Eğir Kökü (acorus Calamus) Nedir?

Eğir Kökü (acorus Calamus) Nedir? : İngl.Sweet flag - Alm. Kalmus - Fr. Acore vrai Yöresel adları: Azakeğeri, hazanbel, kurtluca, yelotu Drog adı: Calami rizome / kökToplama/kurutma: Kökler ilkbahar veya sonbaharda sökülür ve yıkanarak topraktan anndınlır. Kök kabuğu soyularak atılır! Kalın bölümler uzunlamasına yanlarak gölgede kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.Bileşim: Asaron içerikli eterli uçucu yağ, acı maddeler ve az miktarda tanen. Ayrıca vitaminler, mineraller, nişasta, albümin ve müsilaj. Ülkemizde yetişen eğir bitkisinin kök kabuklarında kanserojen maddeler bulunduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle kabuksuz köklerin kullanılması doğru olur. Avrupa ülkelerinde yetişen eğir türlerinin kök kabuklarında ise bu kuşkulu madde çok düşük düzeydedir.Standart preparatlar: Carvomitı, Gastroflorin N, Gastrol S, Majo- carmin forte, Stomasal...
Etkileri: Gaz söktürücü, mukoza koruyucu, kramp çözücü, sindirim sistemini yatıştırıcı ve iyileştirici, iştah açıcı, mide-bağırsak-safrakese- si hastalıklarını iyileştirici.Kullanım alanları: Eğir kökü, İ.Ö 7. yüzyılda İran, Hindistan ve Çin gibi ülkelerde mide ilacı olarak kullanılıyordu. Bitki, içerdiği müsilaj sayesinde mukoza koruyucu, eterli uçucu yağ sayesinde sindirimi uyarıcı ve safra salgılarını arttırıcı olarak üç önemli özelliğe sahiptir. Mide ve bağırsakların güçlendirilmesinde fevkalade başarılıdır. Eğir kökü, her tür sindirim sorununa karşı ve mide ülserine karşı kullanılabilir. İştah açıcıdır ve sindirim sisteminden kaynaklanan güçsüzlük ve bitkinlik durumlarında mutlaka kullanılmalıdır. Şişkinlikten kaynaklanan koliklere karşı kullanılabilecek en önemli bitkilerdendir. Bağırsak kanserinde de, tıbbi tedaviyi destekleyici olarak mutlaka kullanılmalıdır.Uygulanan eğir kökü çayı tedavilerine eşzamanlı olarak eğir kökü tam banyoları da alınmalıdır.
Kullanım biçimleri: Eğir kökü çayının soğuk suda demlenmesi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, 8-10 saat üstü kapalı olarak demlendirildikten sonra süzülür, ılıklaştırılır ve içilir.Haşlama-demleme(infuzyon) yöntemi(acil durumlarda): Yanm tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, orta boy bir su bardağı kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Yemeklerden yarım saat önce olmak üzere, günde 3 bardak içilir.Banyo katkısı: 100-150g ince kıyılmış eğir kökü gece boyunca 2-3 litre suda bekletilir. Sabahleyin kaynama derecesine kadar ısıtılır, hafif ateşte 3-5 dakika kaynatılır ve süzülerek sıcak banyo suyuna (37-38 derece) eklenir. Acil durumlarda, aynı miktar eğir kökü soğuk suya eklenir, 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 15 dakikadır ve banyodan sonra yatakta bir süre dinlenilmelidir. Eğir kökü banyosu uyarıcı etki yaptığı için, sabah saatlerinde uygulanması daha doğru olur.
Tentür: Geniş ağızlı bir cam şişe veya kavanoza 1:5 oranında ince kıyılmış eğir kökü koyulur, üstüne votka, kanyak veya 35 derecelik etil alkol eklenir ve kapak iyice kapatılır. İki hafta boyunca, arada bir çalkalanarak bekletildikten sonra dört kat tülbentten süzülerek koyu renkli şişelere aktarılır ve serin bir yerde saklanır. İki yıl boyunca kullanılabilir.Eğir kökü tentürü, romatizma ağrılarına karşı, dıştan friksiyon biçiminde kullanılır.Uyarı: Önerilen dozajlara sadık kalınarak 3-4 haftalık kürler halinde kullanıldığında, bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Sürekli kullanılmamalıdır. Gebelik sürecinde kullanılmaması doğru olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp