Beş Parmak Otu

BEŞ PARMAK OTU AÇIKLAMA 1

Kullanılan Maddesi:
Kökü, çiçeği, yaprakları

Tıbbî Özellik ve Faydaları

Dahilen: İshal kesici, ateş düşürücü, kuvvet verici, bağırsak nezlesini giderici, mide ekşime ve yanmalarında faydalıdır, böbrek rahatsızlıklarında kullanılır, şeker hastalığında, kan dolaşımı rahatsızlıklarında, bağırsak ve mide kanamalarında çok faydalıdır.

Kullanılışı: 2 bardak kaynar suya, 10-15 gr ince doğranmış bitki kökü konur, 10-15 dk bekletilir, günde 3-4 çay bardağı içilir.

Kök toz haline getirilir, bir miktar içilirse ishali keser. Beşparmak otu şurubu ishal, bağırsak nezlesi, boğaz ağrılarında faydalıdır, kanı temizler, aybaşı ifrazatını düzene koyar, kanamaları durdurmak için en etkili bir ilaçtır, günde 2-3 defa 20-30 damla içilir.

Şeker hastalığında beşparmak otu, böğürtlen yaprağı, yaban mersini (çoban üzümü) yaprağı, fasulya kapçığı ve karanfil beraber kaynatılıp içilir.

Haricen: Yaprak ve çiçeklerinin haşlaması ağız ve boğaz iltihaplarını önler, boğazı yumuşatır, ağız yaralarını tedavi eder, arpacık ve sivilceleri giderir, kirpik iltihabını önler.

Çiçeklerinden yapılan haşlama ile kompres veya yıkama yapılırsa yüzdeki lekeleri giderir, cildi yumuşatır, cilde güzel bir renk verir, diş etlerini kuvvetlendirir.

Kökü diş ağrılarında ağızda çiğnenir.


BEŞ PARMAK OTU AÇIKLAMA 2

(Yaprak otu, beş parmak)

Etkileri

* Büzücü

• Bir önceki gibi bu da iyi bir gargara ve ağız yıkama sıvısı ve iyi bir ishal ilacıdır.

* Toz haline getirilmiş kök veya kök kabuğu yaprakların yerine de kullanılabilir.

* Kök kabuğu burun kanamasını ve diğer iç kanamaları durdurmak için de tavsiye edilmiştir.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

• 2 veya 3 çay kaşığı yaprağı 1 bardak kaynar suda demleyin. Günde i bardak için.

• 30 gram kök kabuğunu 1,5 bardak su ile i bardak sıvı kalana kadar kaynatın. Günde iki veya üç defa 1/4 bardak için.

• Toz haline getirilmiş kök olarak, her defasında 1/2 çay kaşığı alın.

• Tentür olarak, bir doz 20 ila 40 damladır.


BEŞ PARMAK OTU AÇIKLAMA 3

Özellikleri


• Kuru çayırlarda, çay kenarlarında ve taşlık arazide yetişir.

• Kökü, yaprakları kullanılır.

Faydaları

• Yetmiş santimetreye kadar boyu uzayan yabani bir bitkidir. Yaprakları rozet şeklinde toplu ve beş parmak şeklinde parçalıdır. Aynı zamanda gümüş rengindedir. Çiçekleri altın sarısı renginde olup, her bir çiçeğin uzunca bir sapı vardır. Çiçekleri yaprakların ortasından yükselir. Yaprakları ve kökleri Temmuz, Ağustos aylarında toplanır ve gölgede kurutulur.

• 25 gr. kadar kökü bir litre suda çay gibi haşlanıp günde bir kaç fincan içilirse bağırsak nezlesini ve ishali iz ale eder.

• Çiçeklerinden yapılan haşlaması yüzdeki lekeleri giderir, cildi yumuşatır, güzel bir renk verir, diş etlerini kuvvetlendirir, diş ağrılarında ara sıra kökü çiğnenir.

• 25 gram kadar kök bir litre suda haşlanır da bir fincan içilirse mide ekşimelerine, yanmalarına iyi gelir. Ağız yaralarını tedavi eder.

• Dalak veya balgamdan baş şişer, veya ayaklarda ağrı meydana gelirse bu ottan lapa yapılır, sıcak olarak konursa bu hastalıklardan kurtarır.

• Vücuda kuvvet verir. Bademcik ve boğaz iltihaplarında bol su ile gargara yapılırsa boğazı yumuşatır.

• İhtilô m olan kimseler bu ottan biraz yatağın altına koyduklarında, ihtilam olmalarını önler ve şehevi arzularını teskin eder.


BEŞ PARMAK OTU AÇIKLAMA 4


(A YİD AGACI, KAZ GAGASI, GÜMÜŞ OTU)

Arapçası: Humôsiyyii'l-verakdt

Latincesi: Poteniilla anserina, Argentine, Potentilla repıans (recıa)


Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Kuru çayırlarda, çay kenarlarında ve taşlık arazide yetişir.

Kullanılan Maddesi: Kökü, yaprakları


Tıbbi Özellik ve Faydaları

a) Yetmiş santimetreye kadar boyu uzayan yabani bir bitkidir. Yaprakları rozet şeklinde toplu ve beşparmak şeklinde parçalıdır. Aynı zamanda gümüş rengindedir. Çiçekleri altın sarısı renginde olup, her bir çiçeğin uzunca bir sapı vardır. Çiçekleri yaprakların ortasından yükselir. Yaprakları ve kökleri Temmuz, Ağustos aylarında toplanır ve gölgede kurutulur.

b) 25 gr. kadar kökü bir litre suda çay gibi haşlanıp günde bir kaç fincan içilirse bağırsak nezlesini ve ishali izale eder.

c) Çiçeklerinden yapılan haşlaması yüzdeki lekeleri giderir, cildi yumuşatır, güzel bir renk verir, diş etlerini kuvvetlendirir, diş ağrılarında ara sıra kökü çiğnenir.

ç) 25 gram kadar kök bir litre suda haşlanır da bir fincan içilirse mide ekşimelerine, yanmalarına iyi gelir. Ağız yaralarını tedavi eder.

d) Dalak veya balgamdan baş şişer, veya ayaklarda ağrı meydana gelirse bu ottan lapa yapılır, sıcak olarak konursa bu hastalıklardan kurtarır.

e) Vücuda kuvvet verir. Bademcik ve boğaz iltihaplarında bol su ile gargara yapılırsa boğazı yumuşatır.

f) İhtilam olan kimseler bu ottan biraz yatağın altına koyduklarında, ihtilam olmalarını önler ve şehevi arzularını teskin eder.


BEŞ PARMAK OTU AÇIKLAMA 5

Özellikleri


• Kuru çayırlarda, çay kenarlarında ve taşlık arazide yetişir.

• Kökü, yaprakları kullanılır.

Faydaları

* Yetmiş santimetreye kadar boyu uzayan yabani bir bitkidir. Yaprakları rozet şeklinde toplu ve beşparmak şeklinde parçalıdır. Aynı zamanda gümüş rengindedir. Çiçekleri altın sarısı renginde olup, her bir çiçeğin uzunca bir sapı vardır. Çiçekleri yaprakların ortasından yükselir. Yaprakları ve kökleri Temmuz, Ağustos aylarında toplanır ve gölgede kurutulur.

* 25 gr. kadar kökü bir litre suda çay gibi haşlanıp günde bir kaç fincan içilirse bağırsak nezlesini ve ishali izale eder.

* Çiçeklerinden yapılan haşlaması yüzdeki lekeleri giderir, cildi yumuşatır, güzel bir renk verir, diş etlerini kuvvetlendirir, diş ağrılarında ara sıra kökü çiğnenir.

* 25 gram kadar kök bir litre suda haşlanır da bir fincan içilirse mide ekşimelerine, yanmalarına iyi gelir. Ağız yaralarını tedavi eder.

* Dalak veya balgamdan baş şişer, veya ayaklarda ağrı meydana gelirse bu ottan Iapa yapılır, sıcak olarak konursa bu hastalıklardan kurtarır.

* Vücuda kuvvet verir. Bademcik ve boğaz iltihaplarında bol su ile gargara yapılırsa boğazı yumuşatır.

* İhtilam olan kimseler bu ottan biraz yatağın altına koyduklarında, ihtilam olmalarını önler ve şehevi arzularını teksin eder.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp