Barut Ağacı Kabuğu

BARUT AĞACI KABUĞU AÇIKLAMA 1

Rhamnus {rangula L.) türünün kurutulmuş dal kabuklarıdır. Bu tür 2-6 m yükseklikte, dikensiz ve kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Barut ağacının bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen türleri de geliştirilmiştir.


Yetiştiği yerler
: Bitki tüm Avrupa'da, Batı Asya'da ve Kuzey Afrika'da yetişmektedir.

Etken bileşikleri: Tohum yüzde 3 oranında sabit yağ, yüzde 25 oranında protein ve müsilaj içerir.


Kullanım Alanları

Sağlıkta: Antrasen türevlerinden antranoit içermektedir ve bu madde laksatif etki göstermesine neden olur. Bağırsak lümeninden sıvı absorpsiyonunu azaltarak, daha sıvı bir dışkıya neden olmaktadır. Ayrıca bağırsak volümünü artırarak bu etkiyi göstermektedir. Kısa süreli olarak geçici peklik problemlerine karşı etkilidir. Bağırsak tıkanıklıklarında, akut inflamasyonlu bağırsak hastalıklarında, apandisitte ve kaynağı bilinmeyen karın ağrılarında kullanılmamalıdır. Mide ve bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hamile ve emziren anneler ancak doktora danıştıktan sonra kullanabilirler. 12 yaşın altındaki çocukların kullanması tavsiye edilmez.


Gıdada:
Daha çok fırın yemeklerinde baharat karışımlarında, etler ve turşularda kullanılır. Gıda sanayinde, başlıca olarak sofra hardalı yapımında sosis ve salamlarda emülsiyon yapıcı olarak yer alır.


BARUT AĞACI KABUĞU AÇIKLAMA 2


Diğer İsimleri:
Erkek Akdiken

Kullanılan Kısımları : Ağaç kabuğu, meyvesi

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: Gutta, istiskada (Karında su toplanması) Müshil ve midevi etkilere sahiptir. Tedavi maksadıyla kullanılacak ağaç kabuklarının stabilize edilmiş veya 1-2 sene bekletilmiş olması lazımdır. Taze kabukların müshil tesiri yanında, kusturucu ve tahriş edici özelliği vardır. En az bir yıllık kurutulmuş kabuklar kullanıldığında kusturucu ve tahriş edici özelliği kaybolur.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 20 gr kabuk konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir. Kabuklar toz haline getirilir, günde birkaç defa 0,5-1 gr hap halinde içilir,


Haricen
: Ağız yaralarında, ezik ve kabarcıklarda, yaralarda ve çürüklerde kullanılır.

Kullanılışı: Barut ağacı kabukları kaynatılır, gargara halinde ve pansuman şeklinde kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp