Nane Esansı

Nane Esansı :

Nane bitkisinin (Mentha arvensis L. var. piperascens HOLMES ex CHRISTY) taze çiçekli otunun su buharı destilasyonu ve mentolün kısmen ayrılması ile elde edilen esansın kademeli destilasyon ile arıtılarak elde edilir. Esansın bileşiminde % 3-17 ester (mentilasetat olarak), enaz % 42 serbest alkol (mentol olarak) ve % 25-40 keton (menton olarak) bulunur.

Etkısı: Gaz gidericidir, safra salgısını artırır, mikrop öldürücü etkisi vardır, balgam söktürücüdür ve serinletir.


Kullanıldığı yerler: Dahilen: Mide-bağırsak ve safra şikayetleri ve ona bağlı gaz oluşumu halinde ve soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolları hastalıklarında kullanılır. Haricen: kas ve sinir ağrılarında, soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolları hastalıklarında uygulanır.

Kullanılmaması gereken haller: Safra yollarının tıkalı olması, safra kesesi iltihabı ve ağır karaciğer hasarı halinde uygulanmaz. Safra kesesinde taş varsa hekim tavsiyesi ile kullanılabilir. Küçük çocukların yüzüne ve özellikle burnuna tutulmamalıdır. Şok ile boğulma meydana gelebilir.

İstenmeyen Etkileri: Hassas kişilerde mide şikayetleri görülebilir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Dahilen: Günlük ortalama kullanım miktarı 3-6 damla esans. Sabah ve akşam bir kesme şekere 3 damla esans damlatılarak yenir.

Kaynar suya 3-4 damla esans damlatılarak buharı solunur (buhar banyosu).Haricen: İlgili bölgeye (soğuk algınlığı halinde sırt ve göğüse) birkaç damla esans damlatılarak ovulur. % 5-20 esans ihtiva eden yarı katı ve yağlı ilaçlar ile % 1-5 esans ihtiva eden burun kremi kullanılabilir.

Uyarı: Emzirme döneminde annenin göğüs ve göğüs çevresine sürülmemelidir, çocuk zarar görür. Zedelenmiş cilde ve göze sürülmemelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp