Eğir Kökü

EĞİR KÖKÜ AÇIKLAMA 1

Kullanıldığı Yerler


Dahilen:
Teskin edici, ter söktürücü, ateş düşürücü, kuvvet verici, iştah açıcı, sindirim organlarını İslah edici, hazımsızlıklarda, bağırsak köpüklenmesinde, mide ekşimesi, mide ve 12 parmak ülseri tedavisinde mide bağırsak gazlarını gidermede, sarılıkta, gut'ta, prostat büyümesinde ve anti spazmotik olarak kullanılır. Devamlı baş ağrılarında, damar tıkanıklığında, böbrek zafiyetinde, nefes darlığında, romatizmada, bademcik iltihabında, karaciğer rahatsızlıklarında faydalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı ezilmiş kök konur soğuyunca süzülür, günde 3 defa 1 kaşık içilir veya kök toz haline getirilir, günde 2-3 defa 1 gr içilir. 1 bardak kaynar suya, 1 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Prostatta 50 gr eğir kökü ezilmiş 2 kilo suda yarıya ininceye kadar kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür, 50 gr kereviz kökü doğranmış veya tohumu 2 kilo suda yarıya ininceye kadar kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür. Ayrı ayrı kaynatılan bu sular birleştirilir dolapta muhafaza edilir, sabah aç karna, gece yatarken 1 er su bardağı balla tatlandırılıp veya tatlandırılmadan içilir. Tehlikesiz bir ilaçtır. Eğir kökü kaynatılır, suyu bal veya pekmezle tatlandırılıp içildiğinde böbrek ve mesanedeki kumları eritip çıkarır.

(Afrodizyak) cinsi güçsüzlüğü gidermek için eğir kökü ezilir suya ıslatılır 1 gece bekletilir, bu sudan günde 2 bardak içilir.

Basurda; pırasanın beyaz kısmı veya tohumu kaynatılır, suyu ile 9-10 gr toz haline getirilmiş eğir kökü yemekler arası günde 3 defa içilir.
Eğir kökü sirke ile yapılmış bal şerbeti ile içilirse renge güzellik, tazelik verir.
Devamlı baş ağrılarında 10 gr eğir kökü 2 bardak suda kaynatılır, yemeklerden sonra 1 çay bardağı içilir.
Akciğer kanserinde kaynı eğir kökü suyu ile haşlanan I perçemi suyu beraber içilir

Haricen: Eğir kökü toz haline getirilir, papatya tozuyla karıştırlır merhem yapılır, basurların içine sürülürse zamanla vol Romatizma, gut ve bazı da hastalıklarının tedavisinde e§a kaynatılır, elde edilen su kompres yapılır, ağrıyayan yere su ile ovulur veya ezilmiş 1 müddet zeytinyağında bd elde edilen eğir yağı sureti ile kullanılır. Boğaz ağrılarında kaynatilan su ile gargara yapılır. Eğer ağızda çiğnenirse sigara kokusunu giderir.

YALANCI EĞİR KÖKÜ

-İRİS PSEUDACORUS-

Diğer İsimleri: Bataklık Süseni, Sarı Süsen

Kullanılan Kısımları:
Sapları, Kök ve tohumu

Dahilen:
Sap ve kökleri idrar artırıcı ve kusturucu olarak kullanılır.
Tohumları ise gaz söktürücü, ishal kesici ve midevi olarak faydalıdır.
Tohumları kavrulduktan sonra toz haline getirilip kahve yerine kullanılabilir.


EĞİR KÖKÜ AÇIKLAMA 2

Eğir kökü (Acorus calamus)


İngl. Sweet flag - Alm. Kalmus - Fr. Acore vrai

Yöresel adları: Azakeğeri, Hazanbel, Kurtluca, Yelotu

Drog adı: Calami rizome / kök

Toplama/kurutma : Kökler ilkbahar veya sonbaharda sökülür ve yıkanarak topraktan arındırılır. Kök kabuğu soyularak atılır! Kalın bölümler uzunlamasına yarılarak gölgede kurumaya .bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır.

Bileşim: Asaron içerikli eterli uç ucu yağ, acı maddeler ve az miktarda tanen. Ayrıca vitaminler, mineraller, nişasta, albümin ve müsilaj. Ülkemizde yetişen eğir bitkisinin kök kabuklarında kanserojen maddeler bulunduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle, kabuksuz köklerin kullanılması doğru olur. Avrupa'da yetişen eğir türlerinin kök kabuklarında ise bu kuşkulu madde çok düşük düzeydedir. Ama yine de, kullanıma kabuksuz olarak sunulur.

Etkileri: Gaz söktürücü, mukoza koruyucu, kramp .çözücü, sindirim sistemini yatıştırıcı ve iyileştirici, iştah açıcı, mide, bağırsak ve safrakesesi hastalıklarını iyileştirici.

Kullanım alanları: Eğir kökü, ı.ö 7. Yüzyılda İran, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde mide ilacı olarak kullanılıyordu. Bitki, içerdiği müsilaj sayesinde mukoza koruyucu, eterli uçucu yağ sayesinde sindirimi uyarıcı ve safra salgılarını arttırıcı olarak üç önemli özelliğe sahiptir. Mide ve bağırsakların güçlendirilmesinde fevkalade başarılıdır. Her tür sindirim sorununa ve mide ülserine karşı kullanılabilir. İştah açıcıdır ve sindirim sisteminden kaynaklanan güçsüzlük ve bitkinlik durumlarında mutlaka kullanılmalıdır. Şişkinlikten kaynaklanan koliklere karşı kullanılabilecek en önemli bitkilerdendir. Bağırsak kanserinde de, tıbbi tedaviyi destekleyici olarak mutlaka kullanılmalıdır.

Uygulanan eğir kökü çayı tedavilerine eş zamanlı olarak eğir kökü tam banyoları da alınmalıdır.

Kullanım biçimleri: Eğir kökü çayının soğuk suda demlenmesi:Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, 8-10 saat üstü kapalı olarak demlendirildikten sonra ılıklaştırılır ve süzülür. Haşlama yöntemi(infuzyon), acil durumlar için: yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Yemeklerden yarım saat önce olmak üzere, günde 2-3 bardak içilir.

Banyo katkısı: 100-150g ince kıyılmış eğir kökü gece boyunca 2-3 litre suda bekletilir. Sabahleyin kaynama derecesine kadar ısıtılır, hafif ısıda 3-5 dakika kaynatılır ve süzülerek sıcak banyo suyuna eklenir. Acil durumlarda, aynı miktar eğir kökü soğuk suya eklenir, ı o dakika kadar kaynadıktan sonra süzülür ve sıcak banyo suyuna eklenir..

Banyo süresi 15 dakikadır ve banyodan sonra yatakta bir süre dinlenilmelidir. Eğir kökü banyosu uyancı etki yaptığı için, sabah saatlerinde uygulanması daha doğru olur.

Tentür yapımı: Geniş ağızlı bir cam şişeye veya kavanoza 1:5 oranında ince kıyılmış eğir kökü koyulur, üstüne votka, kanyak veya 35-40 derecelik etil alkol-su karışımı eklenir ve kapak iyice kapatılır. İki hafta boyunca, arada bir çalkalanarak bekletildikten sonra dört kat tülbentten geçirilerek süzülüp koyu renkli şişelere aktarılır ve serin bir yerde, ağzı sıkıca kapalı olarak saklanır. İki yıl boyunca kullanılabilir.Eğir kökü tentürü, romatizma ağrılarına karşı, dıştan friksiyon biçiminde kullanılır.

Uyarı: Önerilen dozajlara sadık kalınarak 3-4 haftalık kürler halinde kullanıldığında, bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Sürekli kullanılmamalıdır. Gebelik sürecinde kullanılmaması doğru olur.


EĞİR KÖKÜ AÇIKLAMA 3

Eğir kökü
(Acorus calamus)

Yöresel adları: Hazanbel, azak eğeri, sansüsen

Bitki özellikleri: 1 metreye kadar yükselen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. 2 cm kalınlığa ulaşan çatallı kökten, ince kılıçları andıran uzunlukta yapraklar ve onlara benzeyen çiçek sapı yükselir. Bu sapın ortasından, mısır koçanını andıran, 5-8 cm uzunluğunda bir çiçek koçanı çıkarak, haziran-temmuz aylarında çiçeklenir. Bataklık veya çok nemli bölgeleri seçer. Anadolu‘da, Sapanca, Yeniçağa ve Beyşehir Göllerinin kıyılarında yaygındır.

Bileşim: Başlıcaları, isoasaron içerikli uçucu yağ, acı maddeler ve az miktarda tanen. Öteki yan maddeler ise, vitaminler, mineraller, nişasta ve albümin.

Toplama ve hazırlama: Drog olarak kullanılan kökler ilkbahar veya sonbaharda sökülür. Bol suda fırçalanarak temizlendikten sonra, 10-20 cm uzunluğunda parçalara bölünür. Kalın bölümler uzunlamasına ikiye ayrılır ve gölgede kurumaya bırakılır. Eğir kökü genellikle içten kullanılacağına göre, zar kabukların kurumadan önce soyulması doğru olur. Aksi halde sağlığa zararlı olabilir. Kullanılmaya hazırlanması için, kuruduktan sonra ince kıyılması ve hava almayan kaplarda saklanması gerekir.

Kullanım alanları ve biçimleri: Acı madde droglarından olduğu için, öncelikle sindirim sistemini güçlendirici ve mide asitlerini yatıştırıcı olarak kullanılmalıdır. İştah açıcı ve yatıştırıcıdır da. Vejetatif sinir sistemi kaynaklı mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı çok etkilidir. Burada, her zaman iştahsız, genelde acıkmadan masaya oturan, zayıf, mideleri duyarlı, asabi, yemeklerden sonra şişkinlik ve gazdan yakınan, genellikle kabızlık çeken kişilerin anlaşılması gerekir. Genelde organik bir rahatsızlıkları olmayan bu tür kişiler için uygulanan bir eğir kökü kürü çok olumlu sonuçlar verir. Günde 2-3 bardak ılık çay ısrarla ve aralıksız içilecek olursa, 8-10 gün içinde tüm şikayetler son bulacaktır. Çay kürünün yanı sıra eğir katkılı banyolar alınması, tedaviyi desteklemek açısından çok önemlidir. Elleri ve ayakları bir türlü ısınmayan kişiler, el ve ayak banyolarını denemelidirler. Bitki çayı, bağırsak tüberkülozu ve bağırsak kanserinde de, doktor onayı alınmak kaydıyla, ama geç kalınmadan denenmelidir.

Eğir kökü çayı: 1-2 çay kaşığı ince kıyılmış kök, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Tatlandırılmadan, ılıkken, küçük yudumlarla içilmelidir. Ayrıca, aynı miktar kök, 1 bardak suda 2-3 saat bekletildikten sonra kaynama derecesine kadar ısıtılıp, ılıklaşınca süzülüp de içilebilir.

Eğir kökü banyosu: 100- 150 gr kabuğu soyulmamış, ince kıyılmış kök, 2 litre soğuk suda 7-8 saat bekletildikten sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır, süzülür ve banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 15-20 dakikayı geçmemelidir. El ve ayak banyoları için 20-30 gr kök yeterlidir.

Yan etkiler: Tüm iyi özelliklerine karşın, eğir çayının uzun süre aralıksız kullanılmaması gerekir. Hamilelikte kullanılmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp