede ve bağırsakları yumuşatıcı ve gazını giderici olarak 3- 5 adet çiğ nohut yemek kafidir veya toz haline getirilip yarım 1 çay kaşığı su ile içilir, Nohut yaprakları kaynatılıp içilirse idrar söktürücü olarak böbrek ve mesanedeki kum ve taşları döker. Siyah nohut kaynatılır, suyu içilir. Daneleri de bademyağı, turp ve kerevizle birlikte yenirse böbrek ve mesanedeki kumları döker. Siyah nohut idrar söktürücü olarak daha faydalıdır. Siyah nohut sirke ile ıslatılır, 1 gece bekletilir, sabah aç karna suyu içilirse tenasül uzvunu güçlendirir. Siyah nohut dere otu, kimyon ve zeytinyağı ile pişirilerek yenilirse soğuktan meydana gelen ağrıları, mafsal ağrılarını, felci, organ kireçlenmelerini iyi eder.

Haricen: Haşlanmış nohut lapa halinde şişliklere konulursa şişlikleri giderir. Nohut 24 saat ıslatılır, bu su yüzdeki lekelere sürülürse lekeleri geçirir. Nohut ruhu omurilik felcinde, omurilik iltihabında ve organ kireçlenmelerine karşı ve mafsal ağrılarında masaj yapmak sureti ile kullanılır. Nohut yağı Temreğide sürülürse temregiyi geçirir, ıslatılan nohut suyuyla temreği yıkanırsa aynı faydayı temin eder. Siyah nohut toz haline getirilir, habis yaralara, husye şişlerine, cilt kanserine, uyuza yakı gibi konulursa geçirir.


NOHUT AÇIKLAMA 4

Bitkisel protein içerir. Kalsiyum, fosfor ve diğer mineralleri içerir.
Bitkisel protein kaynağı olarak faydalıdır.
Gelişmeye yardım eder.
Nohut kilo aldırır.
İdrar söktürücü özellik gösterir.
Bağırsak kurtları için kullanılır.
Hazım sistemini yumuşatıcı etki gösterir.
Soğuk algınlığına faydalıdır.
Sarılık hastalığı için kullanılır.
Anne sütünü artırır.

Sarı Leblebi:

Mide suyunu alır.
Zayıflamak isteyenler açlığını beyaz leblebiyle bastırabilir.
Karaciğer rahatsızlığı olanlar fazla yerse rahatsızlık verebilir.


NOHUT AÇIKLAMA 5

Özellikleri


• Baklagillerden çiçekleri sarımtırak, meyvesi baklamsı bir bitki ve bu bitkinin yuvarlak tanesi.

• Mizacı steak ve rutubetlidir,

Faydaları

* Nohudun siyahi kırmızısından kırmızısında da beyazından daha kuvvetlidir.

* Gaz yapar, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder.

* Meniyi ve sütü, cilde güzellik verir.

* Maya, hamur içinde ne iş yaparsa, nohut ta vücut içinde onu yapar


NOHUT AÇIKLAMA 6

Ülkemizin her tarafında yetişir. Yetiştiği toprağın cinsine göre geç veya çabuk pişer.

Kullanma şekli: Kalorisi ve besin değeri oldukça yüksektir. içeriğinde fosfor, potasyum, kalsiyum, demir, kükürt, B vitaminleri ve protein bulunur. 100 gr. nohut 360 kalori, yaklaşık 20 gr bitkisel protein, 5 gr. yağ ve 61 gr. karbonhidrat içerir.

Önerilen Hastalıklar: Vücudu ve mideyi kuvvetlendirir. iştah açıcı özelliği vardır. Anne sütünü artırır, idrar yollarını dezenfekte ederek, yanmaların geçmesine yardımcı olur. Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Mideyi kuvvetlendirir, bağırsakları yumuşatır ve bol idrar söktürür. Vücuttaki damarları açar. Cinsel isteği ve gücü arttırır. Sesi açar ve öksürüğü keser. Göğüs kanserine karşı koruyucudur. Vücutta fazla su toplanmasını önler. Östrojen hormonunu dengeleyici etkisi ile özellikle menopoz döneminde faydalıdır.

Kullanma şekli: Yemeklerde sebze olarak kullanılır. Ayrıca, leblebi yapımında da kullanılır. Nohut toz haline getirilip derideki yara ve kaşıntılara sürülürse iyi gelir.

Yan etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp