Ballıbaba

Ballıbaba :

BALLI BABA AÇIKLAMA 1

Özellikleri :
Yaprak ve çiçekleri tıbbi müdahalede kullanılan bir bitkidir.

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: Menapozda, aybaşı kanamalarında, rahim iltihabında, kadın hastalıklarında, uykusuzlukta ve kan temizleyici olarak kullanılır. Ağır böbrek rahatsızlıklarında, böbrek büzülmesi, kuruması ve sun'i böbreğe bağlanması halinde bile sarı ballı baba, aynı miktar yapışkan otu (kaz otu-yoğurt otu) ve altın başak otu ile beraber karıştırılır, haşlanıp içilir. İdrar zorluğunda, kalpsuyu ödeminde, hazım bozukluğunda, mesane felci, mesane üşütmesi ve böbrek iltihabında faydalıdır. Egzamada, sıracada haşlaması içilir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Ballı baba, yapışkan otu, altın başak otu karışımından 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık ot konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Haricen: Ballı baba yaprağının haşlaması lapa halinde kabakulak, egzama, isilik ve kanlı basurda faydalıdır.Varis ve çıbanlarda kaynatılan suyu ile pansuman yapmak sureti ile kullanılır. Ballı baba merhemi yapılır, yanıklarda kullanılır.


BALLI BABA AÇIKLAMA 2

(Ballıbaba, tatlı baba)

Etkileri

• Spazm çözücü

• Büzücü

• Balgam söktürücü

• Kanama durdurucu

• Bitkiden hazırlanan haşlama beyaz akıntı, düzensiz adet dönemleri ve zayıf adet akıntısı için faydalıdır.

• Mide ve bağırsak problemleri için de alınabilir ve vajinal enjeksiyon olarak da kullanılır.

• Banyo katkısı olarak, rahim krampları için, çıban ve tümörler için de iyi olduğu söylenmektedir.

• Benzer şekilde kaynatılmış yaprak ve çiçek lapasını tümörler, çıbanlar, yaralar, varisler ve gut ağrıları için sıklıkla kullanılmıştır.

• Son olarak, ilkbahar tonik diyetinin bir parçası olarak, taze yaprakları salata yapmakta kullanın.

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

"Bitkiyi kuru, güneşli havada toplayın"

* 1 bardak kaynar suya 2 çay kaşığı bitki veya çiçek koyun.Günde i ile 1,5 bardak, tatlandırmadan, her defasında bira ağız dolusu olarak alın.


BALLI BABA AÇIKLAMA 3

"Ballık otu" da denir. Karbonhidrat, tanen ve uçucu yağ içerir.
Mayasıl ve basurda kullanılır.
Astım için kullanılır.
Kadınlardaki beyaz akıntı için kullanılır.
Egzama için kullanılır.
Sinirlilik için kullanılır.

Kullanılışı: Toz halindeki birkaç tatlı kaşığı ballıbaba 1 bardak suda karıştırılır ve günde 1-2 bardak içilir. Ballıbabanın çiçekleri kurutularak kullanılır.


BALLI BABA AÇIKLAMA 4

Ballıbaba(Lamium, Lamier, Dead-nettle)

Tatlı baba, şalba, laminum da denir. Mor çiçekli, pembe veya beyaz renkli bir bitkidir. Anadolu'da birçok türü yetişmektedir. Beyaz ballıbaba (Lamium album): Anadolu da yetiştiği yerler: Trabzon civarı, Bayburt (Kop Dağî), Erzurum, Bingöl dağları ve Rize'dir. Mayıs, eylül ayları arasında beyaz renkli çiçekler açan, 20-30 cm boyunda, çok senelik bir bitkidir. Çitler, koru kenarları ve rutubetli yerlerde, genellikle ısırgan otları ile beraber bulunur. Gövdeleri dört köşeli, dik, tüylü ve içi boştur. Yaprakları saph ve tüylüdür. Sarı ballıbaba (Lamium galeobdolon): Çiçekleri sarı renktedir. İstanbul ve çevresinde yetişir. Benekli ballıbaba (Lamium maculatun): Çiçekleri kırmızı renkli, yapraklar beyaz ve siyah beneklidir. Kastamonu (Gavurdağı)da bulunur. Kırmızı ballıbaba (Lamium purpureum): 10-30 cm boyunda otsu bir bitkidir. Çiçekleri pembe renkli ve küçüktür. Kabız ve yaraları iyi edici özellikleri vardır. Nezleye karşı iyi gelir.

Faydaları:

Bitkinin kullanılan kısımları çiçekleri ve çiçekli dallarıdır. Çiçekler açılmaya başladıkları esnada toplanır ve gölgede kurutulur. Kabakulak, mayasıl ve kanlı basurda tedavi edicidir. Hafif kabız ve kan kesici özelliği vardır. İdrar yolları hastalıklarında da kullanılmaktadır.


BALLI BABA AÇIKLAMA 5

Latince Adı:
Lamium Album (Beyaz Ballıbaba). Lamium Galeobdolon (Sarı Ballıbaba). Lamium Maculaturri (Benekli Ballı-baba). Lamium Purpureum (Kırmızı Balı-baba).

Bitki: 20-40 cm boyunda, yaz aylarında türüne göre değişik renkli çiçekler açan, nemli toprakları seven, çiçekler! tatlı lezzetli olduğundan ballı-baba adı verilen otsu bir çiçektir.

Yetiştiği Yerler: Avrupa, Balkanlar, Kuzey Amerika ve Türkiye'de bilhassa Marmara ile Karadeniz bölgesi nin nemli topraklarında yetişmektedir. Yol, orman ve çit kenarlarında rastlanabilir.

Kullanılışı: Çiçekler, yazbaşında ilk açılmaya başladıkları zaman kurutulup, kullanılacağında suyla kaynatılıp içilir.

İçindeki Maddeler: Tanen, müsilaj, şekerler, uçucu yağ, saponin flavonol glikozidleri, histamin, tiramin ve metilamin içerir.


Tıbbi Etkiler

Kabız yapıcı ve hafif idrar yollarını temizleyici özelliği vardır. 20 gr. kurutulmuş ballıbaba 100 gr. içinde kaynatılır ve bundan günde 3 bardak içilir.

Kanama durdurucu özelliklere sahip olduğu da söylenmekte ise de bu bilgi henüz yeterli kanıtlara sahip değildir.

Yine son zamanlarda ballıbabadan elde edilen ilaçlar hanımların bilhassa genç, zayıf bayanların vaginal akıntılarında kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Tabii ki ilk şart herhangi bir tümör ihtimalini ekarte etmektir.

Bir avuç dolusu taze çiçek bir çaydanlık kaynar suya atılarak 15 dk. kaynatılır. Tatlandırmak için biraz bal katılabilir. Aynı amaç için diğer bir seçenekte, aynı çayı yarım avuç ballıbaba yarım avuçta cıvan perçemi ile hazırlanmıştır.

Yukarıda anlatmış olduğumuz karışımlar erkeklerde de prostat iltihaplarında yardımcı tedavi olarak rahatlama sağlayabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp