Bingöz Otu

BİNGÖZ OTU AÇIKLAMA 1

(MAHMUDE-Convolvulus Scammonia)


Özellikleri: Temmuz-Ağustos aylarında huni şeklinde sarımsı beyaz renkli çiçekler açan, sürünücü ve sütlü, 80-90 cm boyunda bir nebattır. Kumlu top bölgeleri sever. Güneşli ovalar, tepeler ve dağlarda bulunur.

Yetiştiği Yerler: Akdeniz iklimi bitkisi olan mahmude, Anadolu'nun da yerli nebatlarındandır. Suriye, Irak, Mısır, Yunanistan ve Türkiye'de de özellikle Bursa, İzmir, Muğla, Antalya, Adana ve Antakya da mevcuttur.

Kullanılışı: Mahmude'nin kökleri veya köklerinden elde edilen sakızı kullanılır. Kökleri için mahmude ilkbaharda topraktan sökülerek yıkanır. Toprak üstü kısımlarıyla, yan kökler kesilerek atılır ve kalan kökler temiz bir yere serilerek kurutulur. Kullanılacağı zaman toz haline getirilip yutulur. Mahmude sakızı için ise, yazın kurak aylarında bitkinin kökünün etrafı açılır, kök üzerine keskin bir bıçak ile yara yapılır. Yaralanmış kökten akan süt bir kaba toplanarak güneşte kurutulur. Bu sakız soluk, esmer sarı renklidir. Kullanılacağı zaman suda eritilerek veya toz halinde içilir. Bu şekilde saf mahmude elde etmek günümüzde hemen hemen terk edilmiştir. Doğrudan kurutulan kökler kullanılır.

İçeriği: Şeker, nişasta, müsilaj, tanen ve büyük miktarlarda reçine ihtiva eder. Reçinede scammomin adlı bir glikozit vardır.

Bölgesi: Dağlık Bölgeler

Yetiştiği Aylar: Temmuz Agustos

Tıbbi Etkisi : Kalın bağırsağa su çekerek dışkıyı yumuşatır ve ishale sebep olur. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde, mahmude kökü müshil ilaç olarak altın devrini yaşamıştır, toz haline getirilmiş kökleri günde 0,5 - 2 gr. olarak yutulur.

YAN ETKİLERİ

Kalın bağırsağı tahriş eder.
Ev ilaçlarında kullanılmaması tavsiye edilir.


BİNGÖZ OTU AÇIKLAMA 2

Anadolu ve Suriye' de bolca yetişen bu bitkinin gövdesi inci ve tüysüz'dür. Bir çeşit sarmaşık olan Mahmude'nin ev ilaçları yapımında kullanılmaması tavsiye edilir.

Özellikleri ve Yararları

- Kalın bağırsağı tahriş eder.

- Frengi hastalığında kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp