Enginar

ENGİNAR AÇIKLAMA 1

Bilinen Bileşimleri:
Çok iyi bir besindir. Terkibinde cynarİne vardır.

Özellikleri:
Akdeniz ülkelerinde yetiştirilir. Kökü yıllarca yaşayıp, her ilkbaharda yeniden süren dikenli bir bitki ve bunun sebze olarak yenen iri topuz biçimindeki yeşil çiçeğidir. Killi, kumlu ve rutubetli topraklarda yetişir. Çok iyi bir besindir. İçeriğindeki luteolin maddesi sayesinde kötü kolesterol LDE'yi düşürür. İyi kolesterol HDL'yi yükselterek de kalbi korur. Zehirli ve yorgunluk veren maddeleri idrarla dışarı atar. Beyin yorgunluğunu çabucak geçirir. Bedeni ve ruhi yorgunluk, sinir zafiyeti, sürmenaj olanları süratle iyiliğe kavuşturur. Kalp adelelerini kuvvetlendirir, kalbin kuvvetli ve sıhhatli olmasını sağlar. Enginar, karaciğerin en iyi dostudur. Süratle karaciğerin kendi kendini tamir etmesini, kuvvetlenmesini ve ifrazatının artmasını sağlar. Siroz ve sarılıkta faydalıdır. Böbrekleri çalıştırarak, kum ve taş döker. Mafsallarda ürat birikmesini önler ve romatizmaya faydalıdır. Şeker hastalarına çok fayda verir. Enginarda tabii olarak insülin yerini tutan madde vardır. Bununla kan şekerini düşürür

Önerilen Hastalıklar: İçeriğindeki luteolin maddesi sayesinde kötü Kolesterol LDL'yi düşürülmesine yardımcı olarak İyi kolesterol HDL'yi yükselterek kalbin korunmasına yardımcı olur. Zehirli ve yorgunluk veren maddeleri idrarla dışarı atılmasına yardımcı olur. Beyin yorgunluğunu çabucak geçirir. Bedeni ve ruhi yorgunluk, sinir zafiyeti, sürmenaj olanları süratle iyiliğe kavuşmasına yardımcı olarak kullanılabilir.

Kalp adelelerinin kuvvetlendirilmesinde, kalbin kuvvetli ve sıhhatli olmasına yardımcı olan bir gıda takviyesidir. Karaciğerin en iyi dostudur. Süratle karaciğerin kendi kendini tamir etmesini, kuvvetlenmesini ve ifrazatının artmasını yardımcı olur. Hepatit B ve Hepatit C rahatsızlıklarında ALT ve AST'nin düzenlemesinde tıbbi tedaviye destek olarak gıda takviyesi olarak kullanılabilir. Böbrekleri çalıştırarak, kum ve taş dökülmesinde tıbbi tedaviye desteklemek amacıyla gıda takviyesi olarak kullanılabilir. Mafsallarda ürat birikmesini önle-meye yardımcı olarak romatizmal semptomların azaltılmasında gıda takviyesi olarak kullanılabilir. Diabet semptomlarının azaltılmasına yardımcı bir gıda takviyesidir. Enginarda tabii olarak insülin yerini tutan madde vardır. Bununla kan şekerini düşürülmesine yardımcı olur. Enginar mide ve bilhassa bağırsakları dezenfekte ederek ishalleri durdurulmasın da yardımcı olarak kullanılabilir.

Şeker miktarını ayarladığı için şeker hastaları için çok faydalıdır. Bedensel ve ruhsal bitkinliği giderir. Vücuda dinçlik verir. Sinirleri güçlendirir. Cilt sorunu yaşayanların enginar tüketmeleri gerekir. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. Sarılıkta fay-dalıdır. Rahim ağzı kanserini önleyici olarakda kullanılmaktadır. Enginar sadece dış yapraklarının altındaki meyvesi için kullanılmaz, sapı, iç yaprakları da kurutulduktan sonra toz halinde drog yapılarak ve kür halinde haşlama şekliyle karaciğer, kan yağlarını tanzimlenmesinde, sindirim sistemi ve safra kesesi (asit salgılanmasını sağlayarak) rahatsızlıklarında kulanılmaktadır.

Yan Etkileri: Emzikli kadınlar,böbreklerinde veya mesanelerinde iltihap olanlar çok yememelidir.


ENGİNAR AÇIKLAMA 2

Enginar (Cynara Scolymus L.)

Marilyn Monroe' nun 1948 yılında, " enginarın yuvası" Kaliforniya, Castroville'de, enginar Kraliçesi olarak taçlandırıldığını biliyor muydunuz?

Hikayesi Nedir?

Enginarlar aslında devedikeni bitkisinin olgunlaşmamış çiçekledir. Yaprakları ve çiçek goncaları yenilebilir ama gövde kısmı yenmez. Enginarların, koyu mordan soluk yeşile kadar değişik renkli anları vardır ve Yeşil Küre, Çöl Küresi, Büyük Yürek ve İmparator Yıldızı gibi çeşitleri bulunur. "Kudüs enginarı" enginara benzer tadıyla sevilen ama aslında manolya familyasına ait olan ve Cyara scolymus L. İle alakası bile olmayan besleyici bir yumrudur.

Enginarın Tarihi

Enginarın anavatanı, büyük ihtimalle, Akdeniz'dir ve muhtemelen İtalya, Sicilya'dır. Antik Mısır yazılanda, enginarlar, kurban et ve bereket sembolü olarak görülürdü ve Ls. 77 yılı kadar eskilerde, Yunan ve Roma edebiyatımda enginarlardan bahsedilmişti. On altıncı yüzyıl Avrupa'smda, enginar, soyluların favori yiyeceklerin biriydi. Dünyanın en eski şitalı bitkilerinden biri olduğu düşünüyor. İspanyollar enginarı 1600 yılında Kaliforniya'ya getirdi ama 920'lere kadar Amerikalılar tarafından rağbet görmedi.

Enginar Nerede Yetişir?

En büyük ticari enginar üreticileri Fransa, ispanya, İtalya, Türkiye ve Birleşik Devletler'dedir. Birleşik Devletler'in enginar mahsulünün neredeyse yüzde yüzünü Kaliforniya sağlar ve Kaliforniya'nın Merkez Sahil çiftlik bölgesinin ortasında olan Castroville kendisine" dünyanın enginar merkezi" diyor. Castroville, Birleşik Devletler'in tek enginar işleme merkezine ev sahipliği yapmaktadır.

Neden Enginar Yemeliyim?

Enginarlar; C vitamini, folate, besleyici lif, magnezyum ve potasyum açısından zengin bir kaynaktır. Enginarlar, karaciğer sıvı üretimini harekete geçirerek sindirime yardımcı olan ve ayrıca iş arttırmaya yardımcı olabilecek cynarin fito kimyasalını içerir. Enginarlar, kendisine benzeyen Meryemana dikeninde de bulunan, flavonoidin içerir. Silymarinin, karaciğere koruma desteği verildiği ve kötü kolesterolün daha zararlı oksidatif forma dönüşmesi engelleyerek, kalp hastalıklarından koruduğu düşünülür. USADA'n 2004 yılına ait bir çalışmasına göre, enginar, en çok antioksidan içerir 100 yiyecek arasında yedinci sıradadır.

Doğal İlaçlar

Tarih boyunca, Mısırlılar ve Avrupalılar enginarın cinsel güç arttırdığına, gebe kalmaya yardımcı olduğuna inanmışlardır. Yunan ve Romalılar enginarı, vücutta düzen sağlamak ve mide bozukluklarını düzeltmek için kullanmışlardır. Enginar tüketiminin, safra kesesi ve karaciğerdeki zehri yok ederek kanın "temizlenmesine" yardım ettiği söylenmektedir. Enginar, ayrıca, yılan ısırmaları, anemi, ödem (şilik), kireçlenme ve kaşınmayı tedavi etmek için kullanılmaktadır.

Tam Bir Hayat Kurtaran!

YÜKSEK KOLESTEROL:
Araştırmacılar, enginar yaprağı özünün insanlarda kolesterolü düşürebileceğini keşfetti.

KAN DOLAŞIMI:
Denek farelerle yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, yabani enginarın, yeterli kan akışına sahip olmayan damar ve arterleri onardığını keşfetti.

SİNDİRİM SAGLIGI:
Hayvan deneklerin üzerinde yapılan çalışmalar, enginardaki kimyasalların, sindirim sistemindeki rahatsızlıkları durdurabileceğini gösterdi. Kimyasalların, bağırsaktaki kasılma hareketleri durdurdu. Ayrıca, insan deneyleri, enginar yaprağı özünün, ishal ve hazımsızlığın belirtilerini azalttığını gösterdi.

Enginar ile İlgili İpuçları

SEÇİM VE SAKLAMA:

• Enginar seçerken ağır, yaprakları sıkıca kaplı ve koyu yeşil olanları seçmeye dikkat edin.
• Enginarları, plastik poşet içinde, buzdolabında saklayın ve satın aldıktan sonra dört gün içinde kullanın.

HAZIRLAMA VE SERVİS ÖNERİLERİ:

• Enginarları iyi yıkayın.
• İstiyorsanız kökünü 1 - 1,5 kadar kesin. Kökü yenilebilir ve kesilmesi şart değildir. Zarar görmüş yaprakları ayırın.
• Buharda pişirmek de bir seçenek ama enginarı pişirmede en yaygın metot, enginarı bir tencereye koyup, üstünü kaplayacak kadar su ve bir yemek kaşığı zeytinyağı koymaktır. Suyu kaynatın, tencerenin kapağını kapatın ve ateşi kısın. 25- 30 dakika pişirin.
• Yemek için, pişirilmiş enginar yaprağını mayoneze veya zeytinyağı, tuz ve biberden oluşan karışıma batırın. Enginar yaprağının özünü, dişlerinizin arasında tutarak sıyırın. Enginarın göbeğinin tepesindeki ince iplikleri koparın ve "yüreği" ortaya çıkarmak için geriye kalan bütün kabuklarını soyun. Meyvenin içini dilimleyin ve aynı karışıma batırın Tadını çıkarın!
• Çabuk ve kolay bir yemek yapmak için, salata ve makarnalara kavanoz veya konserve enginar kullanın.
• Ekmek kırıntısı, sarımsak ve tereyağı karışımıyla yaprakları doldurun. 20- 25 dakika, 350 derece ısıyla fırında pişirin.
• Enginar, mayonez, tuz, biber ve su kestanesini karıştırarak muhteşem bir enginar sosu yapın.
• Enginarın eti salatalarda, soslarda veya sade olarak çok lezzetlidir. Buharda pişmiş enginar etinin üstüne zeytinyağı, pürüzlü karabiber ve biraz da tuz serpin.

BUHARDA PİŞMİŞ KİŞNİŞLİ ENGİNAR

Şef 1. Hugh McEvoy
Servis: 12 adet» Hazırlama ve pişirme süresi: 35 dakika Bu tarif 5 adet enerji deposu yiyecek içerir.

MALZEMELER:
1 kap mayonez
1 tutam kırmızıbiber
1su bardağı taze kişniş (Çin maydanozu) doğranmış
1 tutanı karabiber
1 yemek kaşığı taze yeşil limon suyu
1 tutam deniz tuzu
1 diş taze sarımsak, kıyılmış
6 adet taze enginar

HAZIRLANIŞ:
İlk beş malzemeyi, yiyeceğin tadını etkilemeyen bir kasede karıştırın. Gerekirse soğutun. Enginarları, büyük bir tencerede, buhar aparatıyla ya da buharın üstüne koyacağınız bir tel süzgeçte pişirin Çatal batırıldığında yumuşak gelene kadar, yaklaşık 25 dakika pişirin Servis etmeden önce, yapraklardaki suyun süzülmesi için, enginarlar ters çevirin. Enginarları sıcak servis edin. Kişnişli mayonezi soğanla servis edin.

BESİN ÖGELERİ:

Kalori: 147;
Toplam yağ: 15 gr.;
Doymuş yağ oranı: 2 gr. ;
Kolesterol: 7 mg. ;
Sodyum : 205 mg. ;
Toplam karbonhidrat: 3 gr ;
Lif: 3 gr;
Şeker: 18 gr ;
Protein : 2 gr.


ENGİNAR AÇIKLAMA 3

Bitki:
Anadolu ve Akdeniz ülkelerinde yetiştirilir. 50-200 cm yükseklikte, kısa köklü, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Birinci yıl dip yaprakları oluşan dip yapraklar rozet şeklinde dizilmiştir, sapsızdır, derin 1-2 parçalıdır,dikenli ve grimsi yeşil renklidir. Dip yapraklar 80 cm uzunluk ve 40 cm büyüklüğüne ulaşabilir. üst yüzeyi hafif alt yüzeyi çok tüylüdür. İkinci dikine uzayan gövde meydana gelir. Yumruk büyüklüğünde üst yaprakla çevrelenmiş çiçek kafası vardır, çiçekler mor renklidir, çok sayıda çiçek bir aradadır, çiçek tabanında sebze olarak yenen etli kısım bulunur.

ilaç etkili kısım: Taze veya kurutulmuş dip yapraklar kullanılır.Bileşiminde; kaffeoylchina asiti türveleri (cynarin vb.), acı madde (cynarcpikrin vb.) flavonoid ve luteolin glikosidi bulunur.

Etkisi: Safra salgısını artırır.

Kullanıldığı yerler: Karaciğer ve safra kesesinden kaynaklanan hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Bilinen alerjisi olanlarda, safra yollanır. Tıkalı olması durumunda kullanılmaz. Safra kesesinde taş olanlar hekim danışmalıdır.

İstenmeyen Etkileri: Yok İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 6 gr kurutulmuş yapraktır.

Kullanım şekli:
çayı şöyle hazırlanır: 1 çay kaşığı ince kıyılmış veya öğütülmüş kuru yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir.10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Yemeklerden 30 dakika önce birer fincan çay içilebilir. çayı içilirken ağızda biraz tutularak acılığı hissedilmelidir. Çayı soğuk hazırlanırsa daha acı ve daha etkilidir ve şöyle hazırlanılabilir: İnce kıyılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı yaprak 150 ml soğuk suda ara sıra karıştırılarak 2-3 saat bekletilir, süzülerek içilir.

Kullanım süresı: 6 haftalık kullanım süresi önerilebilir. Hazır ilaçlardaki etkili madde miktarına göre süre belirlenir, tarifine göre uygulanmalıdır.

Uyarı: Yeterli bilgi olmadığı için hamilelik ve emzirme dönemlerinde, 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Enginar kullanılırken aynı zamanda taş anasonu kökü ve ısırgan kullanılmamalıdır.


ENGİNAR AÇIKLAMA 4

latince Adı: Cynara scolymus

ingilizce: Artichoke

Almanca: Artischocke

Özellikleri: Rahim ağzı kanserini (cervix cancer) önleyici • kolestrol ve triglycerid düşürücü • safra kanalları ve safra kesesi şikayetlerine karşı.

Enginar, Antik Çağda Mısırlıların en önem verdiği sebzelerin başında gelirdi. Romalılar onun sindirimi kolaylaştırdığını çok iyi biliyorlardı. On altıncı yüzyıldan itibaren Avrupa'da, kralların menüsünden eksik olmayan bir besindi. .. Enginarın içerdiği en önemli etkin maddelerden biri cynarin maddesidir. Daha zengin olarak yapraklarında bulunur. Cynarin gerçek bir karaciğer dostudur. Aynı anda hem karaciğeri uyararak safra asidi salgılamasını, hem de safra kesesini uyararak safra asidinin bağırsağa dökülmesini sağlar. Bu sayede bağırsaklarda bulunan yağların daha hızlı bir şekilde geçişini (passage) ve parçalanmasını sağlayarak sindirimi kolaylaştırmış ve de hızlandırmış olur. Bağırsaklardan geçişin hızlanması kolestrol ve triglyseridin daha az absorbe edilmesi demektir

Cynarin, diüretik (idrar söktürücü), karaciğeri dejenere etme ve karaciğerin çalışmasını kolaylaştırıcı (hepatotonic) özelliği olan etkin bir maddedir. Karaciğerin safra asidi salgılamasında etkin rol oynayan diğer bir etkin madde de scolyrnoside dir. Scolymoside, zaten choleretic özelliği (safra kesesini uyayarak saf asidinin bağırsağa dökülmesini hızlandıran) uzun zamandan beri bilinen bir maddedir.

Enginar, kolesterol ve triglycerid düşürücüdür. Bu konuda ağırlıklı etkin madde luteolin ve cynarin'dir. Luteolin, halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL‘ nin oksitlenmesine engel olmaktadır. Bu sayede damar-sertliği (atherosclerosis) olarak bilinen rahatsızlığa karşı da önleyici güç göstermektedir. Yine, enginarda bulunan kolesterol ve trigliceridin düşürülmesinde yardımcı rol oynayan diğer etkin maddelerden bazıları ferulik asit, inulin ve beta-sitosterol'dür. Kolesterol, vücudu muzdaki bütün hücreler tarafından üretilir. Ağırlıklı olarak üretildiği organımız karaciğerdir. insan vücudu, ihtiyacı olan kolesterolün yaklaşık %70-80 ni kendi karaciğerinde üretmektedir. Sağlıklı bir yaşam için ihtiyacımız olan geri kalan yüzdeyi de dışarı dan besinler üzerinden alırız. Kolesterol insan sağlığı için hayati önem taşır. Kolesterol, dokumuzun temel yapı taşlarından bir tanesidir. Kolesterol yine bazı hormonların (örneğin, steroid hormonlar) temel yapı taşını oluşturur. Kolesterol aynı zamanda safra asidinin üretilmesi için gerekli olan ham maddedir. Ancak, günümüzün insanı daha çok kolesterol bakımından zengin besinleri tercih eder olduğundan, dışarıdan alması gereken kolesterolün çok fazlasını almaktadır. Yüksek kolesterolün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri zaman içerisinde kendisini göstermektedir

Eğer kolesterolünüz yüksek ise, enginar kürü uygulayarak düşürülmesine yardımcı olabilirsiniz. Karaciğerde bulunan cholestrin-7a-hydroxylase enzimi, yine karaciğer de bulunan kolesterolü safra asidine dönüştürmektedir. Oluşan safra asiti de buradan bağırsaklara taşınarak dışkıyla dışarı atılır. Enginarda bulunan linoleic asit, cholestrin-7a-hydroxylase enzimini aktive ederek, daha fazla kolesterolün safra asidine dönüşmesini sağlamaktadır. Burada hemen şunu belirtmekte fayda görüyorum, enginar kolesterolün düşürülmesi için bir ilaç olarak düşünülmemelidir. Daha çok kolesterolünüzün düşürülmesinde, kontrol altına alınabilmesinde veya engellenmesin de yardımcı veya destekleyici beslenme kürü olarak değerlendirilmelidir. Eğer, yüksek kolesterol probleminiz var ise, mutlaka bir hekime gidiniz ve önerilerini uygulayınız. Enginar kürünü de hekiminizin önerilerine paralel olarak rahatlıkla bir takviye olarak uygulayabilirsiniz.

Söz, kolesterolden açılmışken, Amerika'da 1995 yılında yayınlanan tıp ergisinde (American J. Clin. Nutr, 1995 , 61 : 1277-1283) kahvenin, kolesterolü yükseldiği klinik deneyler ile ortaya konmuştur. Buna sebep olan maddeler sırasıyla kahvede bulunan Arabi yağı ve diterpen'dir. Hemen bu konuda huzursuz olmaya gerek yok. Günde bir fincan içeceğiniz kahvenin, kolesterolü büyük oranda olumsuz etkileyeceği düşünülemez. Ancak, günde 3-4 fincan veya daha yukarısını tüketiyorsanız ve kolesterolünüz de yüksek ise bu taktirde yüksek kolesterole bağlı şikayetinizde kahvenin de önemli bir payı var demektir.

Sebze olarak tükettiğimiz enginarın içerdiği bir grup etkin madde ve bu etkin maddelerin medyatörleri enginara çok önemli bir önleyici özellik kazandırmak tadırlar. Enginarın, başka hiç bir sebzede bulunmayan ve spesifik (özel) olarak rahim ağzı kanserini (cervix cancer) önleyici özelliğinin olabileceğini gördüğümde bu sonuç beni şaşırtmıştır. Açıkça belirtmek isterim ki, bu sonuç beni gerçekten şaşırtmıştır. Daha doğrusu rahim ağzı kanserine karşı enginarın böyle bir potansiyel gücünün olabileceğini hiç tahmin bile edemezdim.

Enginarı her zaman taze olarak pazarlarda bulmak mümkün olmamaktadır. Süper marketlerin derin dondurucu sebze reyonlarında hazır dondurulmuş olarak sunulan enginarı da bu amaçla kullanabilirsiniz.

Normal olarak yirmi yaşından sonra bayanların yılda bir defa rutin olarak jinekologa giderek, rahim kontrollerini yaptırmaları önerilir. Bu kontrollerdeki amaç rahim kanseri riskinin oluşup oluşmadığını belirlemektir. Kısaca, rahim ağzındaki hücrelerin değişikliğe uğrayıp uğramadıklarını, enfeksiyon el bir durumun olup olmadığını, mantar olup olmadığını veya bazı etkin rol oynayabilecek bakterilerin var olup olmadıklarını zamanında belirleyerek, bunların ileride kanser hücrelerine dönüşümünü engelleyici önlemleri hekiminiz almış olabilecektir. Jinekolog oldukça basit bir yöntemle ucunda pamuk bulunan bir çubuğu veya fırça şeklindeki özel bir çubuğu rahim ağzına ve rahim boynuna değdirerek buradaki salgıdan numune alır. Alınan bu salgı örneği, mikroskop altında incelenerek, enfeksiyon, bakteri, mantar veya hücrelerde yapısal değişiklik olup olmadığına bakılır. Hekiminiz bu sayede ileride doğabilecek veya gelişebilecek sorunların ortadan kaldırılması için gerekli önlemleri önceden alma imkanı bulacaktır. Yine bu sayede rahim ağzı veya rahim boynu kanserine (cervix carsinoma) yakalanma riski hem en aza indirilmiş hem de erken teşhis imkanı sağlanmış olacaktır. Erken teşhiste tedavi oranı, diğer bir ifade tarzıyla, tamamen sağlığına kavuşma oranı çok yüksektir. Rahim ağzı kanseri kısa zamanda ortaya çıkan bir kanser türü değildir. Ortalama sekiz ile on yıl veya daha uzun zaman içerisinde gelişerek kansere dönüşür. Bu nedenle, rahim ağzı kanserine yakalanmak, ihmal ve tedbirsizlik sonucudur. Zamanında testlerini ve kontrollerini yaptırmak rahim ağzı kanseri riskini ortadan kaldırmak için çok,çok önemlidir. Bu nedenle bayanların altı ayda bir mutlaka jinekolog kontrolünden geçmeleri, onlar için hayati önem taşımaktadır. Ne acidırki, memleketimizde kadınlarımızın çoğu bu tür rutin kontrolleri yaptırmamaktadırlar veya da yaptıramamaktadırlar. Az gelişmiş ülkelerde meme kanserinden sonra ikinci sırayı alan rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı Amerika'da en son sırayı almaktadır. Bunun nedeni iseAmerika'da smear tarama testinin zorunlu olmasıdır.

Yukarıda belirtildiği gibi mikroskop altında incelenen numune, yunanlı hekim Papanicolaou adına izafeten PAP-Testi'ne göre sınıflandırılır. Bu sınıflandırma şekli kısaca Papsmear olarakta isimlendirilir. 1940'11 yıllardan beri bilinen ve kullanılan kanser tarama testi olup, bugüne kadar geliştirilmiş en etkili kanser erken tanı yöntemlerindendir.

PAP-1 Normal hücre gelişimini ifade eder.

PAP-2 Enfeksiyonsal durum veya iyi huylu hücre değişimleri 4 veya 6 ay sonra tekrar kontrole gelinmesi önerilir.

PAP-3 Şiddetli enfeksiyon el duruma veya önemli ölçüde hücre değişiminin varlığına işaret eder ki, mutlaka daha detaylı inceleme gerektirir.

PAP-3D Orta derecede iyi huylu hücre değişimi anlamına Gelir ki, üç ay sonra mutlaka tekrar kontrol edilmesi gerekir.

PAP-4a Büyük oranda hücre değişikliği anlamına gelir ve rahim boynu kanserinin başlangıcı şüphesi olarak yorumlanır.

PAP-4b Büyük oranda hücre değişiklikleri var demektir ve rahim boynu kanseri şüphesinin göz ardı edilmemesi gerekir.

PAP-5 Kötü huylu rahim boynu kanseri hücreleri veya diğer kötü huylu kanser hücrelerinin bulunma ihtimali çok yüksek demektir.

PAP-4a, PAP-4b ve PAP-5 sınıfına giren sonuçlar biyopsi (parça alımı) gerektirir. Eğer, PAP-4D test sonuçları ileri zamanlarda da tekrar ediyorsa bu taktirde de biyopsi yapılması gerekir. Değerli okuyucu, bu konuda size en iyi yorumu ve önlemleri hekiminiz sunacaktır.

Laboratuar inceleme sonuçlarına göre rahim ağzı (cervix) kanseri risk grubunda onlara mükemmel bir takviye ve önleyici olarak haftada 2-3 defa öğünlerinde çok az suda haşlanmış enginar tüketmelerini özellikle tavsiye ederim. Haşladıkları suyu da dökmeyip içmelerinde çok büyük faydalar vardır. Bu kürü uygularken mümkün olduğu kadar yağ kullanmamaya özen gösteriniz. Eğer, yağsız olarak tüketilmesi çok zor geliyor ise, ancak sıvı yağ kullanılmalı ve porsiyon başına bir tatlı kaşığını geçmemelidir. Ne kadar az yağ kullanılır ise o kadar etkilidir. Mümkün olduğu kadar enginarın taze olanını tercih ediniz. Süpermarketlerin derin donduruculu sebze reyonlarında bulabileceğiniz enginar da bu amaçla kullanılabilir. Ancak, pazarlarda tazesi bulunuyor ise, öncelikle tazesi tercih edilmelidir. Enginar kürü rahim ağzı kanserini önlüyormuş diyerek hekime gitmeme veya artık kontrole gitmeye gerek yok gibi bir hatanın kesinlikle yapılmaması gerekir. Hekim kontrolüne ve önerilerine ilaveten enginar kürünü yukarıda izah edildiği şekilde uygulayabilirsiniz.

Enginar birkaç tane, kan şekerini düşürücü etkin maddeye de sahiptir. Bunlardan en önemlisi inulin maddesidir. Enginarın pişirilmesi esnasında içerdiği inulin maddesi, fruktoz'a (meyve şekeri) dönüşmektedir. Bu dönüşüm şeker hastaları için bir avantajdır; Çünkü, fruktoz için insulin hormonunun salgılanmasına gerek yoktur. Örneğin, mutfaklarımızda kullandığımız normal toz şekerin tüketilmesi halinde, pankreas, insulin hormonu salgılayarak kan şekerimizin kandaki seviyesinin normal sınırlarda kalmasını sağlar. Şeker hastalarında pankreas sağlıklı çalışmadığından insulin hormonunun salgılanması da yeterli düzeyde olamayacağından, kan şekerinin dengelenmesi ve normal düzeylerde seyretmesi sağlanamayacak ve kan şekeri de yükselme gösterecektir.

Almanya'da, Würzburg Üniversitesi Tıbbi-Bitkilerin Gelişim Tarihi Kürsüsü öğrencileri, enginarı "2003 yılının tıbbi bitkisi" olarak seçtiklerini açıkladılar.

Enginar, hazmı kolaylaştırıcı özelliğinin yanında, karaciğerde safra asidinin salgılanmasını artırdığı (choleretic) için vücuda alınan yağın daha kolay parçalanmasını sağlar. Karaciğerde salgılanan safra asidi, safra kanallarıyla safra kesesine gelir. Safra kesesinde, içerdiği su uzaklaştırılır. Safra asidi aynı zamanda safra kesesinde yoğunlaştırılır (susuzlaştırılır). Buradan da gerektiğinde yoğunlaştırılmış safra asidi olarak on iki parmak barsağına (duedonum) dökülür. Sindirim sisteminin çalışma sına göre safra kesesinden on iki parmak bağırsağına safra asidi dökülür. Eğer, ağır yağlı yemekler yenilmiş ise, safra asidi daha fazla üretilir ve bağırsağa gönderilir. Normalde vücudumuz bir günde bir litre safra asidi üretebilir. Safra kanallarında ve safra kesesinde oluşan rahatsızlıklar (örneğin, safra kanallarının ve/veya safra kesesinin enfeksiyonu) sindirim düzenini bozarak, sindirim bozukluklarının veya şikayetlerinin (dyspepsia) ortaya çıkmasına neden olur.

Enginar sebzesinin yapraklarında bulunan en az iki tane etkin madde ve bu etkin maddelerin medyatörleri sayesinde karaciğer uyarılarak fazla safra asidi üretmesi sağlanır, safra kanallarının kasılma hareketi (contraction) yapması sağlanarak da, karaciğerde üretilmiş olan safranın kolayca onikiparmak bağırsağına ulaşması sağlanır. Bu sayede safra kanallarının ve safra kesesinin daha rahat çalışması sağlanmış olur. Sonuçta, bağırsaklardaki yağlar, safra asidi tarafından daha hızlı parçalanarak, sindirim büyük ölçüde kolaylaşmış olur. Safra asidi, bir taraftan bağırsaklardaki yağı parçalarken diğer taraftan da parçaladığı yağlar ile ernilsiyon oluşturmakta ve bu ernilsiyon kabızlığın oluşmamasının önemli unsurlarından bir tanesidir. Safra kesesini cynarin dışında uyaran (choleretic) etkili maddeler arasında 1,3 dicaffeoylquinic acid, 3-caffeoylquinic acid ve scolymoside bulunmak tadır. Doğrudan etkili olan bu maddeler, enginarın yapraklarında çok daha zengin olarak bulunur. Bu etkin maddelerin diğer bir özelliği de kabızlığı önleyici gücünün (anticonstipation) olmalarıdır. Sindirim ve özellikle de safra şikayetlerine karşı enginar yapraklarından yapacağınız kürün ne denli etkili olduğunu hayretle gözleye bilirsiniz.

Değerli okuyucu, yaratılmış olan her şeyin bir sebebi vardır. Sebepsiz hiçbir şey yaratılmamıştır. Bilim adamlarının esas işi yaratılmış olanların özelliklerini araştırarak, onun nasıl kullanılacağını ve ondan nasıl fayda sağlanabileceğini ortaya koymandır. Enginarın sadece içi değil, yaprakları da insan sağlığı için çok faydalıdır.Pazardan aldığınız enginarın yapraklarını atmayınız. Bu yaprakları gölgede kurutarak ileri zamanlarda aynı amaçla kullanabilirsiniz. Onlar sağlığınız için çok faydalı ...

İsviçre mutfağı denilince, hemen' akla milli yemeklerinden biri olan "röşti" gelir. Röşti, rendelenmiş patatesten yapılan bir yemektir ve röştinin onlarca, çok değişik hazırlanış şekli vardır. Mantardan ete kadar çok farklı malzemeyle hazırlanan çeşitleri mevcut... Yanında değişik soslar ile servisi yapılır. İsviçre‘de hemen hemen her restoranda enginar ve yapraklarından yapılmış "cynar" adı verilen alkollü içki vardır. Bu içki genelde ya aperatif olarak yemekten önce ya da yemeğin üzerine bir kadeh olarak alınır. Bu içkinin özelliği sindirimi kolaylaştırmasıdır. Yani, karaciğerin uyarılarak daha fazla safra asidi salgılatarak yemeğin hazmını kolaylaştırmak içindir. Enginarın bu özelliğinden istifade edebilmek için alkolde yapılmış olması gerekmez. Unutmayınız ki, alkol genel olarak hücre zehirli olarak bilinir. Benim uygulama1 de vermiş olduğum reçete alkol kullanılarak servis yapılandan çok daha etkili ve faydalıdır. Enginar yapraklarından zaman, zaman yapacağınız birkaç günlük kür, hem sindirim sisteminizi düzene sokacak, hem safra kanallarınızı ve safra kesenizi enfeksiyonlara karşı koruyacak hem de safra kesesi taşı oluşumunda önemli derecede önleyici roloynayabilecektir. Belki, bu noktada aklınıza şu soruyu sormak gelmiş olabilir. Acaba, enginar yapraklarının kürü safra kesesi taşlarınıda eritir mi? Hayır. Ancak, zaman zaman uygulanacak bu kür sayesinde safra kesesi taşlarının büyümesi ve çoğalması yavaşlatılmış olacaktır. Aynı zamanda da. safra kesesine bağlı şikayetlerln en aza inmesinde etkili olacaktır. Ağır bir yemekten sonra veya ziyafetten dönüşünüzde kendinize enginar yapraklarından hazırlanmış bir sindirim kolaylaştırıcı hazırlayabilirsiniz. Nasıl rahatladığınızı hayretle görebilirsiniz. Enginar yapraklarının nasıl kullanılacağı aşağıdaki uygulama1 de izah edilmiştir. Unutmayınız, enginarın yapraklarının kullanılmasının nedeni, yapraklarının içerdiği sindirimi kolaylaştırıcı etkin maddeler içermesi ve de karaciğerin safra asidi üretmesi için karaciğeri uyarmasıdır. Enginarın içi olarak bilinen kısmı ise kolestrol düşürücüdür. Haftada iki-üç kez çok az sıvı yağda hazırlanmış olarak tüketeceğiniz enginar yemeği kolesterolünüzün kontrolünde, dengelenmesinde ve düşürülmesinde etkin rol oynayacaktır.

Kür 1: Safra kesesi ve sindirim şikayetlerine karşı

Enginarın en dış yapraklarını bu amaçla kullanmayınız. En dış yapraklarının altında kalan tüm yaprakları bu amaçla kullanabilirsiniz. Bir adet enginarın içerdiği yapraklar bir defalık kullanım için yeterlidir ve bunu yapacağınız kürün bir günlük kullanımı için ölçü olarak alabilirsiniz. Bu konuda sayısal bir değer vermek gerekirse, kür için bir defalık hazırlanan yaprakların toplam ağırlığı on gramı geçmemelidir. Ortalama olarak olarak 6-7 gram kullanılması bir defalık tüketim için normal ölçüsüdür. Bir adet orta boyenginarın tüm alt yapraklarını iki su bardağı dolusu kadar kaynamakta olan suyun içine atılır ve hafif ateşte beş dakika ağzı kapalı haşlanır.Soğuduktan sonra süzüp suyu içilir. Aç veya tok olarak içilebilir. Bu kür bir ay müddetle haftada iki veya üç gün uygulanır ve daha sonra duruma göre zaman zaman haftada bir defa tekrar edilir.

Not: Hekiminizin verdiği ilaçlar var ise mutlaka kullanınız. Buradaki uygulamayı bir destekleyici olarak kullanınız. Öncelikle bilmeniz gereken nokta kullanacağımız bitkiye karşı alerjinizin olup olmadığıdır. Bu konuda hekiminizin görüşünü almaz. Hekime gitmeden ve teşhis koydurmadan şikayetiniz ne olursa olsun, bu kitaptaki bilgiler ile kendi kendinizi tedavi etmeye kalkışmayanınız. Bu kitabım içindeki bilgilerin kesinlikle bir rahatsızlığı teşhis amacı yoktur.


ENGİNAR AÇIKLAMA 5

(Bahçe enginarı, göbek enginar)

Etkileri

* Safra akımını uyarıcı

* İdrar söktürücü

* çiçek başları genellikle sebze olarak yenir, ama yaprakların ve kökün çözeltilerinin damar sertliğini önlemede yardımcı olduğu ve sanlık. karaciğer yetmezliği, kronik albümin ve ameliyat sonrası kansızlıkta kullanılabileceği söylenmektedir.

* Bazı ülkelerde enginar afrodizyak olarak kabul edilmektedir.

* Aşırı şişmanlıkta, kurdeşende, romatizmada ve egzamada oldukça faydalıdır.

* Kan dolaşımını düzeltir.

* Kolesterolün neden olduğu damar sertleşmelerinde, kalp sancıları, enfarktüs, beyin kanamaları gibi rahatsızlıkların önleyicisidir.


ENGİNAR AÇIKLAMA 6

Arapçası:
Harşüf, Harşef, İncibôr
Farsçası: Engibôr
Latlncesi: Cynara scolymus

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Nehir kenarlarında, killi, kumlu topraklarda, rutubetli yerlerde yetişir.

Kullanılan Maddesi:
Yeşil, iri ve yumru çiçeğidir.

Tıbbi Özellik ve Faydaları

a) Kökü ve yaprakları acı olan bir bitkidir. Kolay hazmedilir.
b) Yaprakları pişirilerek yendiğinde veya kaynatılarak suyu içildiğinde, erkeklik gücünü takviye eder.
c) Vücuda kuvvet verir, damar sertliğine iyi gelir.
d) Kaynatılarak çıkan suyu ile ağrıyan yerler ovulursa şifa verir. Romatizma rahatsızlıklarını geçirir.
e) Vücudun ter kokusunu geçirir.
f) Karaciğer kifayetsizliğine faydalıdır.
g) İçerideki yanmış kanı çıkarır.
ğ) Sarılığa faydalıdır. Mide ve bağırsakları temizler.
h) A, B vitamini bakımından gayet zengindir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp