Eğrelti Otu

EĞRELTİ OTU AÇIKLAMA 1

Bağırsak solucanlarını dökücü.
Erkek eğrelti otu, Yunanlılar ve Romalılara kadar geriye giden, eski bir tenya ilacıdır, ama büyük bir dikkat ile kullanılmalıdır. Erkek eğrelti otu ilacını uzun süre vücutta bırakmak zehirlenmeye neden olabilir, bu nedenle alımından bir ila iki saat sonra solucanları ve etkin kalıntıların her ikisini de atmak için mutlaka müshil alınmalıdır. * Erkek eğrelti otu alınırken hiç alkol alınmamalıdır.

* Harici kullanım için kök gövde kaynatması varisler için ayak baryosu suyuna ilave edilebilir.

* Avrupa halk hekimliğinde birleşik yaprakları keten bir torba içine dikerek etkilenen yerlere uygulamanın romatizmaya iyi geleceği yaygın bir inançtır. En azından hiçbir zararı olmaz.

Uyarı:
Uygun olmayan dozlar dâhileri alındığında körlüğe ve ölüme yol açabilir. Uygun hazırlama ve Dozaj gerektiğinden, erkek eğrelti otu tenya için sadece tıbbi denetim altında kullanılmalıdır!

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

"Kök-gövdeyi sonbaharda toplayın"

* 500 gram kök gövdeyi suda kaynatın ve sıvıyı ayak banyosuna katın.Banyo suyuna ilave edin.


EĞRELTİ OTU AÇIKLAMA 2

Eğrelti otu (Dişi Eğrelti Otu)


(Güllük, ifteri, parpa)

Etkileri

* Bağırsak solucanlarını dökücü

* Safra salgılatıcı

* Müsekkin

* Müshil

* Halk geleneğinde dişi eğrelti otu haşlaması öksürükler, ses kısıklığı ve solunum yolları problemleri için kullanılmıştır.

* Harici yaraları yıkamakta da kullanılabilir.

* Kuvvetli bir kaynatma iyi bir müshil ve bağırsak solucanı (özellikle tenya, bağırsak şeridi için) dökücüdür veya karışık bir çayı (aşağıya bakın) müshil olarak ve bir alkol çözeltisini solucanlar için kullanın.

* Dişi eğrelti otu şifalı bitkiler için de ateş, sarılık ve iştah yokluğu için de tavsiye edilmiştir.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

"Kök gövdeyi ya topladıktan sonra hemen kullanın yada iyice kuruduktan sonra kullanın."

* Kök gövdeyi suda şurup kıvamı elde edene kadar kaynatın. Günde üç ila dört defa, 2 ila 8 çorba kaşığı alın.Karışık çay olarak, 1/2 bardak soğuk suya 3 çay kaşığı kök gövde koyun, 8 saat bekletin ve süzün. Süzülen kök gövdeyi alın ve kaynar suya ilave edin, 1 saat demlendirin ve süzün. İki sıvıyı karıştırın ve gün boyunca, her defasında bir ağız dolusu olmak üzere, alın.


EĞRELTİ OTU AÇIKLAMA 3

Özellikleri


• Kumlu yerlerde bulunan bu bitkinin boyu yaklaşık 120 cm'dir.

• Zehirli olduğundan dolayı fazla kullanılmaması tavsiye edilir.

• Hamile hanımların ve kansız kişilerin kullanması sakıncalıdır.

Faydaları

• Memeli basur hastalığının tedavisinde etkilidir.

• Varisi giderici özelliğe sahiptir.

• Bağırsaktaki kurtların düşürülmesine yardımcı olur.


EĞRELTİ OTU AÇIKLAMA 4

Latince Adı:
Dryopteris Filixmas.

Bitki: 50-70 cm. boyunda çok küçük parçalı yapraklı bitkilerdir.

Yetiştiği Yerler: Eğreltiotu kuzey yarım küredeki birçok orman ve dağ-larda kendi kendine yetiştiği gibi süs olarak da yetiştirilmektedir. Yurdumuzda da bilhassa, Kuzey Anadolu dağlarında (Uludağ, Zigana dağları, Pazar dağları, Rize, Ayancık) bol miktarda mevcuttur. Nemli ve ıŞığı az yerler bitkinin sevdiği ortamdır. Kullanılışı: Bitkinin toprak altında bulunan kök sapları sonbaharda topraktan çıkarılır. Kökçükler kesilir ve pulları soyulur. Daha sonra etkili maddeleri kaybetmemek amacıyla hafif ısıda kurutularak ilaç haline getirilmek üzere hazırlanmış olur. Bu arada muhafaza hava almayan ışık görmeyen cam kavanozlarda olmalıdır. Yine de bitki 1 senede etkisini kaybeder.

İlaç olarak ağız yoluyla alınan eğrelti otu birkaç şekilde kullanılabilir. Eğrelti otunun taze tozları bal ile karıştırılarak yutulur veya su yada eter içinde karış-tırarak içilir.

İçindeki Maddeler: Tesirli maddesi ham filicindir. Ayrıca nişasta uçucu ve sabit yağ, reçine başlıcaları filmaron ve aspidinol olan floroglucin türevieri bulunmaktadır.

Tıbbi Etkiler: Eski Yunan uygarlı-ğından beri barsak şeritlerine karşı kulanılan etkili bir ilaçtır. Etkili maddesi omurgasız hayvanların adalelerini felç eder. Bihassa tenyalar üzerine etkili olup, diğer barsak solucanlarına etkisi çok azdır. Parazit düşürmek amacıyla eğrelti otu alınmasının ardından atılımı hızlandırmak için ayrıca bir de müshil içilmelidir.

Fakat bu müshil örneğin hint yağı gibi yağlı bir müshil olmamalıdır. Çünkü yağlı maddeler barsakta eğrelti otunun etkili maddelerinin vücuda emilimini arttırarak zehirlenmeye sebep olabilir. 10-15 eğreltiotu tozu bal ile karıştırılıp sabah aç karnına 15 dk. arayla 2 defa içilir. Taze eğreltiotu kullanılacaksa 40 gr. kadarı 1 lt. suda kaynatılarak sıvı yarı yarıya azaltılır.

Elde edilen bu sıvı sabah aç karnına 15 dk. arayla 2 defa içilir.

Zehirlenme belirtileri bulantı, kusma, ishal, titreme ve kasılmalardır. Sarılıkla seyreden karaciğer hasarına yol açabilir. 6 yaşından küçük çocuklarda, gebe ve emziren kadınlarda, böbrek ve karaciğer hastalarında kullanılması tehlikelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp