Biberler

Biberler (Capsicum)

BİRAZ ACI ALMAZMIYDINIZ?

Kırmızı ve yeşil dolmalık biberlerin aynı oldukları biliyor muydunuz? Kırmızı dolmalık biber yeşilin olgunlaşmış halidir ama iki kat C vitamini ve on bir kat daha fazla beta-karaten içermektedir.

Biberlerin Hikayesi Nedir?
Biberlerin Capiscum şemsiyeleri tatlı dolmalık biberden (kırmızı, sarı, yeşil ve mor) acı kırmızıbibere kadar birçok çeşit barındırır. Acı biberlerin birkaç çeşidi vardır ve her biri lezzet, acılık yoğunluğu bakımından farklıdır. Biberin acısının yarattığı sızı capsaicionid diye adlandırılıp ağız ile boğaz içerisinde ki acı reseptörlerini uyarmasından meydana gelmektedir. Capsaicin başlıca capcaicinoiddir ve biberlerde çeşitli seviyelerde bulunmaktadır. Kimyacı William Scoville biberlerdeki capsaicin miktarına bakarak acı sıralaması ölçeğini geliştirmiştir. Habanero çeşitleri 3S0,000'lere çıkarken dolmalık biberlerin sıralaması sıfırdır(capsaicin yok). Genci olarak acıbiberler daha yumuşaktır çünkü boyutlarına orantılı olarak daha az tohum ve beyaz zar (biberin en acı yeri) içerirler. Birçok biber çeşidi kuru, taze ve konserve olarak bulunmaktadır.

Biberlerin Tarihi

6000 yıl önce Orta ve Güney Amerika'da biberlerin kökeni bulunmuştur. Kristof Kolomp 1493' de biber tohumlarını İspanya 'ya geri getirmiştir.

Biberler Nerede Yetişir?

Çin, Türkiye, İspanya, Romanya, Nijerya ve Meksika dolmalık biberlerin ana üreticileridir. Hindistan, Meksika, Endonezya, Çin ve Kore acı biber üretiminde liderdir.

Neden Biber Yemeliyim?

Biberler C vitamini bakımından zengin, beta-karaterı ve B vitamini bakımından da iyi kaynaklardır.Aynı zamanda iltihap azaltıcı otokimyasal flavonoidler ve capsaicinoidler içerirler.

Doğal İlaçlar


Soğuk ayaklarınızı her bir çoraba bir tutam Arnavut biberi koyarak ısıtın. Boğazınız ağrırken yutmak isteyeceğiniz son şeyin acı biber olduğunu düşünebilirsiniz ama Arnavut biberinin iltihabı önleyin etkileri belki de ağrıyı yatıştırabilir.

Tam Bir Hayat Kurtaran!


CİLT KANSERİ:
Acı capsaicinoidlerin yanı sıra diğer capsoiinoidier de sağlığa yararlıdırlar. Fareler üzerinde ki bir çalışmada tatlı biberdeki capsiatenin deri kanseri hücrelerinin ölümüne (apoptosis) neden olduğu gözlemlenmiştir.

PROSTAT KANSERİ:
Prostat kanserli farelere yedirilen kırmızıbiberde bulunan capsaicinin negatif ve pozitif androjen prostat kanseri hücreleri üzerinde çoğalmayı önleyici etkileri bulunmaktadır.

KİREÇLENME:
EI kireçlenmesi için değerlendirilen tedavi çalışma kolundan sadece altı tanesi araştırma kanıtınca desteklenmiştir. Güncel capsaicin (acı biberde ki fotokimyasal) krem de bunlardan biridir.

Biberlerle ilgili İpuçları

SEÇME VE SAKLAMA

• Dolmalık biberlerin çeşitli renkleri bulunmaktadır.
• Gergin derili ve sert biberleri seçin.
• Yıkanmamış dolmalık biberleri plastik poşetler içerisinde buzdolabında muhafaza edin. Yaklaşık bir hafta taze kalacaklardır.Tatlı biberler beyazlamadan dondurulabilirler.
• Yeşil dolmalık biberler san ve kırmızılardan daha uzun süre özeliklerini korurlar.

HAZIRLAMA VE SERVİS ÖNERİLERİ

• Biberlerin başını kesin ve tohumlarını alın.
• Kabukları siyahlaşana kadar közleyin. Tekrar kapatılabilen poşetlerde 15 dk buharını salıvermesi için bekletin. Biberleri poşetten çıkarın ve kabuklarını kazıyın. Sapını ve tohumlarını çıkarın.
• En sevdiğiniz sosa ya da mezelere tatlandırmak için Ama biberi katın.
• Tütsülenmiş tatlı dolmalık biberler sandviçlere lezzet katar.
• Biraz Serrano biberi doğrayın ve doğranmış domates, soğan, sarımsak ve yeşilbiberin içine lezzetli bir salsa sosu için ekleyin

Kepekli Zahtar Pidesi Üstünde Kırmızı Biberli Nohut


Dave Grotto
Servis: 8 kişilik»
Hazırlama ve Pişirme Süresi: 15 dk Zahtar susam tohumu, sumak ve kekikten yapılan Orta Doğ çeşnisidir. Yapılması kolaydır fakat özel marketlerden satın alınma daha kolaydır. Bu tarif 5 adet enerji deposu yiyecek içerir.

NOHUT MALZEMELERİ:

1 konserve nohut, süzülmüş
2 diş sarımsak
1/3 kase susam, susam tahini
1kase( tel büyük)közlenmiş kırmızıbiber
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

ZAHTAR PİDESİ MALZEMELERİ
2 yemek kaşığı zahtar
2 kepekli pide
1 çay kaşığı sızma zeytinyağı

HAZIRLANIŞ:
Kırmızı biberleri alevde közleyin. Siyah kabuklarını kazıyın. Çekirdeklerini çıkarın. Orta büyüklükte parçalara kesin. Kırmızıbiber ve diğer malzemelerle mutfak robotunda krema haline gelene kadar katırın. Bir kenara koyun. Pide ekmeklerinin üzerine zeytinyağı pidenin üzerine bolca zahtar serpin. Esmerleşene kadar kızartın.Üçgen parçalara bölün ve nohutla beraber servis yapın.

BESİN ÖGELERİ:
Kalori: 210;
Toplam yağ: 1 gr;
Doymuş yağ: 1,5gr;
Kolesterol:1 mg;
Sodyum: 90mg;
Toplam karbonhidrat: 22gr;
Lif: 5gr;
Şeker: gr;
Protein: 7gr.


Patlıcangiller familyasındandır. Anayurdu Amerika kıtası olan biberin tohumları 1493'te İspanya'ya getirilmiş ve oradan tüm dünyaya yayılarak 700 kadar türü üretilmiştir. Ülkemizde de dolmalık, sivri, çarliston, süs ve domates biberi gibi türleri yetiştirilmektedir. Biber genelde 30-100 cm. kadar boylanabilen, tatlı ya da acı meyve veren bir ya da bazen iki yıllık otsu bitkidir. Ancak bazı yerlerde çalımsı ve hatta tropik bölgelerde ağaççık haline gelen biberlere rastlanır. Biberin oval biçimli, rengi açık yeşilden koyu yeşile ve hatta mora kadar değişen yaprakları, yaprak koltuklarında yaz aylarında açan beyaz renkli küçük çiçekleri olur. Bitkinin meyvesi renk, biçim ve tat bakımından büyük çeşitlilik gösterir.

Olgunlaşan meyve sararır ve daha sonra kırmızı renge döner. Meyvenin etli kabuğu tohumlarını taşıyan eksen bölgesinden bir boşlukla ayrılır. Biberin kirli beyaz renkli tohumları disk biçimindedir. Bol güneşli, iklimi ılıman olan yerleri ve bitek toprağı seven biber türleri, tohumuyla çoğalır. Bütün türlerinin meyvesi C vitamini bakımından zengin olan biber, bazı alkaloitleri de içerir. Acı biber türlerindeki bu alkaloit kapsa isin adlı maddedir. Biberler genellikle sebze olarak tüketilir. Salatalara ve kimi yemeklere katılır.

Turşusu yapılır. Baharat olarak kullanılır. Domates biberinin salçası yapılır. Biber, ülkemiz mutfağının vazgeçilmez besin türlerinden biridir.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı

Biber türlerinin sağlığa yararlı etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:

• Romatizma ve eklem ağrılarına karşı iyileştirici olarak kullanılır. Bu etkinin sağlanabilmesi için biberin meyvesi ezilerek yara lapası yapılır ve dıştan uygulanır.

• Biber mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır, iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.

• İdrarı artırır.

• Uyarıcıdır. Bütün bunlar için taze, kurutulmuş ya da turşusu yapılmış biberler bolca yenir.

• Soğuk algınlığının ilk belirtisi görüldüğünde biber alınırsa iyileştirici olur.

Bu etkisinden yararlanılmak üzere iyice kıyılmış 2,5 tatlı kaşığı taze biberin üzerine l bardak kaynar su ya da süt dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyon sıcakken içilir.

UYARI

• Aşırı miktarda tüketilen acı biber, mide ve bağırsakların tahrişine yol açabilir ve hatta böbreklerle karaciğerin rahatsızlanmasına neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp