Nar

NAR AÇIKLAMA 1

Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından çok zengin bir meyve olan nar, B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındırır.

Faydaları: Harareti keser. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir. Çarpıntıyı giderir. Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta cilt ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur. Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür. Damar serliğini önler ve damarları açar. Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelir. Cilt sağlığı için de faydalıdır. Nar suyu sesi açar.


Kullanılışı: Narın meyvesi, meyve kabukları, nar ağacının kökleri ve dallar ile kök kabukları kullanılır. Nar tanelerini saran zar hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Narın kabuklarını çay yapıp içilirse ishali keser. 2–3 gün boyunca sabahları aç karına içilip öğleye kadar bir şey yenilmezse bağırsak kurtlarını döker.

Haricen: Nar ağacının kurutulmuş kök, gövde ve dal kabukları yakın zamanlara kadar en etkin tenya düşürücü olarak kullanılmıştır. Ancak, içerdiği alkaloitlerin insan için de birtakım zehirleri içermesi nedeniyle, bu kabuklar günümüzde kullanılmamakta, yerine, nar meyvesinden elde edilen infüzyondan yararlanılmaktadır.

• Ayrıca nar kabuklarının infüzyonu peklik vericidir. Narın çiçek ve tohumlarının sıkılmasıyla elde edilen su da aynı amaçla kullanılır.
• Olgun nar meyvesinin sıkılmış suyunun içilmesi ya da tanelerinin yenilmesi idrar söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve güçlendirici (tonik) etkiler sağlar.
• Doku ve damar büzücü etkileri nedeniyle, nar meyvesinin kabuklarının kurutulup toz halinde öğütülmüş hali, yaralarda kanı kesici olarak kullanılır.
• Aynı tıbbi nitelikleri nedeniyle, bu kabuklardan elde edilen dekoksiyon ağır diyare ve hatta dizanteriye karşı kullanılabilir.


NAR AÇIKLAMA 2

(Punica granatum L.)

Narların geleneksel olarak Rosh Hashanah ve Sukkot Yani bayramlarında yenildiğini biliyor muydunuz? Meyvede bu çekirdek sayısı Tevrat''ta ki emirlerle aynı sayıdadır--613!

Narın Hikayesi Nedir?

Erik ismi Latincede "elma" anlamına gelen pomum ve "tarıeli" "çekirdekli" anlamına gelen granatum kelimelerinden oluşmuş. Dünyada tüketilen yaklaşık on dört nar çeşidi bulunmaktadır. Bir Devletler''de en bilinen çeşidi "Mükemmel"dir. Diğer sevilen devletleri "Grerıada", "Eski Bayir" ve "Eski Mükemmel"dir.

Narın Tarihi

Erikler bilinen en eski meyvelerden biridirler ve İran ile Kuzey Hindistan'' da ortaya çıktıkları düşünülmektedir. Nar Mısır mitoloji ve sanatında görünmüştür, aynı zamanda Mısırlılar tarafından giderici özelliğinden dolayı çöle taşınmıştır. İspanyada ki zehir Granada Fas döneminde meyveden sonra tekrar adlandırılmıştır. İspanyol fatihleri meyveyi ı500''lerin başında Amerika''ya getirilmiştir.

Nerede Yetişirler?

Narlar Asya, Orta Doğu, Akdeniz bölgesi ve Birleşik Devletler boyunca bolca miktarda yetişir. Kaliforniya''nın San Joaquin Vadisi bahçesine ev sahipliği yapmaktadır.

Neden Nar Yemeliyim?

Narlar C vitamini ve birçok değişik antioksidan çeşidi açısından iyidir. Narların ana antioksidan faaliyeti delphinidin, cyanidin ve pelargonidin adındaki üç antioksidandan gelmektedir. Nar suyu polifenol bileşimi yeşil çaydan üç kat daha fazladır. Polifenol yapılması kalp hastalığı ve kanser önleyici alanlarda çok daha umudu vardır.

Doğal İlaçlar

Hindistan''da narlar besin koruyucu, antiseptik ve dezenfekte olarak kullanılmaktadır. Yunan hekim Dioscorides oral ve bozukluklarda sık sık narı tavsiye etmiştir. Nar suyu kronik yüzünden sıkıntı çeken kişilere yardımcı olabilir.

Tam Bir Hayat Kurtaran!

ANTiMiKROBiYAL: Laboratuar deneylerinde narla tehdit eden çeşitli bakterileri yok etmede etkili olduğu saptır.

DOLAŞıM SiSTEMi HASTALıKLARı: İnsanlar ve üzerinde yapılan farklı çalışmalar nar suyu ilavesinin yağlı yollarının gelişimini önlemeye yardımcı olduğunu saptamıştır. Kardiyoloji Gündemi''nde yayınlanan kalp ile ilgili bir araştırmada araştırmacılar üç ay boyunca her gün nar suyu içen da kalp fonksiyonunun düzeldiğini gözlemlemiştir.

KANSER: insanda ki göğüs kanseri hücrelerinin kullanılan bir hücre çalışması nar özü tedavisinin kanser hücrelerinin önemli ölçüde engellediğini ve hücre ölümünü arttırdığın saptanmıştır. Başka bir hücre çalışması nar suyunun kolon kanserinde ki iltihap hücre belirtilerini azalttığını gözlemlemiştir. Enfeksiyon tedavisinden sonra belirli prostat antijeni(PSA)değerleri erkekler, her gün nar suyu tükettiklerinde hücre ölümlerin yükselme ve hücre çoğalmalarında azalma olmaktadır. Diğer bir ise narın prostat tümörü gelişimini önlemedeki gelmektedir.

HİPERTANSiYON: Hipertansiyon hastalarını kapsamına araştırmada on dört gün boyunca 220gr nar suyu tüketen hassas sistolik kan basıncında ve çarpıntı riskinde yüzde otuz altı gözlemlenmiştir.

KEMİK KAYBI: Bir hayvan çalışması iki hafta boyunca farelere verilen nar özünün kemik kaybını önemli ölçüde azalttığını saptanmıştır.

Nar ile İlgili ipuçları:

SEçiM VE SAKLAMA:

• Ağır, sıkı, sulu, parlak ve düzgün narları seçin.
• Narlar yaklaşık bir ay saklanabilmeleri için soğuk, karanlık yerlerde muhafaza edilmelidir. Eğer buzdolabında muhafaza ederseniz iki aya kadar saklanabilirler.
• Çekirdekleri üç güne kadar buzdolabında ve hava geçirmez kaplarda altı aya kadar dondurucuda saklanabilir.
• Nar suyu dondurucuda altı aya kadar muhafaza edilebilir.

HAZıRLAMA VE SERVİs ÖNERİLERİ:

• Çekirdeklerini çıkarmak için tacının bitimini kesin ve kabuğunu dik olarak tepesinden dibine doğru kesin.
• Narları bir kase suya koyun ve parçalarını ayırın. Çekirdekleri ve zarı dibe batacak ama kabuğu yüzecektir.
• Suyunu çıkarmak için çekirdeklerini mutfak robotuna koyup suyu çıkana kadar karıştırın ve çekirdeklerini süzgü ile süzün.
• Süsleme: nar çekirdeklerini tatlılara ve salatalara serpin.
• Nar suyu salamura, sos, sirke, reçel ve meyve suyu yapmakta kullanılabilir.

Tavuk ya da Hindi için Nar

ŞefKyle Shadix
Servis: 12 kişilik (1 /4 kase) • Hazırlama ve Pişirme Süresi: 22dk Bu sos her şeyin üzerinde harika tat verir! Bir kase agave şurunun üçte biri eğer arzu ederseniz balın yerine konulabilir. Bu tabeş adet enerji verici malzemesi ile muhteşemdir.

MALZEMELER:

2 kase %100 nar suyu
1 kase nar çekirdeği
1 kase bal
1 limon ya da portakal
340gr taze ya da donmuş yaban mersini (3 kase)

HAZIRLANIŞI : Nar suyu ve balı tavaya dökün; kaynamaya bırakın. Yabanmersinini ekleyin ve ara sıra karıştırarak yabanmersinleri patlayana kadar 10 ile 12 dk yavaşça kaynatın. Limon ya da portakalı ve nar çekirdeklerini içine karıştırın ve soğumaya bırakın.

BESİN ÖĞELERİ :

Kalori: 210;
Toplam yağ: O g;
Doymuş yağ: O g;
Kolesterol: 0
Sodyum: O mg;
Toplam karbonhidrat: 57g;
Lif: 19;
Şeker: 52g;
Protein:O g.


NAR AÇIKLAMA 3

Nar (Punicaceae) familyasından olan çalı bitkisidir. Dallanan bir bitkidir, yaprakları dilsi şekilli ve yeşildir. Kırmızı renkli çiçekleri vardır, meyveleri yuvarlak olup bazı çeşitlerde tek bir meyvenin ağırlığı 700-900 gr. kadar olur. Türkiye''de nar, hem yabani halde bulunur hem de bahçelerde yetiştirilir.

Nar tedavi amacı ile yüzyıllar öncesinden Mısırlılar, Yunanlılar ve Türk halkları tarafından kullanılmakta idi. Çok eski zamanlardan bu yana tedavi de kullanılmasına rağmen, nar, ilmi tababete ancak 1807 yılında dâhil edilmiştir. Türüne ve çeşidine bağlı olarak narın meyvesi tatlı ve ekşimiş olabilir. Nara ekşimiş tat veren onun suyunda olan limon asididir. Yabani nar suyunda % 5-9, bahçelerde yetiştirilen narda ise % 2-4'' e kadar limon asidi olur. Nar meyvesinin kabuğunda % 22-39 oranında yumuşatıcı madde vardır. Nar suyunda çok miktarda şeker ve C vitamini de vardır. Yetiştirilen nar suyunu böbrek hastalıklarında ve kalp damar hastalıkları zamanında içmek faydalıdır. Şeker hastaları içinde faydalıdır. Uzun yıllardır Azerbaycan''da nar suyundan nar şurubu yaparlar. Nar şarabı midenin sindirim prosesini kolaylaştırır ve iskorbüt hastalığının giderilmesinde çok iyi sonuç verir, susuzluğu giderir, vücudu kuvvetlendirir.

Genellikle narın çok çeşidi vardır. Nardangıda sanayisi için limon asidi üretilir. Narın tıpta çok büyük önemi vardır. Aynı zamanda narın kabuğundan mide rahatsızlığı zamanı ve ishal zamanı faydalanılır. Narın çiçeklerinden de birçok hastalık durumunda başka bitkilerle birlikte karışım yapıp demleyerek hastalara içirirler


NAR AÇIKLAMA 4

Bağırsak solucanlarını düğücücü
Büzücü
Nar tohumları eski Yunanlılar zaça
Çından beri bağırsak giderlerini açar
Örnek için bir ilaç olarak kullanılmıştır.
Meyve kabuğunun yüksek tanen içeriği onu dâhili ve harici kulla Nimler için mükemmel bir büzücü yapar, deri problemleri, boğaz ve ağız tahrişleri için gargara, vajinam akıtma ve ishal için.

Uyarı: Kabuğun aşırı dozları kramplar, kusma ve diğer hoş olmayan etkilere neden olabilir!


NAR AÇIKLAMA 5

Nargiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdunun Doğu Akdeniz havzası olduğu sanılan nar yumuşak iklimli, sıcak ve kurak yerleri; kalkerli, derin ve yumuşak toprakları seven; aynı adlı meyvesi yenen ve 4-5 m''ye kadar boylanabilen küçük ağaçtır. Akdeniz bölgesinden Japonya''ya, öte yanda ABD''nin güneyi ile Güney Amerika Kıtası''na kadar yayılmış olup kimi yerde meyvesi için, kimi yerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde bolca, ayrıca iklimi uygun olan diğer bazı yerlerde de yetiştirilir.

Kimi türlerinde, kışın dökülmeyen yaprakları genelde kısa saplı, kenarlar düz, ucu sivri, parlak ve karşılıklı dizilmiş durumda bulunur. Mayısta başlayıp yazın da açan özel nar kırmızısı renkli, süsleyici özellik taşıyan çiçekleri, çok kısa saplı, tek tek ya da 2-3 tanesi bir arada olur. iri bir portakal kadar büyüyebilen meyvesinin dış kabuğu, bir ucunda dişli bir taç taşır, esmer kırmızı ya da sarımsı yeşil renkte olur. Bu kabuğun içinde tatlı, mayhoş ya da ekşi ve kırmızı, pembe, kirli beyaz ya da sarımsı olan etli taneler bulunur. Bu tanelerin içinde de bitkinin tohumunu taşıyan sert kabuklu çekirdekleri vardır. Bitki, tohumları ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Nar ağacının kök, gövde ve kabuklan nişasta, mannit, reçine, tanen ve birtakım asitlerle alkaloitler içerir. Narın meyvesinde ise meyve şekeri, potasyum, magnezyum, C vitamini ile eser miktarda diğer mineraller bulunur. Nar, meyve olarak yenildiği gibi sıkılıp suyu çıkarılarak, şerbeti ya da şurubu yapılarak tüketilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı

Bitkinin tıbbi etkileri ile bunlardan yararlanma yöntemleri aşağıda verilmiştir:

• Nar ağacının kurutulmuş kök, gövde ve dal kabukları yakın zamanlara kadar en etkin tenya düşürücü olarak kullanılmıştır. Ancak, içerdiği alkaloitlerin insan için de birtakım zehirleri içermesi nedeniyle, bu kabuklar günümüzde kullanılmamakta, yerine, nar meyvesinden elde edilen infüzyondan yararlanılmaktadır.

• Ayrıca nar kabuklarının infüzyonu peklik vericidir. Narın çiçek ve tohumlarının sıkılmasıyla elde edilen su da aynı amaçla kullanılır.

• Olgun nar meyvesinin sıkılmış suyunun içilmesi ya da tanelerinin yenilmesi idrar söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve güçlendirici (tonik) etkiler sağlar.

• Doku ve damar büzücü etkileri nedeniyle, nar meyvesinin kabuklarının kurutulup toz halinde öğütülmüş hali, yaralarda kanı kesici olarak kullanılır.

• Aynı tıbbi nitelikleri nedeniyle, bu kabuklardan elde edilen dekoksiyon ağır diyare ve hatta dizanteriye karşı kullanılabilir. Yukarıda sözü edilen infüzyon şöyle hazırlanır ve kullanılır: Soyulan narın kabuklan iyice kıyılır. Bunlardan 3-5 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu infüzyondan, sabah ve akşamları olmak üzere günde iki kez birer bardak alınabilir.

Dekoksiyon da aynı miktarda nar kabuğunun 1 bardak suyla kaynama noktasına kadar ısıtılıp daha sonra 10-15 dakika daha kısık ateşte ısıtılmasının sürdürülmesiyle hazırlanır. Dekoksıyonun alınma dozajı da aynen infüzyonunki gibidir.


NAR AÇIKLAMA 6

Ekşi ve tatlı nar olmak üzere iki çeşidi vardır.
Ekşiliği içerdiği limon asidinin fazlalığından ileri gelir.
Kökünün ve gövdesinin kabukları nişasta, tanen, reçine, asitler ve alkolait içerir.
Şeker, vitamin ve madensel tuzlar içerir.
Zayıf insanlar için iyidir.
İshal kesici etkisi vardır.
Mide bağırsak hastalıklarına faydalıdır.
Mide gazı ağrılarına faydalıdır.
Nar, mideye iyi gelir ve mide iltihabına karşı faydalıdır.
Kalbi kuvvetlendirici etkisi vardır.
Kalp çarpıntısına faydalıdır.
Boğaz, göğüs ağrılarını ve öksürüğü keser.
İshali ve kusmayı engeller,
Diş çürümesini önler.

Kullanılışı 1: Nar şurubu ateşi ve ağrıları keser ve susuzluğu giderir. Bal ile nar karıştırılır yenirse kalp hastalıklarına karşı faydalıdır. Astıma faydalıdır. Nar suyu karaciğer hastalıklarına ve safraya faydalıdır. Böbrek hastalıklarında faydalıdır. İdrar söktiirücü etkisi vardır.Şeker hastaları için nar ekşisi faydalıdır. Yüksek tansiyona faydalıdır. Hemoroid için faydalıdır.Romatizma ağrıları ve eklem iltihapları için kullanılır. Deniz tutmasına iyi gelir.

Kullanılışı 2: Çekirdeği dövülüp bal ile karıştırılırsa yaralara karşı faydalıdır.

Kullanılışı 3: Nar çiçeğinden 3 tane yutmak, göz ağrısına iyi gelir.

Kullanılışı 4: Nar kabuğu ve nar kökü kabuğu kaynatılır suyu balla tatlandırıldıktan sonra sabahları aç karına içilirse, şerit düşürücü etkisi vardır, bağırsak kurtlarını döker. Nar kabuğundan şerit düşürmek için ilaçlar yapılır.

Kullanılışı 5: Nar kabuğunun suyu, ishal ve mide bağırsak hastalıkları için faydalıdır. Meyvesinin kabuğu suda kaynatılır elde edilen çayı içilirse ishale karşı iyi gelir. Kabuğunun suyu; kanamayı ve ishali durdurur.

Kullanılışı 6: Kabukları ve çiçeği çay gibi demlenir ve bu su ile gargara yapılırsa ağız ve diş eti hastalıklarına faydalıdır.

Dikkat: Hamilelerin fazla nar yemesi tavsiye edilmez.


NAR AÇIKLAMA 7

Hayatımızdaki Yeri:
Aşurenin de güllacın da, olmazsa olmaz süsüdür. Onu yalnızca süs zannetmek büyük hata olur. Çok değerli bir meyvedir. En çok meyve suyu olarak tüketilir. Nar ekşisi adı verilen sosunu yapmak çok kolaydır. Nar pekmezi (Nar Ekşisi) : 2 kg nar sıkılır. 1 kg şeker, 1 bardak su ve 2 limon karıştırılıp kaynatılırsa nefis bir salata veya kısır sosu elde edilmiş olur. Çiğköftenin yanına da çok yakışır.

Yararları

a) C vitamini deposudur.

b) Kan yapar.

c) Çok iyi bir antioksidandır; bağışıklık sistemini korur.

d) Çarpıntıya iyi gelir.

e) Güçlü bir idrar söktürücüdür.

f) İshale karşı etkilidir.

g) Bağırsak parazitlerinden biri olan tenyanın baş düşmanıdır. Bu amaçla yendiğinde, birkaç saat sonra müshil de alınması gerekir.

h) Potasyum ve demir açısından çok zengindir.

i) Vücudumuz için önemli mineraller olan demir ve potasyum içeriğine sahip bir meyvedir.


Kimlere Yaramaz: Midesi hassas olanların dikkatli tüketmelerinde yarar vardır. Fazlası, kimseye tavsiye edilmez.


NAR AÇIKLAMA 8

Latince Adı:
Punica Granatum.

Bitki: Haziran-Temmuz aylarında koyu kırmızı, nadiren beyaz çiçekler açar. 2-5 metre yüksekliğinde bir ağaçtır.

Yetiştiği Yerler: Nar ağacı Batı Asya''da bol miktarda bulunmaktadır.

Bununla beraber ılıman iklime sahip ülkelerde ve Akdeniz bölgesinde de yetiştirilmektedir. Memleketimizde de tüm Anadolu''da bilhassa Ege ve Akdeniz kıyılarında meyvaları için yetiştirilmektedir.

Tarihçe: Nar Akdeniz geleneklerine göre hem şifalı hem de büyülü özellikleri olan bir bitkiydi. Fenikeliler ve Mısırlılar narı kutsal bir bitki olarak kabul edip, dini ayinlerlnde kullanıyorlardl. Eski Yunan paralarının bir çogunda nar resmi tanrıların başının yanında mevcuttur. Eski zaman hükümdarları, saraylarında verdikleri ziyafetler ~onunda hazmettirici olarak nar suyu .ıçer/erdi. Bu durum 17. yy. gezgini;

Çelebi tarafından da belirtilmiş-tır. 15. yy. Osmanlı hekimi Hızır Hacı endişe ve huzursuzluğa karşı nar onermektedir.

Kullanılışı: Nar ağacının kabukları çiçekleri, tohumları, meyva/arı ve ka bukları ilaç olarak kullanılır.

Nar ağacından her mevsimde kabukları alınabilirse de yaz mevsimi sonlarında alınan kabuklar daha makbul sayılırlar. Bu kabuklar kök, gövde veya kalın dallardan alınabilir.

Odunlar kesildikten sonra yağmurdan korunmak için üstü kapalı bir yerde birkaç gün bekletilip soyulur. Alınan kısım kökler ise suyla yıkanıp temizlenir ve öyle bekletilir. Kabuklar elde edildikten sonra bir müddet daha korumaya bırakılarak ilaç maddesi elde edilmiş olur.

Meyva kabukları ve çiçekleri suyla kaynatılıp bu şekilde kullanılır.

Nar ise, besin olarak kullanılan güzel bir meyvedir. Nar tohumları sıkılarak nar suyu elde edilir ve bu su kullanılır.

İçindeki Maddeler: Kök ve gövde kabuğu nişasta, mannit, reçine, triterpenik asitler, tanen, pelletierin, isopelletierin ve metilpelletierin isimli alkaloidleri içerir. Meyva kabuğu ve çiçeklerde ise yine yukarıda saydığımız alkaloidleri ve tanen vardır.

Tıbbi Etkiler: Nar ağacı, çiçeklerinin güzelliği ve meyvalarının güzel tadı ile Asurlular ve Mısırlılar tarafından bilinmekte idi. Eski Romalıların nar ağacının kök kabuklarını bağırsak şeritierine karşı kullandıkları anlaşılmaktadır. Pelletierin zehirli bir alkaloid olup, önce tenyayı etkisiz hale getirir.

Sonra öldürür. Saf alkaloid yerine kabukların kullanılması daha iyidir. Çünkü kabuklardaki tanen zehirli alkaloidi bağlayarak emilmesini engeller. Pelletierin şerit harici bağırsak parazitlerine etkisizdir. Bu ilaç bazen kusma, baş-dönmesi, görme bozuklukları ile başlayan zehirlenmeler yapabileceğinden çok dikkatli kullanılmalıdır. 60 gr. narkökükabuğu 1 lt. ılık suda 24 saat bekIetilir. Daha sonra 0.5 lt. su kalıncaya kadar kaynatılır.

Bal ile tadlandırılıp birer saat ara ile 3 defada içilir. Diğer bir kullanım şeklinde Narkökü kabukları kullanılacağı zaman toz haline getirilip 6 saat kadar suda tutulur, hafif ateş üzerinde ısıtılarak yoğunlaştırılır. Bal veya şeker ile tadlandırılıp yarımşar saat ara ile 2 veya 3 defada içilir. 2 saat sonra da müshil içilerek bağırsaklar boşaltılır.

Nar meyvası kabuğu, çiçekleri ve narsuyu kabız yapma özelliği sebebiyle ishale karşı kullanılır. 50 gr. nar 1 lt. suda kaynatılır günde 2-3 bardak içilir.

Bu sıvı ağız ve boğaz iltihaplarında gargara olarak vajinal akıntılarda ise vaginal duş şeklinde de uygulanabilir.

Nar suyu idrar arttırıcı ve kuvvet vericidir. Aynı zamanda eklem iltihapları ve yüksek tansiyona tavsiye edilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp