Eşek Marulu

EŞEK MARULU AÇIKLAMA 1

(Sonchus oleraceus
)


Diğer Adları: Eşek gevreği,kuzu gevreği,süt otu,kundrul.

Papatyagiller familyasındandır.Çok kurak olmayan bitki besin maddesince zengin, azot içeren tınlı ve kumlu toprakları sever. Sıcaklık isteği çok fazla değildir. Tüm kültürlerde rastlanabilir. Tüm Avrupa ve dünyada yaygındır.

Tek yıllık, 30-100 cm boyunda olup, sap dik, kalın, tüysüz, içi boş ve dallıdır. Yapraklar açık mavi-yeşil, yumuşak ve dikensizdir. Alt yapraklar saplı, parçasız ve kenarları kalın testere dişi şeklinde, batıcıdır. Üst yapraklar sapsız ve bitki sapı kulak şeklindeki yaprak ayası ile sarılmıştır.

Sap hemen çiçek tablaları altında birazcık kama şeklinde kalınlaşır. Çiçekler sarıdan kahverengi-kırmızıya kadar değişen renktedir. Tohumlama 3 mm büyüklüğünde, yanlardan hafif basık, deri renginde. Genellikle bitki başına 1.000 tohum verirse de bu sayı 100.000 e ulaşabilir.Balvericidir.Rozet halinde çıkan yaprakları İstanbul pazarlarında Kuzugeveeği adıyla satılır.Bu yapraklar haşlanarak salata yapılır yada et yemeklerine konur.


FAYDALARI

-Yapraklarının süt arttırıcı ,
-Güçlendirici,
-İdrar söktürücü ve ateş düşürücü etkileri vardır.

Sonchus arvensis türü Kır Eşek marulu adıyla anılır ve çok iyi bir hayvan besinidir.140 cm boylarındaki bu bitkinin bileşiminde protein, yağlı maddeler,selüloz,karoten,çiçek açma mevsiminde C vitamini bulunur.


EŞEK MARULU AÇIKLAMA 2

Diğer İsimleri:
Acı Marul, Yabani Marul

Kullanılan Kısımları: Çiçekli dalları

Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: ldrar artırıcı, antispazmotik, balgam söktürücü ve yatıştırıcı etkilere sahiptir. Yabani marul yaprağı sirke ile yenildiğinde Dmardaki kanın hareketini sakinleştirir, safranın fazla akmasını önler, kan söker, uyku verir

Tohumu: Balgam söktürücü olarak 2 gr tohum toz halinde sirke veya su ile içilir.
Yabani marulun kurutulmuş sütü marul yağı adıyla satılır, bronşitte, uyuşturucu ve uyutucu olarak da kullanılır. Hap halinde günde 1 gr içilir, bu miktarı geçmek tehlikelidir. Marul ruhu felçlerde faydalıdır.


EŞEK MARULU AÇIKLAMA 3(EŞEK HIYARI, HA V A CİVAOTU)

Arapçası
Şeceretü'd-Demm, Kôhla, Ricl-el Hamam Hennalgul
Farsçası: Hass el-Rı mar
Latincesi: Alkanna tinctoria

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
14 kadar çeşidi vardır. Kumlu yerlerde yetişir.

Kullanılan Maddesi:
Kökü ve yaprağı

Tıbbi Özellik ve Faydaları


a) İyisi kökü kalın, yaprağı siyah olanıdır. İçilecek miktarı iki dirhemdir (8 gr.) fazlası mide bulantısı yapar, o zaman menekşe yağı almalıdır. Bir çeşidine hurde yaprağı denir, kumlu topraklarda ve harman vaktine yakın yetişir. Kökü ve yaprağı zehirli hayvan sokmalanna yedirilir.

b) Suyu, gözde olan herhangi bir hastalık için buma çekilse, beyni temizler ve göz ağnlanna iyi gelir. Aynı zamanda ağız yaralanna da faydalıdır.

c) Kökü, zeytinyağı ile pişirilip kulağa birkaç damla damlatılsa, kulak ağnsını dindirir. Kökünü kadınlar çocuk düşürmede de kullanırlar; aynı zamanda rahimdeki katı şişlikleri geçirir.

ç) Mum ile yapılan merhemi mak'at yaralarına iyi gelir. Ayrıca zeytinyağı ve mumla yapılan merhemi yanıklara ve çıbanlara iyi gelir.

d) Suyu kaynatılıp içilirse sıtmaya, dal ak ve böbrek ağrılara iyi gelir.

e) Kökü tere tohumu ile beraber kaynatılıp içildiğinde, bağırsaktaki kurtları döker, mide ve boğaza yılan kaçsa tere tohumu ile beraber yenilirse, midedeki yılan derhal ölür ve hasta kusturulursa parçalanmış olarak çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp